Οι 3 μεγαλύτεροι μύθοι για το λίπος που εξακολουθείς να πιστεύεις
- 5 ΔΕΚ 2017
Σε επίπεδο διατροφής λίγα πράγματα μπερδεύουν τον κόσμο όσο η λέξη "λίπος" κι ό,τι αυτή συνεπάγεται. Λίπος, λιπαρά, λίπη. Κάνεις δίαιτα και το πρώτο πράγμα που σου λένε όλοι είναι "κόψε τα λίπη". Ποια λίπη να κόψεις; τα κακά;τα καλά; όλα; είναι αυτό η λύση για αδυνάτισμα; ποια είναι τα καλά; υπάρχουν καλά;
Ακολουθεί μια συνοπτική αποκατάσταση της αλήθειας, ώστε να μην στερείσαι αδίκως και να μην βάζεις όλα τα λίπη στο ίδιο τσουβάλι.
Μύθος #1: Το λίπος είναι άχρηστο
Μόνο έτσι δεν είναι στην πραγματικότητα. Το λίπος αποτελεί ένα από τα 3 βασικά συστατικά που πρέπει να λαμβάνουμε μέσα από τη διατροφή μας, μαζί με τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες, ώστε να είμαστε υγιείς και ο οργανισμός να δουλεύει ρολόι. Το αποθηκευμένο λίπος προστατεύει τα όργανα και τα κόκκαλά μας, συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας στο σώμα και απότελεί βασικό συστατικό που προφυλάσσει τα κύτταρά μας. Αυτά βέβαια ισχύουν για τις καλές πηγές λιπαρών. Και ακριβώς σ’ αυτό το σημείο είναι ώρα να περάσουμε στον 2ο διατροφικό μύθο.
Μύθος #2: Όλα τα λίπη είναι ίδια. Βλαβερά.
Φαντάζομαι κάπου το έχει πάρει το αυτί σου, πως υπάρχουν καλά και κακά λιπαρά. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα πολυακόρεστα, δηλαδή τα Ωμέγα-3 και τα Ωμέγα-6μ τα οποία περιέχουν τα καρύδια, τα αμύγδαλα, η σόγια, το αβοκάντο, ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, η μαργαρίνη κι άλα τρόφιμα. Όλες αυτές οι πηγές καλών λιπαρών συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στη μείωση της κακής χολιστερίνης, όταν καταναλώνονται με μέτρο. Στον αντίποδα, τα κακά λιπαρά που όταν δεν τρως με μέτρο, σε επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες και κακή χοληστερίνη (φοινικέλαιο, λίπος του κρέατος, κρέμα γάλακτος πλήρης, κ.ά.). Ακόμα χειρότερα, τα trans λιπαρά, τα οποία ουσιαστικά είναι τα πολυακόρεστα λιπαρά κατόπιν (θερμικής) επεξεργασίας. Fast food κι όλη αυτή η γνωστή τηγανίλα μαζί με τα τεχνητά σνακ και οι επεξεργασμένες τροφές που ξέρεις ήδη ότι παχαίνουν.
Μύθος #3: Όταν σταματάς να τρως λίπος, αυτό σταματάει ν’ αυξάνεται στο σώμα
Είναι εξαιρετικά δύσκολο έως κι ακατόρθωτο να διαχωρίσεις το λίπος από τις υπόλοιπες ομάδες συστατικών. Λίπος έχει το κρέας που είναι πρωτεΐνη, το αυγό, η πατάτα όταν τηγανίζεται. Οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες όταν λαμβάνονται χωρίς μέτρο μετατρέπονται σε λίπος στο σώμα. Επομένως οι αποθήκες του λίπους μπορούν να γεμίσουν ακόμα και αν δεν καταναλώνουμε κακά λιπαρά. Τι σημαίνει αυτό; Προσοχή στις ποσότητες του φαγητού που καταναλώνουμε κι όλα καλά.