Οι 4 πιο κοινές γυναικολογικές λοιμώξεις του καλοκαιριού και πώς να τις αποφύγεις
- 18 ΙΟΥΝ 2024
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε γυναικολογικές λοιμώξεις λόγω της ζέστης, της υγρασίας και της αυξημένης δραστηριότητας σε παραλίες και πισίνες.
Οι πιο κοινές γυναικολογικές λοιμώξεις αυτή την περίοδο περιλαμβάνουν τη βακτηριακή κολπίτιδα, τις μυκητιάσεις, τις ουρολοιμώξεις και την τριχομονίαση. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τα συμπτώματα, αλλά και τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης αυτών των λοιμώξεων.
Βακτηριακή κολπίτιδα
Η βακτηριακή κολπίτιδα χαρακτηρίζεται από λεπτόραυστα, γκριζόλευκα εκκρίματα με δυσάρεστη οσμή, κνησμό και αίσθημα καύσου. Η βακτηριακή κολπίτιδα προκαλείται από την ανισορροπία των φυσιολογικών βακτηρίων του κόλπου. Σύμφωνα με έρευνες, αυτή η ανισορροπία μπορεί να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω της ζέστης και της υγρασίας.
Για την πρόληψη της βακτηριακής κολπίτιδας, οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεις τα στενά ρούχα και τα συνθετικά υφάσματα, να προτιμάς βαμβακερά εσώρουχα, και να αποφεύγεις την υπερβολική χρήση σαπουνιών και αρωμάτων στην ευαίσθητη περιοχή. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει τη χρήση αντιβιοτικών που συνταγογραφούνται από το γιατρό.
Μυκητιάσεις
Οι μυκητιάσεις παρουσιάζονται με έντονο κνησμό, λευκό παχύρρευστο έκκριμα και ερυθρότητα στην περιοχή του κόλπου. Η αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκήτων, κυρίως του Candida albicans.
Για την πρόληψη των μυκητιάσεων, προτίμησε βαμβακερά εσώρουχα, απόφυγε την παρατεταμένη υγρασία και φρόντισε να πλένει την ευαίσθητη περιοχή με χλιαρό νερό χωρίς σαπούνι. Αντιμυκητιασικές κρέμες και φάρμακα, που συνταγογραφούνται από τον γιατρό, είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση.
Ουρολοιμώξεις
Οι ουρολοιμώξεις συνοδεύονται από συχνουρία, κάψιμο κατά την ούρηση, θολά ούρα και, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, αίμα στα ούρα. Η αφυδάτωση και η αυξημένη εφίδρωση το καλοκαίρι, μπορεί να μειώσουν την ποσότητα των ούρων, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης ουρολοιμώξεων.
Για την πρόληψη, είναι σημαντικό να πίνεις άφθονο νερό, να αδειάζεις την ουροδόχο κύστη σου τακτικά, και να αποφεύγεις να μένεις με βρεγμένο μαγιό. Αντιβιοτικά συνταγογραφούμενα από τον γιατρό χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση.
Τριχομονίαση
Η τριχομονίαση προκαλεί κίτρινο-πράσινες εκκρήσεις με άσχημη μυρωδιά, κνησμό και ερυθρότητα στην ευαίσθητη περιοχή. Η τριχομονίαση είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη που προκαλείται από το πρωτόζωο Trichomonas vaginalis.
Για την πρόληψη, είναι σημαντική η χρήση προφυλακτικών κατά τη σεξουαλική επαφή και η διατήρηση καλής υγιεινής. Η θεραπεία περιλαμβάνει την χρήση αντιπρωτοζωικών φαρμάκων, που συνταγογραφούνται από το γιατρό.
Ερεθισμοί από το χλώριο και το αλάτι
Η έκθεση στο χλώριο και το αλάτι μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό και ξηρότητα στην ευαίσθητη περιοχή. Η παρατεταμένη έκθεση σε χλώριο από τις πισίνες και το αλάτι της θάλασσας μπορεί να αλλοιώσει τη φυσική ισορροπία του κόλπου, προκαλώντας ερεθισμούς.
Για την πρόληψη, φρόντισε να πλένεις την ευαίσθητη περιοχή με καθαρό νερό μετά την κολύμβηση και απόφυγε τη χρήση αρωματικών προϊόντων. Η χρήση ενυδατικών κρεμών που προορίζονται για την ευαίσθητη περιοχή, μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας του κόλπου.
Με βάση όλα τα παραπάνω, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι γυναίκες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές για να αποφύγουν γυναικολογικές λοιμώξεις. Η γνώση των συμπτωμάτων, η τήρηση καλής υγιεινής, η επιλογή κατάλληλων ρούχων και η έγκαιρη αντιμετώπιση των λοιμώξεων, είναι σημαντικά βήματα για την πρόληψη και τη διατήρηση της υγείας της ευαίσθητης περιοχής. Και μην ξεχνάς: Συμβουλεύσου τον γιατρό σου για οποιοδήποτε σύμπτωμα και ακολουθήστε τις οδηγίες του/της για την καλύτερη φροντίδα και πρόληψη.