ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Οι δικαιολογίες που σαμποτάρουν την προσπάθειά σου να αδυνατίσεις

Κανένα άλλο πρότζεκτ δεν ξεκινά με τόσο ενθουσιασμό για να τελειώσει με φοβερή απογοήτευση όσο η δίαιτα. Στην αρχή ξεκινάς με αποφασιστικότητα διαστημόπλοιου που ετοιμάζεται να εκτοξευτεί για να καταλήξεις με την απροθυμία πεντάχρονου που αρνείται να κάνει μπάνιο. Έχεις φτιάξει προγραμματάρα με πλήρες πλάνο διατροφής και γυμναστικής και είσαι έτοιμη να προσπεράσεις κάθε πειρασμό (είτε αυτός τρώγεται, είτε πίνεται) και να μείνεις προσηλωμένη στο στόχο σου.

Και ενώ τις πρώτες εβδομάδες όλα πηγαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο, κάτι, στην πορεία, χαλάει και οι δεσμοί σου με το «πρόγραμμα» χαλαρώνουν μέχρι που κόβονται τελείως. Και επιστρέφεις στην προηγούμενη σου πραγματικότητα με τα ακατάστατα γεύματα, τα λιπαρά σνακ, τα γλυκά, την παντελή απουσία γυμναστικής. Και, με απόλυτη συνέπεια, παίρνεις ο,τι κιλό έχασες.

Όπως υποστηρίζει ο personal trainer Jay Nixon, με έδρα την Καλιφόρνια, αυτό είναι το πιο συχνό παράπονο που ακούει από τους πελάτες του. Βλέπεις δεν είναι μόνο η περίοδος της προσπάθειας να χάσεις αυτά τα 5 ή 35 επιπλέον κιλά, αλλά και αυτή που έπεται της δίαιτας. Η απώλεια βάρους σε συνδυασμό με την άσκηση ναι μεν επιταχύνει το μεταβολισμό, αλλά δεν τον κάνει να αποκτά ανοσία απέναντι στις θερμίδες.

Αν επιστρέψεις και επιδοθείς ξανά στις παλιές σου διατροφικές συνήθειες και τρόπο ζωής, θα επιστρέψεις και στα παλιά σου κιλά.   

Εκτός όμως από αυτό, όπως ισχυρίζεται ο Nixon, ο λόγος που παίρνουμε πίσω τα χαμένα κιλά είναι σχεδόν πάντα ο ίδιος: Δεν έχουμε αλλάξει τίποτα σε ψυχολογικό επίπεδο.

 

«Η ουσιαστική αλλαγή στη νοοτροπία είναι το κλειδί για να έχετε αποτελέσματα με διάρκεια στο χρόνο», λέει στο πρόσφατο βιβλίο του The Overweight Mind.

Φυσικά, το να αλλάξει η διατροφική μας νοοτροπία είναι τόσο εύκολο όσο το να πεις «σκουληκομυρμηγκότρυπα» με 3 μπέργκερ μέσα στο στόμα σου. Ωστόσο, μπορεί να γίνει πιο εύκολο αφαιρώντας μια λέξη από το λεξιλόγιο σου.

Σύμφωνα με τον Nixon, πρόκειται για τη λέξη «δεν» και, συγκεκριμένα όταν αυτή συμπληρώνει τις εκφράσεις «δεν μπορώ», «δεν θα» και «δεν πρόκειται να». Είναι αυτές που χρησιμοποιούνται πιο συχνά για να εκφράσουν τις πιο συχνές δικαιολογίες που λέμε όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος. Ποιες είναι αυτές;

«Δεν μου αρέσουν τα περισσότερα λαχανικά», «Δεν τρέχω»

«Όταν οι πελάτες μου χρησιμοποιούν τη λέξη “δεν”, συνήθως είναι επειδή τους θυμίζει κάποια άσχημη εμπειρία. Παρόλα αυτά το παρελθόν μας δεν χρειάζεται να υπαγορεύει την συμπεριφορά μας στο παρόν. Δοκίμασες το τρέξιμο και σε κούρασε; Αυτό έγινε την πρώτη φορά. Εξασκώντας το από λίγο κάθε φορά, θα βρεις ένα ρυθμό που θα σου ταιριάζει μέχρι που θα εκπλήξεις τον εαυτό σου με τις επιδόσεις σου».

«Δεν θα μπορούσα ποτέ να κάνω πάνω από 10 push-ups»

«Πάντα ζητάω από τους πελάτες μου να επαναδιατυπώσουν αυτή τη φράση. Αντί να λες ότι δεν μπορείς να κάνεις 10 push-ups και να αποθαρρύνεσαι, θύμισε στον εαυτό σου ότι μπορείς να κάνεις ένα. Και κάνε κάθε μέρα κι από ένα. Μετά από λίγες ημέρες πες στον εαυτό σας ότι τώρα μπορείς να κάνεις 2 push-ups και κάνε τόσα. Και πάει λέγοντας».

«Δεν πρόκειται να ξυπνήσω νωρίς για να κάνω γυμναστική». 

«Όσο πιο συχνά χρησιμοποιείς το “δεν θα” σε μια πρόταση όπως αυτή, τόσο πιο πολύ πείθεις τον εαυτό σου ότι δεν πρόκειται απλώς για μια δήλωση, αλλά για ένα γεγονός. Και σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να επαναπροσδιορίσεις τον τρόπο σκέψης σου: Βάλε στόχο να γυμναστείς ένα πρωί την εβδομάδα, αργότερα σε δύο και κάνε αυτό τον τρόπο ζωής, συνήθεια και τη συνήθεια, κομμάτι της προσωπικότητας σου».

Exit mobile version