ΥΓΕΙΑ

Οι 2 γυναικείες παθήσεις που απειλούν την υγεία της καρδιάς

iStock

Δύο κοινές παθήσεις της αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών, συνδέονται με την αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με νέα επιστημονικά στοιχεία που ήρθαν στο φως.

Πώς σχετίζεται η υγεία της καρδιάς με την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών

Οι 2 γυναικείες παθήσεις που απειλούν την υγεία της καρδιάς iStock

Οι διαταραχές του εμμηνορροϊκού κύκλου μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες. Η περίοδος μπορεί να συνοδεύεται από κράμπες, ναυτία και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα. Αλλά για ορισμένες γυναίκες, πρόσθετες διαταραχές εμμήνου ρύσεως, φέρνουν πρόσθετα προβλήματα.

Δύο από τις πιο συχνές διαταραχές της εμμήνου ρύσεως είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και η δυσμηνόρροια. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια ορμονική πάθηση, που επηρεάζει τα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα και μπορεί να προκαλέσει απώλεια ή ακανόνιστη έμμηνο ρύση, υπερβολική τριχοφυΐα, σοβαρή ακμή, στειρότητα και αύξηση βάρους. Η δυσμηνόρροια προκαλείται συνήθως από μια υποκείμενη κατάσταση υγείας, όπως τα ινομυώματα της μήτρας, οι όγκοι, η ενδομητρίωση, η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, η αδενομύωση ή οι πολύποδες της μήτρας. Και οι δύο ασθένειες εντοπίζονται συχνότερα σε νεότερους ανθρώπους. Νέες, επιστημονικές έρευνες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες ή δυσμηνόρροια, τείνουν να έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Καρδιαγγειακός κίνδυνος σε νέες γυναίκες με δυσμηνόρροια

Η πρώτη από τις νέες μελέτες εξέτασε 30.500 γυναίκες με δυσμηνόρροια και 25.300 χωρίς, για να κατανοήσουν πώς η πάθηση επηρέασε τον επιπολασμό της καρδιακής νόσου.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε συμμετέχουσες που είχαν διαγνωστεί με καρδιακή νόσο πριν από την ηλικία των 50 ετών, καθώς και άτομα με διάφορες καρδιακές παθήσεις, όπως εμφράγματα και χρόνιες καρδιακές παθήσεις, και συμμετέχουσες που είχαν μη φυσιολογικές εμμηνορροϊκές διαταρχές, όπως απώλεια εμμηνορροϊκού κύκλου, βαριά αιμορραγία και ενδομητρίτιδα.

Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με δυσμηνόρροια είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χρόνια ή συνεχιζόμενη ισχαιμική καρδιακή νόσο. Μια κατάσταση όπου η καρδιά λαμβάνει λιγότερο αίμα και οξυγόνο, λόγω των στενών αιμοφόρων αγγείων.

«Η υπόθεσή μας είναι ότι το αυξημένο στρες και η διαταραχή του αυτόνομου νευρικού συστήματος που επηρεάζει τη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων, καθώς και η αύξηση σε ορισμένα μόρια που σχετίζονται με τη φλεγμονή, μπορεί να είναι ένας σχετικός παράγοντας αύξησης κινδύνου», υπογραμμίζουν οι ερευνητές. Εξήγησαν ότι αυτό συμβαίνει επειδή η φλεγμονή και το στρες, συνδέονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, με το άγχος να σημειώνεται ιδιαίτερα για τη σημασία του στην ισχαιμική, καρδιακή νόσο μεταξύ των νεαρών γυναικών.

Πολυκυστικές ωοθήκες: Κίνδυνος για υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακή νόσο

Η δεύτερη μελέτη εξέτασε σχεδόν 17.000 νέες γυναίκες και διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος υψηλής αρτηριακής πίεσης ήταν 30% υψηλότερος για τις συμμετέχουσες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, σε σχέση με εκείνες χωρίς την κατάσταση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, συσχετίστηκε με 1,3 φορές υψηλότερο κίνδυνο να έχει υψηλή αρτηριακή πίεση (μεγαλύτερη από 130/80 mm Hg).

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, υπέρτασης και άλλων καταστάσεων, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να συμβάλουν στον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Γιατί λοιπόν αυτές οι διαταραχές της εμμηνόρροιας φαίνεται να συνδέονται με την καρδιαγγειακή υγεία;

«Η εμμηνόρροια είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που σχετίζεται με διάφορα φυσιολογικά συστήματα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ορμονικών αξόνων, της πήξης, του νευρικού συστήματος και άλλων», διευκρινίζουν οι ερευνητές. «Τα εμμηνορροϊκά χαρακτηριστικά και οι εμμηνορροϊκές διαταραχές, είναι επομένως ενδιαφέρον να μελετήσουν, αφού οι μηχανισμοί πίσω από αυτές τις διαταραχές, μπορεί να έχουν αποτελέσματα πέρα από το αναπαραγωγικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του καρδιαγγειακού συστήματος».