ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μέλι manuka: Μια τροφή με ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες, σύμφωνα με μελέτες

Unsplash

Το μέλι είναι ένα φυσικό γλυκαντικό γνωστό για τις θεραπευτικές και θρεπτικές του ιδιότητες, καθώς περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και ένζυμα. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική, καθώς και για ιατρικούς σκοπούς, ενώ πολλοί το εντάσσουν στο πρωινό τους. Παράλληλα, υπάρχει ένα συγκεκριμένο μέλι που, σύμφωνα με έρευνα, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Αυτό είναι το μέλι manuka.

Το μέλι manuka είναι ένα ειδικό είδος μελιού που παράγεται από τις μέλισσες που συλλέγουν νέκταρ από το δέντρο manuka, το οποίο φύεται κυρίως στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία. Διαφέρει από το κλασικό μέλι εξαιτίας των μοναδικών του ιδιοτήτων και των ισχυρών αντιβακτηριακών του δράσεων. Eίναι πιο σκούρο και έχει πιο πικάντικη γεύση σε σύγκριση με το συμβατικό μέλι.

Οι θεραπευτικές του ιδιότητες για τον καρκίνο του μαστού

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2024 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrientsο, το μέλι manuka έχει δείξει εντυπωσιακές προοπτικές στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων του μαστού κατά 84%. Το μέλι manuka φαίνεται να στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας τα υγιή κύτταρα ανέπαφα. Συμβάλλει θεραπευτικά στον καρκίνο του μαστού, ο οποίος είναι θετικός στους υποδοχείς οιστρογόνων (ER), δηλαδή τον πιο κοινό τύπο αυτού του καρκίνου.

Επιπλέον, η ταμοξιφαίνη, ένας αναστολέας των οιστρογόνων, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική, όταν συνδυάζεται με το μέλι manuka. Παρόλο που η έρευνα είναι ακόμα σε προκλινικό στάδιο, δείχνει ελπίδα για την ανάπτυξη μιας φυσικής και λιγότερο τοξικής εναλλακτικής λύσης της παραδοσιακής χημειοθεραπείας.

Μέλι manuka: Οι θεραπευτικές του ιδιότητες για τον καρκίνο του μαστού Unsplash

Το μέλι manuka έχει βρεθεί να αναστέλλει και άλλους τύπους καρκίνου

Μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε στο Food & Function μελέτησε τις επιδράσεις του μελιού manuka σε 2 τύπους κυττάρων καρκίνου του παχέος εντέρου. Είχε την ίδια επίδραση στα κύτταρα καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως και στα κύτταρα καρκίνου του μαστού. Επιβράδυνε την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου, απαγόρευσε τη διαίρεση των κυττάρων και προκάλεσε απόπτωση των επιβλαβών κυττάρων.

Βρέθηκε επίσης να μειώνει τη δραστηριότητα των πρωτεϊνών, που βοηθούν στην επιβίωση των καρκινικών κυττάρων. Μελέτη στην International Journal of Molecular Sciences (2019) δείχνει ότι μπλοκάρει τις οδούς που βοηθούν τα καρκινικά κύτταρα του μαστού και του πνεύμονα να επιβιώνουν. Ακόμη, άρθρο στην AIMS Microbiology (2018) αναφέρει ότι καταπολεμά παθογόνους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων MRSA (Σταφυλόκοκκος).

Πού αλλού χρησιμεύει το μέλι manuka;

Χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση λοιμώξεων και την επούλωση πληγών και μπορεί να βοηθήσει σε θέματα όπως οξείες γαστροεντερικές λοιμώξεις και γαστρεντερικές καούρες. Επιπλέον, χρησιμοποιείται και σε κρέμες προσώπου, μάσκες, και άλλα καλλυντικά χάρη στις θρεπτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες.

Σημείωση: Όταν αγοράζεις μέλι manuka, είναι σημαντικό να ελέγχεις την ετικέτα για την πιστοποίηση UMF ή MGO. Αυτό εξασφαλίζει την αυθεντικότητα και την ποιότητα του προϊόντος.