ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Νέα έρευνα: Τα μικρόβια «αγαπούν» αυτά τα 3 σημεία στο σώμα σου

iStock

Νέα επιστημονική έρευνα προσδιορίζει τις περιοχές του σώματος που θα μπορούσαν να επωφεληθούν περισσότερο από ένα πιο σχολαστικό πλύσιμο, όταν κάνουμε μπάνιο.

Συγκεκριμένα, πρόσφατη πανεπιστημιακή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Microbiology, ρίχνει ρίξει φως στα μέρη του σώματος που συνήθως παραμελούμε όταν κάνουμε μπάνιο. Τα ευρήματα των ερευνητών στρέφουν λοιπόν την προσοχή μας στις περιοχές εκείνες που τα μικρόβια φαίνεται να «αγαπούν» περισσότερο στο σώμα μας.

Τα επιστημονικά δεδομένα, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η περιοχή πίσω από τα αυτιά, ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών και στον αφαλό, θέλουν μια έξτρα φροντίδα.

Στην έρευνα επισημαίνεται το γεγονός ότι ενώ αυτές οι φυσικές γωνίες και σχισμές, είναι εύκολο να παραλειφθούν, μπορεί να «κρύψουν» πλήθος και ενδεχομένως επιβλαβών για την υγεία μας βακτηρίων. Για να διερευνήσουν αυτό το ζήτημα, οι επιστήμονες σχεδίασαν ένα έξυπνο πείραμα γονιδιωματικής, δίνοντας τη δυνατότητα στους φοιτητές να εξερευνήσουν τον κόσμο των μικροβίων που κατοικεί στο δέρμα τους, αναλύοντας DNA από διάφορες περιοχές του δέρματος.

Οι περιοχές που αγαπούν τα μικρόβια στο σώμα

Νέα έρευνα: Τα μικρόβια «αγαπούν» αυτά τα 3 σημεία στο σώμα σου Pexels

Κάπως έτσι, 129 μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές συνέλεξαν και ανέλυσαν τα δικά τους δείγματα για να ελέγξουν το μικροβίωμα της επιδερμίδας τους, πίσω από τα αυτιά, ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών και στον αφαλό. Επίσης, συνέλεξαν δείγματα και από άλλες περιοχές του σώματος, όπως οι γάμπες και τα χέρια.

Τα ευρήματα ήταν ενδιαφέροντα: Τα χέρια και οι γάμπες παρουσίαζαν μεγαλύτερη μικροβιακή ποικιλομορφία, υποδεικνύοντας δυνητικά ένα πιο υγιές περιβάλλον δέρματος. Από την άλλη τα δεδομένα που αντλήθηκαν από τις τρεις πιο δυσπρόσιτες περιοχές του σώματος, έδειξαν ότι ορισμένα είδη βακτηρίων ήταν πιο πιθανό να «φωλιάσουν» σε αυτές.

Τα βακτήρια που είναι πιο διαδεδομένα σε αυτές τις συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, συναντώνται επίσης σε υδάτινα και υγρά περιβάλλοντα της γης, βοηθώντας στη διάσπαση «νεκρής» οργανικής ύλης (π.χ. πεσμένα φύλλα, κλαδιά, κορμοί δέντρων) ή ζώων. Πληροφορία που μπορεί να εξηγήσει την χαρακτηριστική, έντονη μυρωδιά που συναντάμε σε αυτές τις περιοχές.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι όταν συγκεκριμένα μικρόβια κυριαρχούν στο μικροβίωμα της επιδερμίδας μας, μπορούν να σαμποτάρουν την υγεία της. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα ή η ακμή, αλλά και σε δυσάρεστες οσμές.