ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ο ανθρωποδιώχτης: 7 τρόποι που διώχνεις τους ανθρώπους χωρίς να το καταλαβαίνεις

iStock

Πολλοί το λένε «ανθρωποδιώχτη». Στην πραγματικότητα ωστόσο, οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για συγκεκριμένες συμπεριφορές που έστω και άθελά τους οι άνθρωποι υιοθετούν στην επαφή τους με άλλους.

Ενώ όλοι θέλουμε να είμαστε αρεστοί στον περίγυρό μας, μερικές φορές οι πράξεις ή τα λόγια μας, μπορεί να δίνουν λάθος εντύπωση. Σύμφωνα με την ψυχολογία λοιπόν, ο «ανθρωποδιώχτης», δεν είναι τίποτα άλλο από ορισμένες συμπεριφορές, που μπορούν να διώξουν ακούσια τους ανθρώπους, από κοντά μας. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό; Ίσως να μην συνειδητοποιούμε καν ότι το κάνουμε. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε 7 συμπεριφορές που μπορεί να διώχνουν τους ανθρώπους από κοντά μας.

 Επικρίνεις συνεχώς τους πάντες και τα πάντα

Ο ανθρωποδιώχτης: 7 τρόποι που διώχνεις τους ανθρώπους χωρίς να το καταλαβαίνεις

Όλοι έχουμε μια έμφυτη ανάγκη να νιώθουμε αποδεκτοί και ότι μας εκτιμούν. Ωστόσο, αν πιάνεις τον εαυτό σου να επικρίνει συνεχώς τους άλλους, μπορεί άθελά σου να διώχνεις τους ανθρώπους από κοντά σου. Η ψυχολογία λέει ότι η συνεχής κριτική μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται υποτιμημένοι. Είναι μια μορφή αρνητικής ενίσχυσης, που μπορεί να προκαλέσει πίεση στις σχέσεις, κάνοντας τους ανθρώπους να θέλουν να απομακρυνθούν. Εάν πρέπει να σχολιάσεις κάτι ή καποι@, φρόντισε να το κάνεις με εποικοδομητικό τρόπο.

Πάντα βιάζεσαι

Η συνεχής βιασύνη, είναι ακόμα μια συμπεριφορά με την οποία, μπορεί να διώχνουμε τους ανθρώπους από κοντά μας. Όταν βιάζεσαι πάντα, δίνεις την εντύπωση ότι δεν έχεις χρόνο για τους άλλους. Κάτι που μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ασήμαντοι ή σαν να είναι βάρος. Στο τέλος της ημέρας, οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη σημασία από το να «τσεκάρεις» κουτάκια σε μια λίστα υποχρεώσεων.

Όταν δεν είσαι ανοιχτή/ος σε άλλες απόψεις, διώχνεις τους ανθρώπους

Σε σχετική μελέτη, επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με ανοιχτό μυαλό, τείνουν να έχουν πιο ποικιλόμορφα και μακροχρόνια κοινωνικά δίκτυα. Αντίθετα, το να μην είσαι ανοιχτός σε άλλες απόψεις, μπορεί να εκληφθεί ως «άκαμπτο» ή μισαλλόδοξο. Λεπτομέρεια η οποία, μπορεί να περιορίσει την ικανότητά σου να συνδεθείς με άλλους, σε βαθύτερο επίπεδο. Έτσι, αν πιάνεις τον εαυτό σου να απορρίπτει άλλες ιδέες και απόψεις χωρίς δεύτερη σκέψη, μπορεί εν αγνοία σου να απομακρύνεις τους ανθρώπους από κοντά σου. 

Δεν είσαι πραγματικά «εκεί» σε συζητήσεις

Αν είχες ποτέ μια συνομιλία με κάποι@, που είναι σωματικά εκεί, αλλά ψυχικά χιλιόμετρα μακριά, ξέρεις σε τι αναφέρομαι. Δεν είναι μια ευχάριστη εμπειρία, έτσι δεν είναι; Το να δίνεις το «παρών» σε μια συζήτηση σημαίνει να ακούς ενεργά, να δείχνεις ενδιαφέρον και να ανταποκρίνεσαι κατάλληλα. Οι άνθρωποι θέλουν να αισθάνονται ότι τους ακούνε και τους εκτιμούν. Εάν δεν έχουν αυτό το συναίσθημα από τις αλληλεπιδράσεις τους μαζί σου, μπορεί να επιλέξουν να αποστασιοποιηθούν. 

Σπάνια εκφράζεις ευγνωμοσύνη

Η ευγνωμοσύνη είναι η μνήμη της καρδιάς. Είναι η αναγνώριση της καλοσύνης, μεγάλης ή μικρής και έχει ισχυρό αντίκτυπο στις σχέσεις μας. Όταν ξεχνάμε να εκφράσουμε ευγνωμοσύνη, μπορεί άθελά μας να δημιουργήσουμε την αίσθηση ότι θεωρούμε τα πάντα δεδομένα.

Οι άνθρωποι θέλουν να αισθάνονται ότι τους εκτιμούν για τις προσπάθειές τους και την καλοσύνη τους. Όταν αποτυγχάνουμε να το αναγνωρίσουμε αυτό, αυτή η συμπεριφορά, μπορεί να τους απωθήσει. Λίγη ευγνωμοσύνη βοηθάει πολύ στην απενεργοποίηση του «ανθρωποδιώχτη» και στη δημιουργία ισχυρότερων δεσμών.

Δεν αφήνεις άλλους να σε γνωρίσουν πραγματικά

Μπορεί να είσαι λίγο αυτό που λέμε «κλειστό βιβλίο». Μπορεί να πιστεύεις ότι το να μην μοιράζεσαι τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου, είναι σημάδι δύναμης. Ή μπορεί να θεωρείς ότι είναι καλύτερο να διαχειρίζεσαι τα πάντα μόν@, από το να «επιβαρύνεις» τους άλλους. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν δεν αφήνεις τους γύρω σου να σε γνωρίσουν καλύτερα ή/και όταν δεν μοιράζεσαι τις αδυναμίες σου, μπορεί να δημιουργείς μια αίσθηση απόστασης.

Το να μοιραζόμαστε ακόμα και τις πιο ευάλωτες στιγμές μας, δεν είναι αδυναμία. Στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα πιο θαρραλέα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στους ανθρώπους γύρω μας.

Δεν δείχνεις ενσυναίσθηση

Στον πυρήνα κάθε υγιούς σχέσης βρίσκεται η ενσυναίσθηση: η ικανότητα κατανόησης και κοινής χρήσης των συναισθημάτων των άλλων. Χωρίς αυτό, κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε μια συναισθηματική αποσύνδεση. Το να μην δείχνεις ενσυναίσθηση, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται παρεξηγημένοι ή ασήμαντοι. Κάτι που μπορεί να τους απωθήσει, μερικές φορές αμετάκλητα.

Έτσι, αν υπάρχει κάτι που πρέπει να θυμάσαι, είναι η σημασία της ενσυναίσθησης στις αλληλεπιδράσεις σου. Προσπάθησε να μπεις στη θέση των άλλων, να κατανοήσεις την οπτική και τα συναισθήματά τους. Αυτή η απλή πράξη μπορεί να μεταμορφώσει τις σχέσεις σου και να σε αποτρέψει από το να απομακρύνεις τους ανθρώπους, εν αγνοία σου.

Και κάπως έτσι ο «ανθρωποδιώχτης» που πιστεύεις ότι έχεις, θα εξαφανιστεί.

Exit mobile version