ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 3 καλύτερες τροφές για γερά οστά

Unsplash

Ο σκελετός παίζει κρίσιμο ρόλο στο σώμα μας: παρέχει στήριξη, αποθηκεύει μέταλλα και παράγει αίμα. Παρόλο που αυτές οι λειτουργίες είναι θεμελιώδεις, η υγεία των οστών συχνά παραμελείται στις συζητήσεις για την υγιεινή ζωή. Είναι σημαντικό να δίνουμε περισσότερη προσοχή—και από νωρίς—στην αντοχή των οστών και των αρθρώσεών μας.

«Σταματάμε να αυξάνουμε οστική μάζα γύρω στα 30, κάτι που υπογραμμίζει τη σημασία της επαρκούς πρόσληψης ασβεστίου στη διατροφή μας» είχε δηλώσει προηγουμένως στο Well+Good εγγεγραμμένη διαιτολόγος. Ακόμη χειρότερα, η απώλεια οστικής μάζας επιταχύνεται μετά την εμμηνόπαυση, αυξάνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης στις γυναίκες. Συνεπώς, η σωστή φροντίδα των οστών μας είναι ζωτική καθώς μεγαλώνουμε. Υπάρχουν τροφές που μπορούν να ενισχύσουν την υγεία τους.

Οι 3 καλύτερες τροφές για γερά οστά

Ζωικό γάλα

Το ζωικό γάλα είναι υπέροχη πηγή θρεπτικών ουσιών όπως ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη D, που με τη σειρά τους συμβάλλουν στην υγεία των οστών σου. Ένα φλιτζάνι γάλα μειωμένων λιπαρών περιέχει περίπου το 1/3 της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης ασβεστίου και αρκετή βιταμίνη D. Επιπλέον, περιέχει πρωτεΐνες που βοηθούν στη διατήρηση της οστικής μάζας, κάτι πολύ σημαντικό καθώς μεγαλώνεις. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να συμβάλει στη μείωση της καταστροφής τους και στη βελτίωση της μυϊκής μάζας.

Σαρδέλες

Ίσως οι σαρδέλες να μην είναι το αγαπημένο σου φαγητό, αλλά τα οφέλη τους είναι σημαντικά. Οι σαρδέλες είναι πλούσια πηγή ασβεστίου και ιδανικό τρόφιμο για την προστασία και ενίσχυση των κόκκαλων. Επίσης, οι σαρδέλες περιέχουν βιταμίνη D, που σε συνδυασμό με το ασβέστιο, συμβάλλει στη δημιουργία γερών οστών. 2 μικρές σαρδέλες εξασφαλίζουν 91.7 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου και 1.15 μικρομονάδες βιταμίνης D.

Φρούτα πλούσια σε κάλιο

Διαιτολόγος στο Well+Good  λέει ότι τα φρούτα έχουν επανειλημμένα συσχετιστεί με καλύτερη υγεία στα κόκκαλα και χαμηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης. «Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε κάλιο», εξηγεί. «Το κάλιο βοηθά στη μείωση της απώλειας ασβεστίου από τα οστά, γεγονός που με τη σειρά του συμβάλλει στη διατήρηση της δύναμης των οστών μας».

Παραδείγματα φρούτων που είναι πλούσια σε κάλιο περιλαμβάνουν τις μπανάνες, το πεπόνι, τα νεκταρίνια και πολλά άλλα. Τα δαμάσκηνα είναι ακόμη μια επιλογή εγκεκριμένη από τους διατροφολόγους.

Exit mobile version