ΥΓΕΙΑ

Είσαι μονίμως online; Νέα έρευνα έχει άσχημα νέα για εσένα και τον εγκέφαλό σου

Unsplash

Ανήκεις σε αυτές τις περιπτώσεις ανθρώπων που είναι μονίμως online, είτε επειδή το επιβάλλει η δουλειά τους είτε επειδή θεωρούν δεδομένο ότι το wifi είναι πάντα ανοιχτό;

Η αγαπημένη σου λέξη είναι το refresh και νιώθεις γυμνή αν δεν είναι το κινητό σου σε απόσταση αναπνοής. Η αλήθεια είναι ότι, λίγο πολύ, είμαστε όλοι σε αυτήν τη φάση και όσοι κρατούσαμε αποστάσεις, τις εκμηδενίσαμε μέσα στην καραντίνα. Και αν νόμιζες ότι επηρεάζονται αρνητικά μόνο εκείνοι που ανεβάζουν συνέχεια posts και αλληλεπιδρούν με τους άλλους επειδή είναι online, μία νέα έρευνα μάς τα λέει διαφορετικά.

Η ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Human Communication Research μελέτησε 1800 ανθρώπους από 3 διαφορετικές έρευνες. Το βασικό συμπέρασμα είναι η μεγάλη σύνδεση μεταξύ του χρόνου που ξοδεύουμε online και των επιπέδων του άγχους. Από ό,τι φαίνεται το φαινόμενο της online επαγρύπνησης είναι πραγματικό και αποτελείται από 3 μέρη.

Τι προκαλεί η online επαγρύπνηση;

Οι ερευνητές χωρίζουν αυτήν τη συνήθεια (ή μάλλον πραγματικότητα) σε 3 μέρη. Σκέφτεσαι με εμμονή τον online κόσμο και τι γίνεται σε αυτόν, από το Facebook μέχρι το Viber. Έχεις συνέχεια ανοιχτά tabs και παρακολουθείς ασταμάτητα το τι συμβαίνει και αντιδράς σε posts ή ανεβάζεις φωτογραφίες. Όπως προείπα, κάποιοι δεν έχουν την επιλογή γιατί είναι, ενδεχομένως, κομμάτι της δουλειάς τους.

Πώς επηρεάζεται ο εγκέφαλος;

Αν νόμιζες ότι το άγχος αυξάνεται επειδή δέχεσαι απανωτά emails και ειδοποιήσεις από τα social media, αποδεικνύεται ότι η επίδρασή τους δεν είναι και τόσο μεγάλη. Το πρόβλημα είναι ότι είσαι μονίμως online και ο εγκέφαλος προσπαθεί να συγκεντρωθεί, αλλά καταλήγει να κάνει multitasking. Ξέρουμε ότι το multitasking, σύμφωνα με έρευνα του 2014, συρρικνώνει την περιοχή του εγκεφάλου που σε βοηθά να παίρνεις γρήγορες αποφάσεις. Το αποτέλεσμα είναι να αποκτάς περισσότερο άγχος γιατί νιώθεις ότι δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις στα καθημερινά θέματα.

Ο πανικός που δημιουργείται όταν είσαι online

Όταν είσαι σε εγρήγορση και έχεις μάθει να αντιδράς σε ήχους από μηνύματα, emails και ενημερώσεων, γίνεσαι πολύ πιο ευαίσθητη σε κάθε μικρό ήχο και αγχώνεσαι όταν δεν αντιδράς άμεσα. Αν και δεν υπάρχουν έρευνες για το αν ο εγκέφαλος επηρεάζεται μακροπρόθεσμα, το μόνο συμπέρασμα που βγάζουμε είναι ότι η αποσύνδεση γίνεται όλο και πιο απαραίτητη. Προγραμμάτισε τις ώρες που θέλεις να το βάζεις στο αθόρυβο και φρόντισε να κοιμάσαι σε offline mode.

Exit mobile version