Οι ύποπτες ελιές που προειδοποιούν για καρκίνο του δέρματος
- 22 ΑΥΓ 2023
Το να παρατηρήσεις μια ύποπτη ελιά στο δέρμα σου, μπορεί να σου προκαλέσει άγχος. Είναι απλώς μια αθώα ελιά ή κάτι πιο επικίνδυνο; Η ανίχνευση ενός δυνητικά καρκινικού σπίλου, όπως αλλιώς ονομάζονται οι ελιές στην επιδερμίδα, μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά ακόμα και το ότι αναρωτιέσαι, είναι καλό για την προστασία της υγείας σου.
Η αυτοεξέταση, είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος, καθώς είναι από τους τύπους καρκίνου που είναι θεραπεύσιμος σε αρκετά υψηλά ποσοστά, όταν ανιχνεύεται έγκαιρα. Η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος, το μελάνωμα προέρχεται αρχικά από τους τύπους κυττάρων που δημιουργούν σπίλους, τα οποία ονομάζονται μελανοκύτταρα. Στην πραγματικότητα, όταν συζητάμε για ύποπτους σπίλους, το μελάνωμα δημιουργεί πάντα η μεγαλύτερη ανησυχία. Υπάρχουν όμως και άλλοι τύποι καρκίνου του δέρματος. Οι δύο πιο συνηθισμένοι είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Ενώ και οι δύο αυτές καταστάσεις εκδηλώνονται επίσης ως ελιές, μοιάζουν περισσότερο με πληγές ή σπυράκια που δεν επουλώνονται παρά με χρωματισμένους σπίλους. Ποια σημάδια λοιπόν πρέπει να προσέχεις όταν παρατηρείς τις ελιές στο σώμα σου;
Οι ύποπτες ελιές στο δέρμα: Ποια είναι τα πιθανά σημάδια ενός καρκινικού σπίλου;
Υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά που μπορούν να σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν μια ελιά χρίζει ιατρικής παρακολούθησης. Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς, τα σημάδια ενός ύποπτου σπίλου είναι:
- Ασυμμετρία: Εάν νοερά τραβήξεις μια γραμμή στη μέση, τα δύο μισά δεν είναι ίδια.
- Περίγραμμα: Το όριο της ελιάς είναι ακανόνιστο ή κακώς καθορισμένο.
- Χρώμα: Παρατηρείς διάφορες αποχρώσεις αντί για ένα σταθερό χρώμα σε όλη την έκταση
- Διάμετρος: Τα μελανώματα είναι συνήθως μεγαλύτερα από 6 χιλιοστά (περίπου στο μέγεθος μιας γόμας μολυβιού), αν και μπορεί να είναι μικρότερα.
- Εξέλιξη: Το σημείο φαίνεται διαφορετικό από τα άλλα στο σώμα σου ή έχεις παρατηρήσει αλλαγές στο μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα του.
Αυτό το τελευταίο, είναι αρκετά κρίσιμης σημασίας. Τα μελανώματα τείνουν να αλλάζουν εμφάνιση κατά τη διάρκεια μερικών μηνών. Αντίθετα, οι μη καρκινικές ελιές τείνουν να είναι πολύ σταθερές. Μπορούν να αλλάξουν, αλλά συνήθως αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια πολλών μηνών ή ετών.
Μια λιγότερο συχνή και πιο επιθετική μορφή μελανώματος, το οζώδες μελάνωμα, εμφανίζεται ως αναπτύξεις που είναι σταθερές και σε σχήμα θόλου και συχνά συγχέεται με καλοήθεις δερματικές αναπτύξεις ή ακμή. Για παράδειγμα, αυτά τα οζίδια μπορεί να είναι στο χρώμα του δέρματος ή ροζ και να μην έχουν χρωματισμό, όπως ένας παραδοσιακός σπίλος. Το οζώδες μελάνωμα είναι διεισδυτικό και εξαπλώνεται γρήγορα, επομένως είναι ακόμη πιο σημαντικό να διαγνωσθεί εγκαίρως.
Υπάρχουν άλλα συμπτώματα καρκίνου του δέρματος;
Όπως αναφέρθηκε και πριν, ο καρκίνος του δέρματος περιλαμβάνει επίσης ακανθοκυτταρικά και βασικοκυτταρικά καρκινώματα, τα οποία διαφέρουν από τα μελανώματα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS), αυτές οι καταστάσεις σχηματίζονται στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος, συνήθως αναπτύσσονται πιο αργά και είναι λιγότερο πιθανό να εξαπλωθούν σε άλλα όργανα.
Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωσή τους είναι σημαντική προκειμένου να μην αναπτυχθούν βαθύτερα και χρειαστούν πιο επεμβατική θεραπεία. Εκτός από τον έλεγχο για νέες ή αλλαγμένες κρεατοελιές, οι ειδικοί συνιστούν επίσης να είσαι σε εγρήγορση για σημάδια όπως:
- Δερματική ανάπτυξη σε σχήμα θόλου
- Ένα φολιδωτό κομμάτι δέρματος που επιμένει για μερικές εβδομάδες
- Μια πληγή που δεν φαίνεται να επουλώνεται ποτέ ή μια πληγή που επουλώνεται και επανέρχεται
- Μια καφέ ή μαύρη ράβδος κάτω από ένα νύχι
- Ένα σημάδι που σου προκαλεί φαγούρα ή αιμορραγεί από μόνο του
Πότε και πώς να κάνεις μια αυτοεξέταση δέρματος
Οι ειδικοί συνιστούν μια επαγγελματική εξέταση ολόκληρου του σώματος μία φορά το χρόνο. Και ενώ δεν υπάρχουν επίσημες οδηγίες σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να ελέγχεις το σώμα σου για ύποπτες ελιές, πολλοί γιατροί προτείνουν μία φορά το μήνα, ειδικά εάν υπάρχει προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό για καρκίνου του δέρματος.
Για τη διαδικασία προτίμησε ένα καλά φωτισμένο δωμάτιο, χρησιμοποίησε έναν ολόσωμο καθρέφτη, αλλά κι έναν καθρέφτη χειρός για να ελέγξεις «τυφλά» σημεία όπως το πίσω μέρος των μηρών, την πλάτη και το τριχωτό της κεφαλής. Για έναν διεξοδικό και αποτελεσματικό έλεγχο δέρματος:
- Μετά από ένα μπάνιο ή ντους, κοίτα στον καθρέφτη το πρόσωπο, τα αυτιά, το λαιμό, το στήθος και την κοιλιά σου. Μην ξεχάσεις την περιοχή κάτω από το στήθος σου.
- Έλεγξε τις μασχάλες, τα χέρια και τις παλάμες, ανάμεσα στα δάχτυλα και κάτω από τα νύχια σου.
- Κάθισε και έλεγξε το μπροστινό μέρος των μηρών, τις κνήμες, τα γόνατα, ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών και κάτω από τα νύχια τους.
- Χρησιμοποίησε τον καθρέφτη χειρός και έλεγξε το πίσω μέρος των μηρών, τις γάμπες, την πλάτη, τους γλουτούς, την περιοχή των γεννητικών οργάνων, το πίσω μέρος του λαιμού και των αυτιών.
- Χρησιμοποιήστε μια χτένα ή πιστολάκι για να χωρίσεις τα μαλλιά σου σε τμήματα, ώστε να ελέγξεις και το τριχωτό της κεφαλής.