Οι 3 συνήθειές σου που σε κρατούν στάσιμη (και πώς να τις αλλάξεις)
- 23 ΑΠΡ 2019
Το πρώτο καθοριστικό βήμα προς ό,τι νέο θέλεις να δημιουργήσεις, είναι να αφήσεις πίσω τις περιοριστικές σου σκέψεις και συμπεριφορές. Να ξαναμελετήσεις αν ο τρόπος που μέχρι τώρα σκέπτεσαι και ενεργείς καθημερινά, πραγματικά σε εξυπηρετεί και σε φέρνει πιο κοντά στην ιδανική σου ζωή.
Γράφει η Πόπη Δημητροπούλου*, Creative Business Coach, CPC
Διάβασε κάποιες ενδεικτικές συμπεριφορές και σκέψεις που πιθανά να σε κρατούν στάσιμη σε καταστάσεις που δεν επιθυμείς επαγγελματικά ή προσωπικά. Αν έχεις μία ή όλες τις παρακάτω συνήθειες, ήρθε η ώρα να τις βγάλεις από το ημερήσιο πρόγραμμά σου:
Ο φόβος της κριτικής
«Tι θα πουν ή τι θα σκεφτούν οι άλλοι για μένα;»
Σε αυτή τη διαδικασία σκέψης μπορεί να παραμείνεις μια ολόκληρη ζωή. Να θυμάσαι πως δε χρειάζεται να ζητήσεις άδεια για να αλλάξεις τη ζωή σου. Εντόπισε τι θέλεις να αλλάξεις, δημιούργησε ένα νέο στόχο, σχεδίασέ τον προσεκτικά και παθιάσου μαζί του. Όσο παραμένεις, αφοσιωμένη και παθιασμένη με έναν σκοπό, η κριτική παύει να σε επηρεάζει και τότε διακατέχεσαι από ένα αίσθημα ελευθερίας. Παράλληλα έρχεσαι σε άμεση επαφή με τον δημιουργικό σου εαυτό, στοιχεία απαραίτητα και τα δύο όταν βρίσκεσαι σε διαδικασία αλλαγής.
Η ανάγκη σου να ευχαριστείς πρώτα τους άλλους
«Ναι, μην ανησυχείς, εγώ είμαι εδώ.» – «Μην κουράζεσαι, θα το αναλάβω εγώ.»
Σου θυμίζουν αυτές οι φράσεις τον εαυτό σου; Σαφώς το να ευχαριστείς τους ανθρώπους γύρω σου, τόσο στην εργασία όσο και στην οικογένεια, είναι μια θεμιτή συμπεριφορά. Το πρόβλημα ξεκινά όταν αναλαμβάνεις περισσότερα από αυτά που μπορείς και αφήνεις πίσω σου τις δικές σου προσωπικές ανάγκες για να ικανοποιήσεις τους άλλους.
Όταν η αυτo-φροντίδα μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, τότε κινδυνεύεις με διαταραχές άγχους ή burn-out. Το να φροντίζεις τον εαυτό σου δεν είναι μια πράξη εγωιστική αλλά αντίθετα με αυτό τον τρόπο ενισχύεις την αντοχή και την ανοχή σoυ. Σταδιακά αποκτάς μεγαλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα και γίνεσαι πιο δοτική και αποτελεσματική στις καταστάσεις.
Άκουσε το σώμα σου, άκουσε τη δική του εσωτερική σοφία και ρώτησε τακτικά τον εαυτό σου: «Τι χρειάζομαι; Πώς νιώθω;». Κάνοντας αυτές τις προσεκτικές ερωτήσεις, θα αποκτήσεις ένα πιο ισχυρό επίπεδο αυτογνωσίας. Είναι καλό να γνωρίζεις ότι όταν είσαι ευτυχισμένη και ικανοποιημένη, τότε είναι και οι άνθρωποι γύρω σου.
Η συνήθεια να μην εκφράζεις τον πραγματικό σου εαυτό
Πόσο συχνά θέλεις να πεις κάτι, αλλά κρατήθηκες επειδή δεν ήσουν σίγουρη αν έπρεπε να μιλήσεις; Τι είναι αυτό που σε σταματάει; Ανησυχείς για το αν αυτό που θα πεις είναι το σωστό; Ο φόβος μην σε παρεξηγήσουν; Μήπως θέλεις πάντα ό,τι λες να είναι σωστό και τέλειο; Ή ο φόβος του να είσαι λάθος;
Η οικογένεια, τα παιδικά και σχολικά μας βιώματα παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πόσο ανοικτά και ειλικρινά εκφράζουμε τον αληθινό μας εαυτό. Οι βαθιές, περιοριστικές πεποιθήσεις λειτουργούν όπως ένα πρόγραμμα υπολογιστή που δουλεύει στο παρασκήνιο χωρίς καν να το συνειδητοποιείς. Έχεις όμως τη δυνατότητα να κλείσεις αυτό το πρόγραμμα με το να τολμάς κάθε μέρα όλο και περισσότερα να εκφράζεις τα δικά σου θέλω και να πετυχαίνεις πράγματα χρησιμοποιώντας τη δική σου «φωνή».
Με το να εκφράζεις αυθεντικά τις ικανότητές σου αποκτάς μια δεξιότητα που συνεχίζει να εξελίσσεται και να ρυθμίζεται σε όλη σου τη ζωή. Κάθε φορά που είσαι αληθινά εσύ, η εμπιστοσύνη, η αυτοεκτίμηση και η ευημερία σου ενισχύονται και αναπτύσσονται.
Να θυμάσαι πάντα πως είσαι ήδη προικισμένη με τη μοναδικότητα σου
*Ευχαριστούμε την Πόπη Δημητροπούλου, Creative Business Coach, CPC
Κλείσε μια Δωρεάν Συνεδρία Coaching. Επικοινωνία: www.kalifos.com, τηλ: 6977 075124.
Kεντρική φωτογραφία: instagram/angelcandices