WELLNESS

Οι 8 λόγοι που η κοιλιά σου δεν είναι επίπεδη (ενώ προσπαθείς για αυτό)

Unsplash

Κάνε κοιλιακούς έλεγαν, θα σφίξεις, έλεγαν. Και το ‘κανες. Πλακώθηκες στο pilates και στα ροκανίσματα. Πίνεις 2 λίτρα νερό την ημέρα. Προσέχεις τι τρως όσο μπορείς. Μα και πάλι, κάτι πετάει. Ένα όνειρο είχες, να γίνεις Doutzen Kroes από το στομάχι μέχρι τη λεκάνη. Επίπεδη Κοιλιά: Αυτή η άγνωστη.

Οι σκέψεις σου σχηματίζουν ένα μεγάλο, απελπισμένο «Γιατί». Πάρε τις απαντήσεις σου.

Γιατί η κοιλιά σου δεν είναι επίπεδη ενώ προσέχεις, γυμνάζεσαι, κτλ

Γιατί κάνεις τη λάθος γυμναστική

Τα ροκανίσματα, τονώνουν- και άρα φουσκώνουν- τους κοιλιακούς. Το λίπος, το οποίο λατρεύει να συσσωρεύεται στην «εξώσφαιρα» των κοιλιακών μυών δεν επηρεάζεται καθόλου από το αν εσύ κοντεύεις να πάθεις λουμπάγκο από το γρήγορο «ανέβα-κατέβα». Η κοιλιά για να πέσει θέλει αερόβια: ποδήλατα, τρεξίματα, κολύμπι(α) και όχι λιγότερο από 3 με 4 μισάωρα την εβδομάδα.

 

Γιατί κάνεις συνέχεια τους ίδιους κοιλιακούς

Για να γίνει το 6 pack θέλει εναλλαγή πολλή. Μην «κολλάς» στους κλασικούς κοιλιακούς, γιατί οι μύες αρχίζουν και βαριούνται, σου λέει. Εμπλούτισε το ασκησιολόγιο με όσο το δυνατόν περισσότερες διαφορετικές επαναλήψεις μπορείς, ώστε να δουλέψει όλη η περιοχή. Στην περίπτωση που κάνεις κάθε φορά το ίδια και τα ίδια, μάθε πως βλέπεις μόνο το 1/3 του αποτελέσματος που θα μπορούσες να έχεις καταφέρει. Αφού παλεύεις που παλεύεις, κάν’ το σωστά.

Γιατί πίνεις αλκοόλ

Ένα γραμμάριο αλκοόλ περιέχει τις ίδιες θερμίδες μ’ ένα γραμμάριο βούτυρο, οι οποίες κατά κανόνα είναι διπλάσιες από την αντίστοιχη ποσότητα υδατανθράκων και πρωτεΐνης. Τα ποτά σε πρήζουν, σε φουσκώνουν, σε παχαίνουν, σε «κατακρατούν» με τον πιο ύπουλο τρόπο. Φυσικά και δεν σου λέει κανείς να αποχωριστείς το ποτάκι σου, αλλά μήπως αντί για καθημερινή συνήθεια να τη μετατρέψεις σε εβδομαδιαία;

Γιατί είσαι πάνω από 30

Για να μην γίνει παρεξήγηση, κανείς δεν φέρει ποτέ αποδείξεις για το ότι οι κοιλιακοί δεν σμιλεύονται άπαξ και πατήσεις τα 30. Αυτό που ισχύει είναι πως ο μεταβολισμός πέφτει λιγάκι, ειδικά αν δεν τον έχεις σε εγρήγορση, κι αυτό μεταφράζεται σε περίπου έξτρα μισό κιλό τον χρόνο, το οποίο πάει και «κάθεται» όπου μπορεί. Η λύση είναι μία: σωστή άσκηση, δηλαδή συνδυασμός αερόβιας και ασκήσεων ενδυνάμωσης.

Γιατί είσαι γυναίκα

Το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο δεν λογαριάζει ούτε «σανίδες» ούτε  προβιοτικά, ούτε τίποτα. Ό,τι κι αν κάνεις η κοιλίτσα θα συνεχίσει να πετάει παραπάνω από το φυσιολογικό σου λόγω της προγεστερόνης, η οποία αυξάνει τις μέρες που περιμένεις περίοδο. Όταν το σώμα καταλαβαίνει πως δεν εγκυμονεί, η προγεστερόνη πέφτει και η κατακράτηση υποχωρεί. Αυτά δεν τα γλιτώνεις μέχρι την εμμηνόπαυση και άρα είναι μάταιο να πικραίνεσαι.

Γιατί έχεις αέρια

Για τις έντονες συσπάσεις του εντέρου ας μην κατηγορούμε μόνο τις πολύ λιπαρές τροφές. Φουσκώματα προκαλούν και πιο «αθώα» πραγματάκια, όπως η φλούδα της ντομάτας, η πιπεριά, ο αρακάς, το μπρόκολο, το αχλάδι, οι τσίκλες, τα εσπεριδοειδή, το ανθρακούχο νερό, το γάλα (αν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη). Επίσης τυμπανισμό θα έχεις αν τρως γρήγορα. Και κάπως έτσι, μία ντοματοσαλάτα που καταβροχθίζεται γρήγορα πριν κοιμηθείς γίνεται πηγή «δεινών».

Γιατί δεν τη ρουφάς

Είναι η άσκηση/τέχνασμα που μπορείς να κάνεις παντού. Όταν ρουφάς την κοιλιά γυμνάζεται και άρα σφίγγει ο εγκάρσιος κοιλιακός, ο πιο σημαντικός μυς για την σταθεροποίηση του κορμού. Σαν ένα παρατεταμένο πρόγραμμα pilates. Άσε που θα δείχνεις και πιο καμαρωτή.

Γιατί έχεις άγχος

Έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Yale το επιβεβαίωσε: Από τις 160 συμμετέχουσες, εκείνες με τα υψηλότερα ποσοστά χρόνιου στρες είχαν και τις μεγαλύτερες κοιλίτσες. Μπορείς να κατηγορήσεις την ορμόνη κορτιζόλη γι’ αυτό. Επίσης και η σπαστική κολίτιδα aka το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου σχετίζεται με το στρες και σου σπάει τα νεύρα. Ναι-το προφανές- προσπάθησε να μην αγχώνεσαι. Ένας ωραίος τρόπος για να το περιορίσεις είναι να ξεκινήσεις γιόγκα, η οποία μεταξύ άλλων θα σε μάθει να παίρνεις τις σωστές, βαθιές αναπνοές. Και να επιδιώκεις να γελάς όσο πιο πολύ γίνεται. Μέχρι να πονέσει η κοιλιά σου.

Exit mobile version