ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπρόκολο vs κουνουπίδι: ποιο είναι πιο ωφέλιμο για την υγεία σου (+ 3 τρόποι για να τα φας)

Δεν ξέρω για εσένα, αλλά εγώ (για χρόνια) δεν ήμουν σίγουρη για το ποιο ήταν ποιο. Έχουν το ίδιο σχήμα, δε μυρίζουν πολύ ευχάριστα και ως μη fan των λαχανικών, τα απέφευγα. Μέχρι που τα δοκίμασα μέσα σε φαγητά και αναθεώρησα πλήρως, ειδικά για το μπρόκολο. Αυτή είναι η αδυναμία μου, αν και νομίζω ότι το κουνουπίδι είναι καλύτερο για τον οργανισμό μου. Ή μήπως όχι; Για πάμε να δούμε τη θρεπτική τους αξία και τι αποκομίζεις από κάθε λαχανικό.

 

Μπρόκολο

Το μπρόκολο έχει ιδιαίτερα υψηλή θρεπτικά αξία, με βιταμίνες και στοιχεία που εξισορροπούν τα σάκχαρα του αίματος και ενισχύουν την καλή υγεία της καρδιάς. Επίσης, σε αντίθεση με άλλα λαχανικά, το μπρόκολο έχει 2,5 γραμμάρια πρωτεΐνη ανά φλιτζάνι. Περιέχει καροτενοειδή που προστατεύουν την όραση και μειώνουν τις πιθανότητες για εκφυλιστικές ασθένειες στα μάτια. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, ενώ κάνει τα οστά σου πιο γερά και δυνατά, βοηθώντας σημαντικά τους ανθρώπους με αρθρίτιδα ή με άλλα προβλήματα στα κόκαλα.

Δες κι αυτό: Τα 3 μπαχαρικά που σε βοηθούν να χωνέψεις, σύμφωνα με τους ειδικούς

Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι είναι μία κινητή αποθήκη ενέργειας. Περιέχει βιταμίνη C, K, ασβέστιο, φολλικό οξύ, φυτικές ίνες και συγκριτικά με άλλα λαχανικά, έχει λιγότερες θερμίδες, και γίνεται εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος. Αντικαθιστά ιδανικά τροφές με υδατάνθρακες, όπως το ρύζι και τις πατάτες.

Τελικά ποιο είναι πιο υγιεινό;

Αν το δούμε από τη σκοπιά της διατροφικής αξίας και αν κάποιο πρέπει οπωσδήποτε να πάρει το βραβείο, αυτό είναι το μπρόκολο. Είναι γεμάτο με φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ και ασβέστιο. Όμως και τα δύο έχουν λίγες θερμίδες και μεγάλες ποσότητες φυλλικού οξέως, πρωτεΐνης και άλλων βιταμινών. Το κουνουπίδι και το μπρόκολο ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια των λαχανικών που γνωρίζουμε ως κράμβες, μαζί με τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και το kale. Όλα αυτά καταπολεμούν τις φλεγμονές και βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Μην το σκέφτεσαι λοιπόν. Όποιο και να βάλεις στο τραπέζι σου, το αποτέλεσμα θα κάνει καλό στην υγεία σου.

Πώς να τα φας

Ωμά

Είναι αυτή η περίπτωση των λαχανικών που καταναλώνονται άνετα και ωμά. Για να τους δώσεις έξτρα γεύση, συνδύασέ τα με χούμους ή με ρικότα και λίγο μέλι.

Μαγειρεμένα

Στον ατμό αλλά και ψητά, τρώγονται σκέτα ή σαν συνοδευτικό λαχανικό. Αν θέλεις να τους δώσεις λίγη παραπάνω γεύση, μπορείς να τα τηγανίζεις με ελάχιστο ελαιόλαδο, πού και πού.

Σαν υποκατάστατα λιγότερο υγιεινών τροφών

Όπως είπαμε και πριν, μπορείς να αντικαταστήσεις το ρύζι και τις πατάτες με μπρόκολο ή κουνουπίδι και να γίνουν το ιδανικό συνοδευτικό για το κρέας και το ψάρι σου.

Exit mobile version