ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 3 μεγαλύτεροι διατροφικοί μύθοι με τους οποίους μεγαλώσαμε

Shutterstock

Κάτι που πιθανώς να έχεις ακούσει είναι τα μεγάλα ποσοστά παχυσαρκίας στην Αμερική τα οποία, πλέον, ξεπερνούν το 70% του πληθυσμού. Επιπλέον, ίσως, τη χρονιά που μας πέρασε, να είχες διαβάσει ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό παχύσαρκων αγοριών στην Ευρώπη. Πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η διατροφή και ο τρόπος ζωής σε αυτά; Τεράστιο. 

Αν ανάγουμε τα νούμερα της παχυσαρκίας σε μεγαλύτερη κλίμακα, αξίζει να σου πούμε ότι από το 1975 έως σήμερα ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών και εφήβων (ηλικίας πέντε έως 19 ετών) στον κόσμο έχει υπερδεκαπλασιασθεί και εκτιμάται ότι, με αυτό το ρυθμό αύξησής τους, έως το 2022 τα παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι για πρώτη φορά θα ξεπεράσουν τα λιποβαρή.

Γιατί όσο περνάνε τα χρόνια οι άνθρωποι γίνοται όλο και πιο βαρείς;

Μια προφανής απάντηση είναι επειδή τρώνε περισσότερο, πράγμα στο οποίο συμβάλλει και το γεγονός ότι οι επιλογές στο φαγητό έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με τρεις δεκαετίες πίσω. Παρόλα αυτά ευθύνεται και η έλλειψη παιδείας σχετικά με το φαγητό και τη διατροφική του αξία.

Ο Walter Wilett, καθηγητής στο τμήμα Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Harvard και συγγραφέας του βιβλίου Eat, Drink and Be Healthy εδώ και χρόνια ερευνά και καταρρίπτει τις μεγαλύτερες διατροφικές θεωρίες συνομωσίας.

Να λοιπόν μερικές από τις αλήθειες που πιστεύαμε μέχρι τώρα, αλλά τελικά αποδεικνύονται μύθοι.

Μύθος #1: Πρέπει να πίνεις πολύ γάλα

 

Είναι η συμβουλή με την οποία μεγαλώσαμε όλοι και εν μέρει είναι χρήσιμη, αλλά μόνο αν είσαι μέχρι δώδεκα, το πολύ δεκατεσσάρων ετών. Μέχρι εκείνες τις ηλικίες το γάλα είναι όντως απαραίτητο για την ανάπτυξή σου, για να χτίσεις έναν γερό ιστό και να έχεις δυνατά δόντια.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Dr. Willett, δεν είναι από τις τροφές «έκτακτης ανάγκης». Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 εξέτασαν συγκριτικά αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων από χώρες όπου οι άνθρωποι πίνουν πολύ γάλα (όπως η Δανία και οι ΗΠΑ) και από χώρες όπου οι άνθρωποι δεν καταναλώνουν καθόλου γάλα (όπως η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη).

Κάπως έτσι αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στη φθορά των οστών, στην ηλικία που παρουσιάζεται η οστεοπόρωση ή προβλήματα οδοντικής υγιεινής. Αν η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας γάλακτος ήταν τόσο σημαντική, θα διαπιστώναμε περισσότερα προβλήματα οστών και δοντιών στις χώρες που δεν τιμούν το γάλα. Γιατί δεν διαπιστώθηκε κάποια φοβερή διαφορά;

Επειδή το ασβέστιο βρίσκεται σε ένα σωρό τροφές. Μερικές από αυτές είναι τα πορτοκάλια, τα πράσινα φασολάκια, το μπρόκολο, τα αμύδγαλα, η κολοκύθα, οι ηλιόσποροι.

Δεν υπάρχει πρόβλημα στο να πίνεις γάλα ή να τρως τυρί. Αλλά φρόντισε να το κάνεις επειδή σου αρέσει, όχι επειδή πιστεύεις ότι με αυτόν τον τρόπο ενισχύεις την υγεία των οστών σου.

Μύθος #2: Τα λιπαρά είναι κακό πράγμα

Πιθανώς αν δεν υπήρχε η Jane Fonda με τις βιντεοκασέτες της και οι τάσεις των δεκαετιών του ’70 και του ’80 που ήθελαν να είσαι εξαιρετικά αδύνατη για να να θεωρείσαι όμορφη, να μην είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Ωστόσο, τότε ένα πολύ αδύνατο σώμα ήταν must και τα λιπαρά θεωρούνταν «εχθρός». Εκτός του ότι τότε εγκαταστάθηκαν εντελώς λάθος πρότυπα ομορφιάς, το πρώτο πράγμα που μάθαμε να κάνουμε όταν θέλαμε να χάσουμε βάρος ήταν να περιορίσουμε τις τροφές πλούσιες σε λιπαρά. Μέγα λάθος.

Τα λιπαρά είναι μία από τις τρεις κατηγορίες θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα μας. Το να προσπαθείς να τρως ολοκληρωμένα αποκλείοντας τα λιπαρά είναι σαν να προσπαθείς να οδηγήσεις χωρίς βενζίνη. Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξεις με τα λιπαρά είναι να επιλέγεις καλά λιπαρά. Αυτά είναι τα λιπαρά που βρίσκονται στα λαχανικά (π.χ. αβοκάντο), στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς, στα ψάρια. Τα υπόλοιπα από διάφορα φυτικά έλαια ή επεξεργασμένες τροφές καλό είναι να μην ξεπερνούν το 10% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.

Μύθος #3: Όσο λιγότεροι υδατάνθρακες, τόσο το καλύτερο

Shutterstock

 

Δίαιτες που κατά καιρούς έχουν κολληθεί σε χιλιάδες (αν όχι εκατομμύρια) ψυγεία γυναικών είναι η Atkins, η Paleo (Παλαιολιθηκή), η Keto (Κετογενής). Πρόκειται για δίαιτες που αποδοκιμάζουν τους υδατάνθρακες και βασίζονται σε επιλογές υψηλής πρωτεινικής αξίας. Κι ενώ αυτό σε πρώτη ανάγνωση δεν ακούγεται και τόσο κακό, στην πράξη αποδεικνύεται εντελώς μη λειτουργικό.

Συνήθως, οι άνθρωποι που τις ακολουθούν τείνουν να χάνουν γρήγορα βάρος και να το ξαναπαίρνουν εξίσου γρήγορα όταν επιστρέφουν στις προηγούμενες διατροφικές τους συνήθειες.

«Καμία δίαιτα δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτελεσματική εφόσον σου στερεί κάποια διατροφική ομάδα», τονίζει ο Dr. Willett. Πρωινά, μεσημεριανά και βραδινά γεύματα που αποτελούνται από κρέας, αλλαντικά και αυγά μπορεί στην αρχή να σε βοηθήσουν να χάσεις το περιττό βάρος, αλλά αν ο στόχος σου είναι πιο μακροπρόθεσμος χρειαζεται να δεις τη μεγαλύτερη εικόνα. Και αυτή σίγουρα περιλαμβάνει και τους υδατάνθρακες, δηλαδή το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι (τα οποία αν θέλεις να είσαι απόλυτα σωστή καλό είναι να τα επιλέγεις στην ολικής άλεσης εκδοχή τους), τα φρούτα, τα όσπρια και οι πατάτες.