Οι 3 ερωτήσεις που δείχνουν τη διαφορά ανάμεσα στο «καλό» και το τοξικό άγχος
- 28 ΙΟΥΛ 2024
Δεν είναι εύκολο να πει κανείς τη διαφορά ανάμεσα στο «καλό» και το τοξικό άγχος. Λίγα συναισθήματα προκαλούν περισσότερη οριστική σύγχυση από το άγχος. Το Webster’s Dictionary ορίζει το άγχος ως «ανησυχία ή νευρικότητα συνήθως για μια επικείμενη ή αναμενόμενη ασθένεια: μια κατάσταση άγχους». Ωστόσο το ίδιο συναίσθημα είναι επίσης μια κατηγορία ψυχοπαθολογίας που οδηγεί σε περισσότερες από 25 διαγνώσεις ψυχικών διαταραχών.
Οπότε πώς μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά; Η σύντομη απάντηση είναι: εξαρτάται. Το άγχος μπορεί να είναι και τόσο «καλό», όσο και τοξικό. Ωστόσο, το να μπορέσεις να καταλάβεις τη διαφορά, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς σε επηρεάζει, τι σκέφτεσαι για αυτό και τι κάνεις με αυτό.
Πώς να ξεχωρίσεις τη διαφορά μεταξύ «καλού» και τοξικού άγχους;
Πόσο και πώς σε επηρεάζει;
Πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι η ποσότητα και η σοβαρότητα του άγχους, που καθορίζει αν είναι καλό ή όχι. Το πολύ άγχος είναι γενικά επικίνδυνο τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία, ενώ σε μικρότερες ποσότητες είναι ασφαλές. Αλλά η αξιολόγησή του έχει να κάνει περισσότερο με τον αντίκτυπό του στη ζωή σου, παρά με τη σοβαρότητά του.
Οι ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας, επισημαίνουν ότι όταν τα συμπτώματα αρχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή και τη λειτουργικότητά μας, το στρες μπορεί να δείχνει κάποια ψυχική διαταραχή. Ο αντίκτυπος, και όχι η σοβαρότητα, είναι ένα σημαντικό κλειδί για την αξιολόγηση του ρόλου του άγχους στη ζωή μας.
Πώς αντιλαμβάνεσαι το άγχος;
Καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για το άγχος και το στρες, η κατανόησή μας εξελίσσεται. Η επιστήμη τώρα προτείνει ότι η αρνητική επίδραση των συμπτωμάτων, καθορίζεται σημαντικά από το πώς το σκεφτόμαστε. Βιολογικά ευθυγραμμισμένη με το άγχος, η επιστήμη του άγχους πολύ συχνά επικαλύπτεται με την επιστήμη του στρες. Σχετική μελέτη για τις επιπτώσεις του στρες στην υγεία έδειξε ότι η ποσότητα του, είναι λιγότερο σημαντική από το πώς το αντιλαμβανόμαστε και τι κάνουμε με αυτό.
Με απλά λόγια, εάν πιστεύεις ότι το άγχος σου είναι τοξικό, μάλλον αυτό ισχύει Και όχι μόνο επειδή έχεις αυτογνωσία, αλλά επειδή ο φόβος σου γι’ αυτό, το κάνει ακόμα πιο επικίνδυνο. Το να φοβόμαστε το στρες, τείνει να το κλιμακώνει, ενώ το να σκεφτόμαστε θετικά για αυτό, μπορεί να το κάνει χρήσιμο.
Τι κάνεις για αυτό;
Αυτή ίσως είναι η πιο σημαντική παράμετρος. Πώς χρησιμοποιείς το άγχος και τι κάνεις με αυτό; Το άγχος μπορεί να τροφοδοτήσει τα κίνητρά σου για να ενεργήσεις ή να οδηγήσει σε απόσυρση και περισσότερο φόβο. Η διαφορά μεταξύ αυτών των 2 έγκειται στο πώς το σκέφτεσαι και τελικά τι κάνεις με αυτό. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, οι αγχώδεις άνθρωποι μπορεί να αντιδρούν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά όταν έρχονται αντιμέτωποι με επικίνδυνες καταστάσεις. Όταν δεν χρησιμοποιούμε το στρες για να λύσουμε προβλήματα, αλλά αντίθετα το αφήνουμε να μας τρομάζει, το μεταμορφώνουμε σε κάτι επιβλαβές.
Οι απαντήσεις σε αυτές τις 3 ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν να προσδιορίσεις πώς λειτουργεί το στρεςστη ζωή σου και εάν είναι κάτι που σε βοηθά στην καθημερινότητά σου ή κάτι που σαμποτάρει την σωματική και ψυχική σου υγεία.