ΣΧΕΣΕΙΣ

Μήπως πρέπει να χωρίσω; Τα σημάδια για το τέλος μίας σχέσης

Pexels

Στις ταινίες συχνά συναντάμε ζευγάρια, που βρίσκουν πάντα έναν τρόπο να είναι μαζί, ανεξάρτητα από τα εμπόδια που υπάρχουν στο δρόμο τους. Ο λόγος είναι πάντα απλός: Είναι ερωτευμένοι. Αλλά εκτός οθόνης, η αγάπη δεν είναι πάντα αρκετή για να κρατήσει μία σχέση.

Με αγάπη χωρισμός 

Στην πραγματικότητα, τα συναισθήματα που προκαλούνται από τη ρομαντική αγάπη μπορεί να είναι τόσο δυνατά, που μπορούν να πείσουν τους ανθρώπους να παραμείνουν σε σχέσεις που είναι τοξικές, με αίσθημα ανεκπλήρωτου και τελικά δυστυχισμένες. Είτε το συνειδητοποιούν είτε όχι.

Γιατί είναι τόσο δύσκολος ένας χωρισμός;

Χωρισμός: Τα σημάδια που δείχνουν το τέλος μιας σχέσης

Για ποιους λόγους όμως δυσκολευόμαστε να φύγουμε από μια σχέση, όταν προφανώς δεν παίρνουμε χαρά από αυτήν; Η απάντηση είναι κάτι παραπάνω από περίπλοκη.

Είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να παραδεχτούν ότι απέτυχαν. Το ίδιο ισχύει και στις σχέσεις μας. Συχνά πείθουμε τους εαυτούς μας ότι μπορούμε να βελτιώσουμε οποιαδήποτε κατάσταση, ακόμα και όταν δεν γίνεται να ελέγξουμε τα πράγματα. Ο χωρισμός δεν υπάρχει πουθενά στον ορίζοντα ως επιλογή.

Ωστόσο ενώ όταν είσαι ερωτευμένη αισθάνεσαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο, αυτό το συναίσθημα από μόνο του δεν υποκινεί σταθερές, διαρκείς ρομαντικές σχέσεις. Οι ειδικοί εξηγούν μερικά από τα σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να είναι καιρός να τραβήξετε χωριστούς δρόμους.

Μήπως πρέπει να χωρίσω;

Οι ειδικοί μιλούν για 11 σημάδια που εάν αναγνωρίζεις στη σχέση σου, σημαίνει ότι είναι καιρός να τραβήξετε χωριστούς δρόμους. Ο χωρισμός είναι η μόνη λύση.

1. Σωματική και/ή συναισθηματική κακοποίηση

Κάποιος που σε αγαπά δεν θα σε πληγώσει ποτέ σωματικά ή συναισθηματικά. Τα ζευγάρια μπορεί να πληγώσουν το ένα το άλλο λέγοντας τα λάθος πράγματα ή κάνοντας κάτι που δεν αρέσει στο άλλο άτομο. Ωστόσο, αν έχει γίνει μοτίβο κατάχρησης, μιλάμε για κάτι εντελώς διαφορετικό.

Δεν μπορείς να δικαιολογήσεις την καταχρηστική συμπεριφορά από κάποιον που ισχυρίζεται ότι σε αγαπά. Και όμως, είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τα θύματα κακοποίησης να απομακρυνθούν από τους συντρόφους τους. Μια κακοποιητική σχέση χαρακτηρίζεται από:

  • Υπέρμετρο έλεγχο
  • Αδιαφορία για τις ανάγκες του άλλου
  • Λεκτική βία
  • Σωματοποίηση της βίας
  • Φορτικότητα και απομόνωση
  • Προσήλωση στα “πρέπει”
  • Έλλειψη κατανόησης
  • Δεσποτική συμπεριφορά

Η εμπειρία οποιουδήποτε από τα παραπάνω είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι βρίσκεσαι σε μια κακοποιητική σχέση και πρέπει να φύγεις αμέσως.

2. Απιστία

Εάν βρίσκεσαι σε μονογαμική σχέση, η απιστία μπορεί να καταστρέψει τα ίδια τα θεμέλια της. Όταν κάποιος σε απατά, η εμπιστοσύνη, η ασφάλεια και η διαφάνεια στη σχέση γίνονται θρύψαλα. Πολλά ζευγάρια ξεπερνούν με επιτυχία μία απιστία. Ωστόσο, αν είσαι άτομο που δεν μπορεί να διαχειριστεί τη μακρά και συναισθηματική διαδικασία της αποδοχής του συντρόφου σου, δεν αξίζει τον κόπο να μείνεις στη σχέση. Θυμήσου ακόμα ότι η απιστία δεν χρειάζεται να είναι σωματική, μπορεί επίσης να είναι συναισθηματική. Η πληγή που αφήνει σε κάθε περίπτωση μια απιστία, δεν είναι κάτι που «πρέπει να διαχειριστείς».

Χωρισμός: Τα σημάδια για το τέλος μίας σχέσης

3. Καμία αίσθηση σκοπού

Ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικό σκοπό και στόχους στη ζωή του. Η σημασία του να έχουμε μία αίσθηση σκοπού και να αναλαμβάνουμε δράση καθημερινά προς αυτόν, είναι τεράστια και στις υγιείς σχέσεις. Από την άλλη, όταν δεν υπάρχει αυτή η αίσθηση, είναι ένα ενδεικτικό σημάδι, ότι η σχέση πρέπει να τελειώσει.

4. Ψέματα

Τα «λευκά ψέματα» είναι ένα πράγμα, αλλά το να εξαπατήσεις σκόπιμα τον σύντροφό σου είναι σοβαρό παράπτωμα. Όπως η απιστία, τα ψέματα διαλύουν την εμπιστοσύνη. Εάν ο σύντροφός σου, σού έχει πει ψέματα για κάτι σημαντικό ή σου λέει συνεχώς ψέματα, θα πρέπει να αναθεωρήσεις τη σχέση σας. Οι παθολογικοί ψεύτες είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς σύντροφοι. Η παρατεταμένη έκθεση στα ψέματα και στο gaslighting, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και τον πιο λογικό άνθρωπο στην τρέλα. Πρέπει να σκεφτείς και να οριοθετήσεις τι είδους ψέματα μπορείς να συγχωρήσεις και σε ποια δεν χωράει καμία διαπραγμάτευση.

5. Εθισμός

Το να αποφασίσεις να βοηθήσεις το αγαπημένο σου πρόσωπο σε μια δύσκολη περίοδο στη ζωή του είναι καθαρά προσωπική σου ευθύνη. Ωστόσο, ο εθισμός είναι αρκετά καλή αιτία για να φύγεις από μια σχέση εάν ο σύντροφός σου αρνείται να αλλάξει ή έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι δεν είναι σε θέση να βελτιωθεί. Να θυμάσαι ότι δεν είσαι υπεύθυνη για τον εθισμό του και δεν μπορείς να το διορθώσεις μόνη σου. Δεν έχει να κάνει με το αν σε αγαπάει αρκετά ώστε να τα παρατήσει ή για το τί έκανες λάθος ή τί άλλο μπορείς να δοκιμάσεις. Μερικές φορές χρειάζεται απλά να σωθεί ένας, πριν βουλιάξουν και οι δυο μαζί.

Χωρισμός: Τα σημάδια για το τέλος μίας σχέσης

6. Έλλειψη σεβασμού

Ο αμοιβαίος σεβασμός είναι μία άλλη ουσιαστική πτυχή μιας υγιούς σχέσης. Η συνεχής έλλειψη σεβασμού, είναι κάτι που δεν πρέπει ποτέ να ανεχτείς, ειδικά από κάποιον που δηλώνει ότι σε αγαπά και σε φροντίζει. Αν κάποιος δεν σε σέβεται, σημαίνει ότι δεν σε εκτιμά. Σημαίνει ότι κάθε απόφαση που παίρνει θα περιστρέφεται γύρω από τη δική του και όχι τη δική σου ευτυχία. Πώς μπορείς να καταφέρεις να είσαι με κάποιον που δεν εκτιμά τις πεποιθήσεις, τα συναισθήματα και την αγάπη σου; Για να απαντήσουμε απλά: Δεν μπορείς.

7. Συναισθηματική απόσταση

Νιώθεις ότι απομακρύνεστε συναισθηματικά, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζετε τα προβλήματά σας; Εάν η επικοινωνία του ζευγαριού (λεκτική, συναισθηματική, σωματική) δεν είναι υγιής τότε ο χρόνος έχει ήδη ξεκινήσει να κυλά αντίστροφα για την πορεία της σχέσης. Αν η κατάσταση δεν επιδέχεται βελτίωσης, είναι ώρα να χωρίσεις.

8. Παρατεταμένη δυστυχία

Είναι αλήθεια ότι οι σχέσεις, δεν είναι πάντα γεμάτες με λουλούδια, λιακάδες και ουράνια τόξα. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επικρατεί πάντα «βαρυχειμωνιά». Εάν πιάνεις τον εαυτό σου περισσότερο λυπημένο παρά χαρούμενο, τότε κάτι δεν πάει καλά. Μία σχέση πρέπει να προσθέσει κάτι στη ζωή σου—είτε είναι χρώμα, πάθος, ανάπτυξη, κίνητρο ή όλα αυτά. Διαφορετικά, ποιο είναι το νόημα;

9. Φοβάσαι να είσαι single

Μένεις σε μία σχέση μόνο επειδή φοβάσαι να είσαι single; Η επιστήμη δίνει απαντήσεις και για την περίπτωσή σου.

Μία σειρά μελετών, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που φοβούνται να είναι ελεύθεροι τείνουν να καταλήγουν σε μη ικανοποιητικές σχέσεις. Το πιο ανησυχητικό ωστόσο είναι ότι επιδιώκουν πραγματικά σχέσεις που ξέρουν ότι δεν θα τους κάνουν ευτυχισμένους, μόνο και μόνο επειδή φοβούνται να μείνουν μόνοι.

Οι μελέτες διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνθρωποι που αποφάσισαν να «τακτοποιηθούν» είναι εξίσου μόνοι και δυστυχισμένοι με τους ελεύθερους. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει πραγματικά διαφορά – μόνο ότι σπαταλούν τον χρόνο και τις προσπάθειές τους. Συμπέρασμα: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σπαταλήσεις χρόνια από τη ζωή σου σε μία δυστυχισμένη σχέση μόνο και μόνο επειδή φοβάσαι να μείνεις μόνη. Τελικά, απλά δεν αξίζει τον κόπο.

Χωρισμός: Τα σημάδια για το τέλος μίας σχέσης

10. Συνεξάρτηση

Οι σχέσεις πρέπει να έχουν ισορροπία. Εξάλλου, περιλαμβάνουν δύο άτομα που είναι σε θέση να συμβιβαστούν, να σέβονται και να ακούν ο ένας τον άλλον.

Μία μη ισορροπημένη σχέση, όπου ο ένας σύντροφος δίνει περισσότερα από τον άλλον, δεν είναι καθόλου υγιής ή φυσιολογική. Μία σχέση δεν είναι μια δικτατορία όπου κάποιος πρέπει να οδηγεί και να ακολουθεί. Υποτίθεται ότι είναι μία ομάδα δύο ατόμων που μεγαλώνουν μαζί. Η συνεξάρτηση μπορεί να γίνει επικίνδυνη και καταστροφική για οποιαδήποτε σχέση .

Τα άτομα που πάσχουν από συνεξάρτηση:

  • Δεν βρίσκουν ικανοποίηση ή ευτυχία στη ζωή εκτός αν κάνουν πράγματα για τον άλλο
  • Μένουν στη σχέση ακόμα κι αν γνωρίζουν ότι ο σύντροφός τους κάνει βλαβερά πράγματα
  • Κάνουν τα πάντα για να ευχαριστήσουν και να ικανοποιήσουν τον/τη σύντροφό τους, ανεξάρτητα από το κόστος για τους ίδιους
  • Νιώθουν συνεχές άγχος για τη σχέση τους λόγω της επιθυμίας τους να κάνουν πάντα το άλλο άτομο ευτυχισμένο
  • Χρησιμοποιούν όλο τον χρόνο και την ενέργειά τους για να δώσουν στον/στη σύντροφό τους ό,τι ζητήσει
  • Αισθάνονται ένοχοι που σκέφτονται τον εαυτό τους στη σχέση και δεν θα εκφράσουν προσωπικές ανάγκες ή επιθυμίες
  • Αγνοούν τη δική τους ηθική ή τη συνείδησή τους, για να κάνουν αυτό που θέλει ο άλλος

Εάν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου ή τον/τη σύντροφό σου σε κάποια από τα παραπάνω, είναι καιρός να σκεφτείς αν η κατάσταση μπορεί να αλλάξει ή βρίσκεσαι σε μια τόσο τοξική σχέση.

11. Υψηλές απατήσεις, χαμηλά κέρδη

Περιμένεις εσύ ή ο/η σύντροφός σου πάρα πολλά ο ένας από τον άλλον; Σε σημείο που εμποδίζετε ο ένας τους στόχους ζωής του άλλου; Οι άνθρωποι που έχουν υγιείς και αγαπημένες σχέσεις δεν διαμορφώνουν περιττές απαιτήσεις, που θα παρεμπόδιζαν την ανάπτυξη και την επιτυχία του συντρόφου τους. Στην πραγματικότητα, οι σχέσεις πρέπει να καλλιεργούν την ατομική ανάπτυξη και την ευτυχία, όχι να την αφαιρούν. Αν συνεχίζεις να αναβάλεις σημαντικούς στόχους ζωής για να διατηρήσεις τη σχέση σου, ήρθε η ώρα να σκεφτείς διαφορετικά τα πράγματα.

 

Exit mobile version