ΥΓΕΙΑ

Ο “κλασικός” τρόπος να αντιμετωπίσεις το κρύο, τελικά, αποδεικνύεται λάθος

shutterstock

Χειμώνας σημαίνει κρύο (ναι, ακόμα και στην Ελλάδα) και το σώμα αντιδρά σε αυτό με διάφορους περίεργους τρόπους. Είτε το αντέχεις, είτε όχι, αν στόχος σου είναι να βγάλεις τον φετινό χειμώνα με όσο το δυνατόν λιγότερο κρύωμα, βήχα, πυρετό, συνάχι (you name it), τότε σου προτείνουμε να αποφύγεις το παρακάτω. Και μην ακούσουμε δικαιολογίες τύπου «εγώ έτσι έχω μάθει». Η επιστήμη μίλησε.

Ντύνεσαι πολύ ζεστά όταν βγαίνεις για τρέξιμο

 

Δε θέλεις να αμελήσεις την αγαπημένη σου αθλητική δραστηριότητα και καλά κάνεις. Αψηφάς το κρύο, αλλά για να μειώσεις όμως τον κίνδυνο να καταλήξεις με βήχα ή συνάχι, φοράς ισοθερμικό, δύο φανελάκια, φούτερ και μπουφάν. Κι όμως έτσι, είναι πολύ πιο πιθανό να κρυώσεις Σου ακούγεται ειρωνικό, ε;

Και μόνο το γεγονός ότι το σώμα σου εκτίθεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, χρειάζεται από μόνο του πολλή ενέργεια από το σώμα. Σε συνθήκες κρύου, οι μύες κάνουν συσπάσεις και έτσι παράγεται πολλή θερμότητα, οπότε η θερμοκρασία σου ανεβαίνει. «Σε αυτή την περίπτωση, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται αντί να συστέλλονται και αρχίζεις να ιδρώνεις. Αν ο ιδρώτας παγιδευτεί στα ρούχα σου, τότε μπορεί να απορροφήσει τη θερμότητα του σώματός σου», αναφέρει ο Dr. Robert Kenefick, ερευνητής ιατρικής στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας Περιβαλλοντικής Ιατρικής. Και κάπως έτσι, έχεις την τέλεια συνταγή για υποθερμία. Το δίδαγμα; Ακόμα κι αν έξω έχει θερμοκρασίες Σιβηρίας, μην ντύνεσαι πάρα πολύ βαριά ειδικά αν πρόκειται να ασκηθείς έντονα (οπότε αυτό ισχύει και για τις περιπτώσεις που θα πας σε κάποιο χιονοδρομικό).

Exit mobile version