ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ο λόγος που η θετική ενέργεια και τα “good vibes” μπορούν να γίνουν τοξικά, σύμφωνα με τους ψυχολόγους

Unsplash

«Χαμογέλα, κάνει τους άλλους να ανησυχούν». «Μόνο θετική ενέργεια». «Μην πέφτεις ψυχολογικά και μην σε δω να κλαις». Φράσεις που ακούγαμε μεγαλώνοντας ή τώρα που είμαστε ενήλικες και περιβαλλόμαστε  από όλα τα είδη ανθρώπων. Μάλλον έχεις αυτήν τη φίλη που έχει πάντα καλή διάθεση, δεν είναι ποτέ σκυθρωπή και δεν αφήνει τα προβλήματα να την επηρεάσουν.

Μέχρι ένα σημείο, είναι ένας υγιής τρόπος σκέψης. Βρίσκεις το θετικό μέσα στη μαυρίλα, βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο και δύσκολα θα χαλάσει η μέρα σου. Από την άλλο όμως, υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος. «Η πολλή θετική ενέργεια μπορεί να γίνει τοξική όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να νιώσει και να εκφράσει μόνο θετικά συναισθήματα», εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Karen R. Koenig.

Πότε η θετική ενέργεια γίνεται τοξική

Για να μην μπερδεύεσαι, δεν έχει να κάνει με τη στάση μας απέναντι στα πράγματα. Έχει να κάνει με την άρνηση και την απόκρυψη των αυθεντικών συναισθημάτων. Όταν δεν θέλεις να δουν οι άλλοι, αλλά ούτε κι εσύ η ίδια, τη λύπη, τον πόνο, τον θυμό και τα συναισθήματα που η κοινωνία βαφτίζει αρνητικά.

«Υπάρχει μία παρεξήγηση και ένας μύθος που λέει ότι αν κάνεις focus και ασχοληθείς με τα αρνητικά συναισθήματα, θα προκληθούν και άλλα προβλήματα και δεν θα βγεις από αυτά. Το θέμα όμως είναι ότι καταλήγεις να τα κρύβεις κάτω από το χαλί και να μην τα αντιμετωπίζεις. Το αποτέλεσμα είναι να γιγαντώνονται»μ τονίζει η σύμβουλος Myisha Jackson.

Τι λένε οι έρευνες

Μία έρευνα του 2013 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychosomatic Research, και διήρκεσε 12 χρόνια, κατέληξε στο ότι οι άνθρωποι που καταπίεζαν τα συναισθήματά τους, είχαν υψηλότερο ρίσκο πρόωρου θανάτου από διάφορες αιτίες, όπως ο καρκίνος. Αυτή η καταπίεση δημιουργεί προβλήματα και στις σχέσεις. «Όταν δεν παίρνεις τον χρόνο σου για να δεις τα προβλήματα στη σχέση και απλά μπαίνεις στην πρώτη θετική χαραμάδα που βρίσκεις, απομακρύνεσαι από τον εαυτό σου, δεν είσαι ειλικρινής ούτε με τις ανάγκες σου αλλά ούτε και με τον άλλον. Όταν δεν εκφράζεις τα αρνητικά συναισθήματα, μεγαλώνουν μέσα σου και απομονώνεσαι», εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Jennifer Murayama.

Υπάρχει λύση;

Η ευγνωμοσύνη και η αισιοδοξία είναι λαμπρές αρετές. Αλλά ο άνθρωπος έχει ευρεία γκάμα συναισθημάτων μέσα του και πρέπει να τα εκφράζει όλα. Αυτό δεν τον κάνει κακό ή απαισιόδοξο. Τον κάνει άνθρωπο. Αν νιώθεις ότι χρειάζεσαι βοήθεια για να ξεκινήσεις, μπορείς να απευθυνθείς σε έναν ειδικό.