ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 3 πιο οικονομικές υπερτροφές για να βάλεις στη διατροφή σου

iStock

Μπορεί στο άκουσμα της λέξης «υπερτρoφή» ή “superfood“, να σκέφτεσαι ακριβές, διατροφικές επιλογές, όμως στην πραγματικότητα οι υπερτροφές, δεν είναι μια απλή τάση διατροφικού μάρκετινγκ. Οι υπερτροφές υπήρχαν, πολύ πριν τους αποδοθεί το συγκεκριμένο εννοιολογικό πλαίσιο.

Όλες αυτές οι τροφές μοιράζονται ένα βασικό κοινό χαρακτηριστικό: διαθέτουν υψηλό διατροφικό προφίλ, συγκεντρώνοντας πληθώρα θρεπτικών στοιχείων σημαντικής αξίας για τον οργανισμό μας. Επιπλέον, αρκετές από αυτές τις υπερτροφές, έχουν και ισχυρές αντιγηραντικές ιδιότητες. Συνέχισε να διαβάζεις ποιες είναι οι πιο οικονομικές επιλογές, που μπορείς να προσθέσεις στη λίστα για τα ψώνια σου.

Όσπρια: Η υπερτροφή των φτωχών

Οι 3 καλύτερες και πιο οικονομικές υπερτροφές Pexels

Δεν έχεις πολλές δικαιολογίες για να μην τρως όσπρια, την τροφή που κάποτε χαρακτήριζαν «το κρέας των φτωχών», λόγω της υψηλής διατροφικής αξίας και της χαμηλής τιμής τους. Είναι, λοιπόν, φθηνά, εύκολα να μαγειρευτούν και αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης.

Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, υδατοδιαλυτών βιταμινών και φυτοχημικών. Είναι επίσης τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, που σημαίνει ότι δεν θα προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Με εξαίρεση τα φασόλια σόγιας, είναι επίσης χαμηλά σε λιπαρά.

Πώς να τα βάλεις στη διατροφή σου:

Σαλάτες, σούπες, μαγειρευτά και ντιπ από όσπρια, είναι μερικές μόνο από τις αμέτρητες επιλογές σου. Επειδή τα όσπρια είναι βασικά τρόφιμα σε όλο τον κόσμο, είναι επίσης ένα εξαιρετικό συστατικό για τους λάτρεις της ethnic κουζίνας.

Κολοκύθα

Αυτό το φαγητό παίρνει κορυφαία βαθμολογία από ειδικούς υγείας, ωστόσο, συχνά το αγνοούμε, όταν τελειώσει το φθινόπωρο και ο χειμώνας. Η κολοκύθα είναι γεμάτη, με βήτα-καροτίνη, βιταμίνη Α και άλλα αντιοξειδωτικά. Βοηθά στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, παρέχει προστατευτικά οφέλη για την καρδιά, καταπολεμά τη γήρανση και προστατεύει τα μάτια μας.

Πώς να τη βάλεις στη διατροφή σου:

Η κολοκύθα δεν χρειάζεται να είναι φρέσκια, για να είναι υγιεινή. Ενώ η κονσερβοποιημένη κολοκύθα έχει λιγότερες φυτικές ίνες, έχει συχνά περισσότερη βιοδιαθέσιμη βήτα-καροτίνη. Μπορεί να ψηθεί, να γεμιστεί, να χρησιμοποιηθεί σε αρτοσκευάσματα (όπως μάφιν, πίτες και κέικ) και σούπες. Εάν χρησιμοποιείς φρέσκια κολοκύθα, μην πετάξεις τους σπόρους! Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και αποτελούν πηγή φυτικών πρωτεϊνών και υγιών λιπαρών.

Λάχανο

Το λάχανο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες A, C και K. Είναι επίσης γεμάτο με αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου.

Πώς να το βάλεις στη διατροφή σου:

Ως βάση σε σαλάτες, ψιλοκομμένο σε μαγειρευτά, σούπες και ομελέτες. Μπορείς ακόμη να το ψήσεις για να δημιουργήσεις τσιπς από λάχανο ή να το ζεματίσεις και να το καταψύξεις για μελλοντική χρήση. Εάν το λάχανο δεν είναι του γούστου σου, δοκίμασε λαχανάκια Βρυξελλών ή kale. Και τα 2 συγκαταλέγονται στη λίστα με τις κορυφαίες υπερτροφές.