ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι φίλες μου δεν συμπαθούν το αγόρι μου

Τι είναι χειρότερο: να μη σε συμπαθούν οι φίλοι του αγοριού σου ή να μη συμπαθούν οι φίλες σου το αγόρι σου; Με το χέρι στην καρδιά ψηφίζω το δεύτερο. Φυσικά, έχει να κάνει με τον άνθρωπο και τη βαρύτητα που δίνει στις σχέσεις του, αλλά επειδή αυτό το κείμενο έχει το δικό μου όνομα, θα μιλήσω για την προσωπική μου εμπειρία επί του θέματος. Όμορφα και δημοκρατικά.

Δεν είναι πολύ δύσκολο να αντιπαθήσεις κάποιον. Όσον αφορά εμένα βρίσκω τρομερά δυσκολότερο να συμπαθήσω τους ανθρώπους. Όσες φορές έχει χρειαστεί να γνωρίσω το αγόρι μιας φίλης μου και να της πω τη γνώμη μου, πάντα θέτω ως βασικό γνώμονα το πώς δείχνει και είναι εκείνη μαζί του. Βάζω στην άκρη οποιαδήποτε άποψη εκφράσει ο τύπος και μπορεί να μη μου αρέσει και σκέφτομαι μόνο αν η φίλη μου είναι ευτυχισμένη με αυτό που έχει δίπλα της.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου εκτιμώ ιδιαιτέρως τα αγόρια των κολλητών μου, με μερικές εξαιρέσεις που δεν έχουν και κατάλευκο “γκομενικό μητρώο”. Αυτών τα ονόματα έχουν γραφτεί με ανεξίτηλο μελάνι στη μαύρη λίστα μου και τους περιμένω στη γωνία με το τουφεκάκι, το γλυκό.

Αντίστοιχα, όποτε έχω φέρει κάποιο αγόρι μου στο ίδιο τραπέζι με την “Ιερά Συμμαχία”, περιμένω να τον “βαθμολογήσουν” αναλόγως. Σίγουρα θα υπάρξουν σχόλια για το στιλ και την εξωτερική εμφάνιση, ή κάποια περίεργη ατάκα που μπορεί να ειπωθεί, αλλά τα βασικά πράγματα που θα συζητήσουμε το ίδιο βράδυ στο chat μας στο Facebook, θα είναι το πώς μου φέρεται δημοσίως και ιδιωτικώς και όχι το αν έχει manboob.

Kάπως έτσι έχουν προκύψει μερικά bullet points – χρυσοί κανόνες τους οποίους πρέπει να έχεις στο μυαλό σου όταν θα κρίνεις το αγόρι που έχει επιλέξει να αποκαλεί “μωρό μου”, η κολλητή σου.

1. Είναι ερωτευμένη, οπότε της δικαιολογείς να έχει περισσότερο χρόνο για εκείνον. Δε φταίει απαραίτητα αυτός που έχεις να την δεις δύο εβδομάδες, αλλά και η οξυτοκίνη (σ.σ.:ορμόνη του έρωτα), που ναρκώνει τον εγκέφαλό της.

2. Όταν και όποτε τη βλέπεις, είναι χαρούμενη; Αν ναι, τον θέλουμε. Της φέρεται ευγενικά; Τον θέλουμε. Έρχεται ΠΑΝΤΑ μαζί της όταν λέτε ότι θα βρεθείτε; Δεν τον θέλουμε.

3. Συμπαθεί τα ζώα; Τον θέλουμε. (εξαιρούνται οι αλλεργικοί)

4. Αν δε θες να στεναχωρήσεις τη φίλη σου δεν ανοίγεις επικίνδυνα θέματα συζήτησης όπως “μετανάστες” και “ομοφυλόφιλοι”.

5. Δε γελάει με τα αστεία σου; Δεν τον θέλουμε.

6. Γελάς με τα αστεία του; Τον θέλουμε.

7. Δεν έχει κανένα εμφανές σύμπτωμα ψυχοπάθειας; Τον θέλουμε και τον μεταχειριζόμαστε σαν εξαιρετικά σπάνιο είδος. Αν είσαι single, ρώτα πότε μπορείς να γνωρίσεις τους φίλους ή τον αδερφό του (έστω ότι υπάρχει).

Στην περίπτωση όμως που εσύ είσαι εκείνη με το άγχος του “τι θα πουν οι φίλες μου για το αγόρι μου”, η συνταγή είναι μία. Θέτουμε ως δεδομένο ότι οι φίλες σου θέλουν το καλό σου και δεν πρόκειται για κομπλεξικές γυναίκες που ζηλεύουν την ευτυχία σου. Τότε και μόνο τότε, αποδέχεσαι σχεδόν τυφλά, την όποια γνώμη σου εκφράσουν, σαν σωστή.

Σύμφωνοι, εσύ είσαι μέσα στη σχέση και ξέρεις πώς είναι ο λεγάμενος 24/7, αλλά εκείνες βλέπουν πράγματα που εσύ δε μπορείς, και κρίνουν χωρίς να βρίσκονται υπό την επήρεια ουσιών (η οξυτοκίνη που λέγαμε).

Στη δική μου περίπτωση, οι φίλες μου συμπαθούσαν σχεδόν πάντα τα αγόρια που διάλεγα. Κάποιο καιρό μετά ερχόταν η στιγμή που δε με έβλεπαν πια λαμπερή και σχεδόν μποτοξαρισμένη από την παραμυθένια ευτυχία που διατυμπάνιζα πως ζούσα και ήξεραν ότι κάτι πάει στραβά. Εκείνες τις φορές που κι εσύ νιώθεις ότι τα πράγματα δεν είναι καλά, τότε ζήτα τη γνώμη των φίλων σου.

Η πραγματικότητα είναι πως ακόμα κι όταν δεν συμπαθούν το αγόρι σου, αν εσύ είσαι ευτυχισμένη, θα φροντίσουν να τον συμπαθήσουν επειδή σ’ αγαπούν. Δε θα χρειαστεί λοιπόν να κανονίσεις να βγαίνετε πάντα ξεχωριστά. Αυτή είναι η σωστή αναλογία. Όταν όμως επιμείνουν, δες τι πάει στραβά, ή αν έχουν καταλάβει κάτι λάθος. Δε χρειάζεται να φτάσουν στο σημείο να σου πουν “ή εμείς ή αυτός”.