ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο λόγος που νιώθεις φούσκωμα κάθε μέρα και 3 tips να το διορθώσεις

Unsplash

Πέψη αυτή η φίλη μας. Ή ο μεγαλύτερος εχθρός μας, σε πολλές περιπτώσεις. Μπορεί να είναι το καθημερινό σου δράμα και να νιώθεις μονίμως καούρες, φούσκωμα και γενικώς μία δυσφορία. Αν δεν υπάρχει κάποια ιατρική πάθηση (άρα και εξήγηση), σημαίνει ότι πρέπει  να κάνεις άμεσα κάποιες διατροφικές αλλαγές.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ξυπνάς το πρωί ανάλαφρη (σωματικά μιλώντας) και κάνεις την καθημερινή σου ρουτίνα. Πλένεις το πρόσωπο, τα δόντια και συνήθως επισκέπτεσαι την τουαλέτα. «Οι περισσότεροι άνθρωποι πηγαίνουν στην τουαλέτα το πρωί. Άρα είναι η ώρα της ημέρας όπου νιώθουν καλά, ανακουφίζονται και έχουν όρεξη για φαγητό.Όσο περνά η μέρα, χάνεται αυτό το ανάλαφρο αίσθημα και αρχίζουν τα προβλήματα. Μαζί και το φούσκωμα», εξηγεί ο γαστρεντερολόγος Δρ.Niket Sonpal.

Το στρες

Όπως είναι λογικό, όταν σηκώνεσαι με ηρεμία και απολαμβάνεις τον καφέ σου στο μπαλκόνι, ο οργανισμός δεν έχει μπει ακόμα στα κατάσταση άγχους. Μέσα στη μέρα όμως, έρχεται η υπενθύμιση της δουλειάς, των υποχρεώσεων και όλων των πραγμάτων που μάς προκαλούν άγχος. Ο εγκέφαλος συνδέεται με το έντερο μέσω νευροδιαβιβαστών και το άγχος δημιουργεί (και) φούσκωμα.

Η σημασία του πρωινού

Μπορεί να μην είσαι σε θέση να ελέγξεις το ψυχολογικό στρες, αλλά μπορείς να κάνεις τη σωστή επιλογή πρωινού που δεν θα σου προκαλέσει δυσπεψία μέσα στη μέρα. Ένα πρωινό που αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνη και φυτικές ίνες σε χορταίνει για περισσότερες ώρες και μειώνει το φούσκωμα και τα αέρια. Υπάρχουν όμως και 3 άλλα tips που μπορείς να υιοθετήσεις και να αλλάξεις τον τρόπο που χωνεύεις.

Μοίρασε σωστά τα θρεπτικά στοιχεία

Αν δεν τρως ισορροπημένα γεύματα που να περιλαμβάνουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεσαι, το πιθανότερο είναι ότι φουσκώνεις γιατί τρως πολύ μπρόκολο το μεσημέρι. Το ζητούμενο είναι να κάνεις επιλογές που να περιλαμβάνουν πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και καλά λίπη σε ένα πιάτο, ώστε να μην τα τρως μαζεμένα σε ένα μόνο γεύμα.

Όχι φαγητό με τηλεόραση

Αν και ανυπομονείς να αράξεις στον καναπέ, παρέα με λίγο comfort food και Netflix, δημιουργείς στρες στον οργανισμό και επιβραδύνεις τη χώνεψη. Η σωστή διατροφική συμπεριφορά αποτελείται από συγκέντρωση, όχι  εξωτερικά ερεθίσματα και πολύ νερό.

Και λίγο περπάτημα (και αντίο φούσκωμα)

Μην σταματήσεις τώρα το περπάτημα, επειδή βγαίνεις σταδιακά από την καραντίνα. Το περπάτημα και η χώνεψη πάνε πακέτο. Αντί να ξαπλώσεις μετά από ένα γεύμα, κάνε μία βόλτα. «Το περπάτημα ενεργοποιεί τους κοιλιακούς μύες, αλλά και εκείνους της μέσης. Έτσι χωνεύεις πιο γρήγορα», σε ενημερώνει ο Δρ. Sonpal.

Exit mobile version