ΥΓΕΙΑ

Ο σημαντικός λόγος που πρέπει να σταματήσεις να παρακολουθείς ειδήσεις

Pexels

Αν είσαι «κολλημένη» με τις ειδήσεις και συνηθίζεις να τσεκάρεις κάθε τόσο το κινητό σου, για να δεις αν υπάρχει κάποιο νέο, είναι πιθανότερο να αντιμετωπίζεις στρες, άγχος και άλλα προβλήματα υγείας. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει μια νέα, αμερικανική έρευνα.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Health Communication, μελέτησαν δειγματοληπτικά το φαινόμενο του λεγόμενου «εθισμού στις ειδήσεις» σε 1.100 ενήλικες, που συμπλήρωσαν σχετικά ερωτηματολόγια.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως «παρακολουθώ τόσο πολύ ειδήσεις, που ξεχνάω τον κόσμο γύρω μου». Ή «στο μυαλό μου συχνά γυρνάνε σκέψεις σχετικά με τις ειδήσεις». «Δυσκολεύομαι να σταματήσω να διαβάζω ή να παρακολουθώ ειδήσεις». Ή «συχνά δεν προσέχω στο σχολείο ή στη δουλειά μου επειδή διαβάζω ή παρακολουθώ τα νέα».

 Ο σημαντικός λόγος που πρέπει να «κόψεις» τις ειδήσεις

Τα ευρήματα έδειξαν ότι το 16,5% των ανθρώπων, εμφανίζουν σημάδια «σοβαρά προβληματικής» κατανάλωσης ειδήσεων, σε σημείο που αυτές κυριαρχούν στη ζωή τους, διαταράσσοντας τις σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους τους. Προκαλούν επίσης δυσκολία συγκέντρωσης στα μαθήματα ή στις εργασιακές υποχρεώσεις τους και δημιουργούν μια διάχυτη ανησυχία και αϋπνία.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι επίσης πιθανότερο να εμφανίσουν διαταραχές της ψυχικής (το 74%) και σωματικής υγείας τους (το 61%), έναντι πολύ μικρότερων ποσοστών (8% και 6%) μεταξύ όσων παρακολουθούν ειδήσεις σε πιο χαλαρή συχνότητα.

«Η παρακολούθηση των εξελίξεων στα ΜΜΕ διεθνώς, μπορεί να δημιουργήσει μια κατάσταση υψηλής εγρήγορσης και διέγερσης σε μερικούς ανθρώπους, κάνοντας τον κόσμο να φαίνεται, ένα σκοτεινό και επικίνδυνο μέρος. Σε τέτοια άτομα μπορεί να εμφανιστεί ένας φαύλος κύκλος που δημιουργεί ψυχαναγκαστική σχέση με τις ειδήσεις, διαρκή έρευνα για νέες εξελίξεις, όλη την ώρα. Όσο περισσότερο κάποιος το κάνει αυτό, τόσο περισσότερες επιπτώσεις υπάρχουν σε άλλες πλευρές της ζωής του», ανέφερε ο επικεφαλής της σχετικής έρευνας, Bryan McLaughlin.

Πόσο εφικτή είναι μια υγιής σχέση με τις ειδήσεις;

Ο ίδιος επισημαίνει επίσης την ανάγκη για μια πιο υγιή σχέση με τις ειδήσεις, χωρίς βεβαίως να πάψουμε να ενημερωνόμαστε. Σε άλλες περιπτώσεις εθισμών και ψυχαναγκαστικών συμπεριφορών, η θεραπεία περιλαμβάνει την πλήρη διακοπή της προβληματικής συμπεριφοράς. Όμως στην περίπτωση της ενημέρωσης, αυτό είναι καλό να αποφευχθεί για να μην υπονομευθεί, μεταξύ άλλων, η ύπαρξη σωστά ενημερωμένων πολιτών.

Επιπλέον, η μελέτη επισημαίνει επίσης την ανάγκη για μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με το πώς η βιομηχανία ειδήσεων μπορεί να τροφοδοτεί το πρόβλημα.

«Οι οικονομικές πιέσεις, σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές προόδους και τον 24ωρο κύκλο ειδήσεων, έχουν ενθαρρύνει τους δημοσιογράφους να επικεντρωθούν στην επιλογή ειδήσεων και ιστοριών που θα τραβήξουν την προσοχή των καταναλωτών ειδήσεων», υπογραμμίζει ο McLaughlin.

«Ωστόσο, για ορισμένους ανθρώπους, η σύγκρουση και το δράμα που χαρακτηρίζουν ειδησεογραφικές ιστορίες όχι μόνο τραβούν την προσοχή, αλλά μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε μια δυσπροσαρμοστική σχέση με τις ειδήσεις. Έτσι, τα αποτελέσματα της μελέτης μάς τονίζουν ότι οι εμπορικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι μόνο επιβλαβείς για τον στόχο της διατήρησης μιας υγιούς δημοκρατίας. Αλλά μπορεί επίσης να είναι επιβλαβείς για την υγεία των ατόμων».

Exit mobile version