Ο καρκίνος που απειλεί περισσότερο Millennials και Gen Xers
- 19 ΦΕΒ 2025

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των περιστατικών ενός συγκεκριμένου τύπου καρκίνου, ειδικά μεταξύ των Millennials και της Generation X.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, ο καρκίνος του παχέος εντέρου έχει πλέον καταστεί η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες κάτω των 50 ετών και είναι η 2η πιο συχνή αιτία στις γυναίκες της ίδιας ηλικιακής ομάδας. Επιπλέον, οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι μορφές του καρκίνου του παχέος εντέρου που εμφανίζονται σε νεαρούς ενήλικες είναι πιο επιθετικές, μειώνοντας τις πιθανότητες επιβίωσης.
Πιθανοί παράγοντες κινδύνου
Η ακριβής αιτία της αύξησης των περιστατικών παραμένει ασαφής, αλλά ερευνητές υποψιάζονται ότι διάφοροι παράγοντες, όπως η παχυσαρκία, η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (ειδικά επεξεργασμένων κρεάτων), η κατανάλωση αλκοόλ, η καθιστική ζωή και περιβαλλοντικοί παράγοντες, παίζουν ρόλο. Άλλοι πιθανοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:
- Το κάπνισμα.
- Τη διατροφή που είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες και υψηλή σε λιπαρά.
- Διάφορες παθήσεις όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.
- Την κληρονομικότητα.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι η διατροφή επηρεάζει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, οι συνήθειές μας καθορίζουν την υγεία μας.
3 τροφές που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
1. Γιαούρτι και τροφές πλούσιες σε ασβέστιο
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gut Microbes βρήκε ότι η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού (τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα) συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του δεξιού τμήματος του παχέος εντέρου. Οι ερευνητές εντόπισαν μια 20% μείωση της πιθανότητας εμφάνισης όγκων που περιείχαν το βακτήριο Bifidobacterium.
Επιπλέον, τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Μια έρευνα που συμπεριέλαβε πάνω από 540.000 γυναίκες έδειξε ότι η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου κατά 300 mg μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 17%.
2. Δημητριακά ολικής άλεσης
Έρευνες του American Institute for Cancer Research δείχνουν ότι η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Συγκεκριμένα, η πρόσληψη 3 μερίδων ημερησίως (περίπου 90 γραμμάρια) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 17%.
Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ανθεκτικό άμυλο και πρεβιοτικά, τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση του μικροβιώματος του εντέρου, ενώ μειώνουν τον χρόνο διέλευσης των τροφών από το έντερο, μειώνοντας έτσι την έκθεση των κυττάρων του εντέρου σε καρκινογόνες ουσίες.
Καλές πηγές δημητριακών ολικής άλεσης είναι:
- Καστανό ρύζι
- Πλιγούρι
- Ζυμαρικά και ψωμί ολικής άλεσης
- Χωρίς γλουτένη επιλογές όπως κινόα, φαγόπυρο, βρώμη
3. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες
Η κατανάλωση φυτικών ινών συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι φυτικές ίνες ενισχύουν το μικροβίωμα του εντέρου και το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ μειώνουν τη φλεγμονή στον γαστρεντερικό σωλήνα. Μελέτες έχουν δείξει ότι αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών κατά 10 γραμμάρια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 7%.
Οι καλύτερες πηγές φυτικών ινών περιλαμβάνουν:
- Όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια)
- Φρέσκα φρούτα με τη φλούδα τους (μήλα, αχλάδια, μούρα)
- Λαχανικά όπως μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, αρακάς
- Ποπ κορν
- Αβοκάντο
- Βρώμη
- Σπόροι (chia, λινάρι)
Παρόλο που οι ακριβείς αιτίες της αύξησης των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου σε Millennials και Gen Xers δεν είναι πλήρως γνωστές, η διατροφή φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο. Η ενσωμάτωση τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο, δημητριακά ολικής άλεσης και φυτικές ίνες στην καθημερινή διατροφή μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου.
Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες, σε συνδυασμό με τη σωματική δραστηριότητα και την αποφυγή επιβλαβών παραγόντων όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ, μπορούν να συμβάλουν στην προστασία της υγείας και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αυτού του επιθετικού τύπου καρκίνου.