ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Οι 5 πιο συχνές σεξουαλικές διαταραχές. Οι αιτίες και πώς να τις αντιμετωπίσεις

iStock

Οι σεξουαλικές διαταραχές επηρεάζουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην ποιότητα ζωής και στις σχέσεις.

Παρακάτω, παρουσιάζουμε τις 5 πιο συχνές σεξουαλικές διαταραχές, αναλύοντας τα συμπτώματα, τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, βασισμένα σε επιστημονικά δεδομένα.

1. Δυσλειτουργία στύσης (στυτική δυσλειτουργία)

Μιλάμε για την αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης στύσης, αρκετά ισχυρής για σεξουαλική επαφή. Οι αιτίες περιλαμβάνουν ψυχολογικούς παράγοντες, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, σωματικές καταστάσεις όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, υπέρταση, και τρόπος ζωής (κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ). Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ψυχολογική υποστήριξη, αλλαγές στον τρόπο ζωής και σε κάποιες περιπτώσεις χειρουργική επέμβαση.

2. Πρόωρη εκσπερμάτιση

Η πρόωρη εκσπερμάτιση συμβαίνει πάντα ή σχεδόν πάντα, πριν ή λίγο μετά από τη διείσδυση. Οι αιτίες μπορεί να είναι ψυχολογικές (άγχος, κακή εμπειρία) ή βιολογικές (ανωμαλίες σε επίπεδα ορμονών, υπερβολική δραστηριότητα της σεροτονίνης). Στους τρόπους αντιμετώπισης περιλαμβάνονται επιλογές όπως τεχνικές συμπεριφοράς, φάρμακα, όπως αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), τοπικές αναισθητικές κρέμες και συμβουλευτική θεραπεία.

3. Διαταραχή επιθυμίας σεξουαλικής δραστηριότητας

Η συγκεκριμένη σεξουαλική διαταραχή, περιγράφει την απουσία ή τη σημαντική μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας. Οι αιτίες εμφάνισής της μπορεί να είναι ψυχολογικές (κατάθλιψη, άγχος), σωματικές (ορμονικές ανισορροπίες, χρόνιες παθήσεις) ή κοινωνικές (προβλήματα στη σχέση). Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση των ορμονών και συμβουλευτική για ζευγάρια.

4. Γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία

Η γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία επηρεάζει ενδεικτικά περίπου το 43% των γυναικών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG). Οι πιο κοινές μορφές γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας περιλαμβάνουν:

  • Δυσπαρεύνια: Πρόκειται για τον πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή. Ο πόνος αυτός μπορεί να οφείλεται σε σωματικά προβλήματα όπως κολπική ξηρότητα, φλεγμονές ή παθήσεις όπως η ενδομητρίωση. Στους τρόπους αντιμετώπισης περιλαμβάνονται επιλογές όπως η χρήση λιπαντικών, ορμονικές θεραπείες και φυσιοθεραπεία του πυελικού εδάφους.
  • Ανοργασμία: Δυσκολία ή αδυναμία επίτευξης οργασμού. Οι αιτίες περιλαμβάνουν ψυχολογικούς παράγοντες όπως το άγχος, παλαιότερα τραύματα ή παρενέργειες φαρμάκων. Η θεραπεία περιλαμβάνει επιλογές όπως η σεξουαλική θεραπεία, η ψυχολογική υποστήριξη και η συμβουλευτική.
  • Διαταραχή Σεξουαλικής Επιθυμίας: Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει απώλεια ή μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας. Ορμονικές ανισορροπίες, χρόνια παθήσεις, ψυχολογικοί παράγοντες όπως το άγχος και η κατάθλιψη, αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες εκδήλωσης. Ορμονική υποκατάσταση, συμβουλευτική και αλλαγές στον τρόπο ζωής, είναι μερικές από τις επιλογές αντιμετώπισης.

5. Ανεσταλμένη εκσπερμάτιση

Η καθυστέρηση ή η απουσία εκσπερμάτισης, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας. Οι αιτίες περιλαμβάνουν ψυχολογικούς παράγοντες (άγχος, κατάθλιψη), σωματικές καταστάσεις (νευρολογικές παθήσεις, ορμονικές ανισορροπίες) και παρενέργειες φαρμάκων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αντιμετώπισή της περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, αλλαγές στη φαρμακευτική αγωγή και τεχνικές βελτίωσης της σεξουαλικής λειτουργίας.

Η σημασία της ενημέρωσης για τις σεξουαλικές διαταραχές

5 πιο συχνές σεξουαλικές διαταραχές iStock

Η στυτική δυσλειτουργία επηρεάζει περίπου 152 εκατομμύρια άνδρες παγκοσμίως, με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί σε 322 εκατομμύρια έως το 2025, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Η πρόωρη εκσπερμάτιση επηρεάζει το 20-30% των ανδρών κάθε ηλικίας. Από την άλλη, η γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία, ενδεικτικά, αφορά το 43% των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ενημέρωση λοιπόν γύρω από τις σεξουαλικές διαταραχές, είναι κρίσιμης σημασίας. Τακτικοί ιατρικοί έλεγχοι, υγιεινός τρόπος ζωής, και ανοικτή επικοινωνία με το σύντροφο και τον ιατρό, μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των σεξουαλικών διαταραχών. Η ψυχολογική υποστήριξη και οι θεραπείες σεξουαλικής υγείας παίζουν επίσης ζωτικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που αντιμετωπίζουν αυτές τις καταστάσεις.

Εν κατακλείδι, οι σεξουαλικές διαταραχές είναι συχνές και μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία. Η επίγνωση των συμπτωμάτων και η αναζήτηση βοήθειας από επαγγελματίες υγείας, είναι τα πρώτα βήματα προς τη βελτίωση της σεξουαλικής και γενικής ευεξίας.