ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι καλύτερες φυτικές πρωτεΐνες αν έχεις ευαίσθητο στομάχι

Unsplash

Το να ακολουθήσεις μια υγιεινή διατροφή που να βασίζεται στις φυτικές πρωτεΐνες, μπορεί να είναι δύσκολο αν έχεις ευαίσθητο στομάχι, καθώς δυσάρεστα συμπτώματα και πόνος μπορούν να προκύψουν από φυτικές τροφές.

Δυστυχώς, πολλές από τις καλύτερες φυτικές πρωτεΐνες βρίσκονται ψηλά στη λίστα των τροφών, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά που μπορεί να είναι δύσκολο να χωνευτούν, ειδικά κατά τη διάρκεια στομαχικών διαταραχών. Όπως για παράδειγμα το σιτάρι, τα όσπρια, τα φασόλια, τα μπιζέλια, οι φακές, και ορισμένα λαχανικά υψηλότερης πρωτεΐνης, όπως το μπρόκολο και η αγκινάρα.

Αν είσαι vegan κι έχεις ευαίσθητο στομάχι, θα πρέπει πάντα να αναζητάς ιατρική συμβουλή σχετικά με τα χρόνια συμπτώματα του ευαίσθητου στομάχου πριν κάνεις αλλαγές στην διατροφή σου. Από εκεί και ύστερα, υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης που έχουν ξεχωρίσει ειδικοί, που μπορεί να μην επηρεάζουν όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα γαστρεντερικού συστήματος. Παρακάτω στις παρουσιάζουμε.

Οι καλύτερες φυτικές πρωτεΐνες αν έχεις ευαίσθητο στομάχι

Unsplash

Βρώμη

Αν και δεν θεωρείται συχνά καλή πηγή πρωτεΐνης, η βρώμη είναι στην πραγματικότητα γεμάτη με αυτό το συστατικό. Στην πραγματικότητα, σε ένα φλιτζάνι μαγειρεμένης ολόκληρης βρώμης υπάρχουν 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, που σε βοηθούν να καλύψεις τους καθημερινούς στόχους σου. Εκτός από την πρωτεΐνη, προσφέρει και φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή πέψη.

Προϊόντα σόγιας

Μερικά από τα πιο γνωστά είναι: Το τόφου, το τέμπε και το γάλα σόγιας. «Επιλογές όπως το τόφου (10 γραμμάρια πρωτεΐνης σε μισό φλιτζάνι) και το γάλα σόγιας (8 γραμμάρια πρωτεΐνης σε 1 φλιτζάνι) είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη και εύκολες στην πέψη», αναφέρει ειδικός.

 

 

 

Καστανό ρύζι

Σε αντίθεση με το λευκό ρύζι, το καστανό ρύζι διατηρεί το φλοιό του, ο οποίος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, όπως το μαγνήσιο και το σίδηρο. Το καστανό ρύζι περιέχει περίπου 5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι μαγειρεμένο ρύζι, κάτι που το καθιστά μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης.

Κινόα

Αν και τεχνικά είναι σπόρος, η κινόα συχνά συγκαταλέγεται στα ολόκληρα δημητριακά. Σε ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα, υπάρχουν περίπου 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, μαζί με αρκετές φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, φολικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο και φυτικά συστατικά.

 

 

 

Κεχρί

Το κεχρί δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά και εξαιρετικά θρεπτικό, καθώς αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βιταμινών του συμπλέγματος Β, αρκετών μετάλλων και πρωτεΐνης. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο κεχρί περιέχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και αποτελεί μια υπέροχη εναλλακτική του ρυζιού ή της κινόας σε πολλές συνταγές.