ΔΙΑΙΤΑ

Οι λόγοι που νιώθεις συνεχώς πρησμένη και tips για να το αντιμετωπίσεις

Θα σου πω μια ιστορία: ξυπνάς το πρωί και η κοιλιά σου είναι αν όχι τελείως πλάκα, επαρκώς επίπεδη. Τη βλέπεις, καμαρώνεις, αποφασίζεις να φορέσεις εκείνο το στενό πένσιλ φόρεμα που ερωτεύτηκες από τη βιτρίνα και πηγαίνεις στο γραφείο. Λίγες ώρες μετά γυρνάς σπίτι για να συνειδητοποιήσεις ότι το φόρεμα κάπως σε στενεύει και η κοιλίτσα σου πλέον έχει μία ευδιάκριτη καμπύλη. Αν η ιστορία αυτή σου φαίνεται γνωστή, θα αντιληφθείς ότι δεν είσαι η μόνη.

 

Από την Ζωή Κατσιρμά

Τι είναι πια αυτό το φούσκωμα;

Υψηλή πρόσληψη νατρίου

Το νάτριο βρίσκεται σε μικρές ή μεγάλες ποσότητες στη συντριπτική πλειοψηφία των τροφίμων και είναι πολύ χρήσιμο στον οργανισμό. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νατρίου προκαλεί κατακράτηση υγρών και κατ’ επέκταση φούσκωμα. Το αλάτι όμως και τα τρόφιμα που περιέχουν πολύ αλάτι (κονσέρβες, αλλαντικά, παστά, επεξεργασμένα σνακ κτλ.) είναι οι κύριες τροφές που οδηγούν σε αυξημένη πρόσληψη νατρίου.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, θυροειδοπάθειες και άλλες ορμονικές διαταραχές

Λόγω ορμονικής ανισορροπίας, το ΣΠΩ είναι πολύ συχνά ο λόγος του φουσκώματος. Το ανθρώπινο σώμα είναι παρόμοιο με ένα ελβετικό ρολόι. Αν ένα γρανάζι του αρχίζει να πιτσικάρει, όλο το ρολόι θα απορυθμιστεί. Αλλαγές σε χημικά ή ορμονικά επίπεδα λόγω φάσης του έμμηνου κύκλου, ασθένειας  ή φαρμακευτικής αγωγής μπορούν πολύ εύκολα να προκαλέσουν φούσκωμα.

Στρες

Το στρες, ειδικά αν είναι συνεχόμενο, προκαλεί μία σειρά από βιοχημικές μεταβολές και επηρεάζει άμεσα και έμμεσα το μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να οδηγεί σε προβλήματα στη διαδικασία της πέψης. Επιπρόσθετα αν το άγχος σου σε κάνει να αναπνέεις γρηγορότερα ή ακανόνιστα, είναι πολύ πιθανό να εισέρχεται περισσότερος αέρας στο στομάχι.

Αέρια

Οκ, ξέρω ότι το θέμα είναι κάπως άβολο αλλά το φούσκωμα τις περισσότερες φορές οφείλεται απλά σε αέρια. Τα αεριώδη αναψυκτικά και ποτά, αλλά και τρόφιμα όπως τα όσπρια, το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα κρεμμύδια, τα μήλα, τα αχλάδια και τα ροδάκινα προκαλούν συχνά αυξημένη παραγωγή αερίων στον εντερικό σωλήνα, με αποτέλεσμα μέχρι το βράδυ να θυμίζεις pufferfish. Δοκίμασε να αφαιρέσεις ένα-ένα διάφορα τρόφιμα προκειμένου να ανακαλύψεις ποιο από αυτά σου προκαλεί αέρια.

Δυσανεξία στη λακτόζη

Στους μεσογειακούς λαούς είναι πολύ κοινή η δυσανεξία στη λακτόζη, η έλλειψη δηλαδή του ενζύμου που διασπά τη λακτόζη, το σάκχαρο του γάλακτος- σε γαλακτόζη και γλυκόζη. Όταν αυτή η διάσπαση δεν γίνεται από το ανθρώπινο ένζυμο (λακτάση), τότε η λακτόζη διασπάται από τα προβιοτικά (βλ. παρακάτω) και παράγονται αέρια. Μπορείς να αποφύγεις τα γαλακτοκομικά προϊόντα για λίγο καιρό, προκειμένου να διαπιστώσεις αν το πρήξιμο οφειλόταν σε αυτά. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να κάνεις τις ειδικές εξετάσεις.

Δυσκοιλιότητα

Ναι, το ξέρω ότι το άρθρο όσο πάει γίνεται και πιο άβολο. Κάποια τρόφιμα βοηθούν την εντερική λειτουργία ενώ άλλα όχι και τόσο. Το κλειδί στη ρυθμισμένη εντερική λειτουργία είναι η ποσότητα των φυτικών ινών και των προβιοτικών.

Οι φυτικές ίνες είναι τμήματα των φυτικών τροφίμων που δεν πέπτονται, δηλαδή δεν αποδομούνται από το ανθρώπινο σώμα, π.χ. ο φλοιός του σπόρου του καλαμποκιού. Οι φυτικές ίνες παρόλα αυτά, χρησιμεύουν στη διέγερση του εντέρου και στη διευκόλυνση του σχηματισμού των κοπράνων λειτουργώντας ως πλέγμα και έτσι διευκολύνουν την εντερική λειτουργία. Παρόλα αυτά, η μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών μπορεί να δημιουργήσει εμπόδιο και να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Άλλη μία περίπτωση στη διατροφή που αποδεικνύει ότι το μέτρο είναι το παν.

Τα προβιοτικά επίσης είναι μικροοργανισμοί που ζουν κατά μεγάλους πληθυσμούς στο έντερο και βοηθούν στη διαδικασία της πέψης, αποδομώντας συστατικά των τροφίμων, ακόμη και κάποια που εμείς δεν μπορούμε να μεταβολίσουμε από μόνοι μας. Όπως αποδεικνύεται από την έρευνα στην πάροδο του χρόνου, τα προβιοτικά εμπλέκονται σε αναρίθμητες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, από την πέψη μέχρι το ανοσοποιητικό σύστημα και τις ψυχικές διαταραχές και είναι άκρως απαραίτητα. Στη μεσογειακή διατροφή, η κύρια πηγή προβιοτικών είναι το γιαούρτι, το τυρί και το κεφίρ.

Κοιλιοκάκη, Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, Νόσος Κρον

Όταν το ίδιο το πεπτικό σύστημα έχει κάποιο πρόβλημα, προκαλείται είτε οίδημα, είτε φούσκωμα. Αν η καμπύλη της κοιλιάς σου συνοδεύεται από πόνο, καλό θα ήταν πρώτα να επισκεφθείς ένα γιατρό για να αποκλείσεις την πιθανότητα κάποιας πάθησης, όπως της νόσου Κρον, της κοιλιοκάκης και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

 

Tips time

1. Αλάτι

Βγάλε την αλατιέρα από το τραπέζι και κρύψ’ τη στο πίσω μέρος του ντουλαπιού. Περιόρισε τις κονσέρβες, τα αλλαντικά, τις μεγάλες μερίδες τυριού (ή ξέπλυνε καλά την άλμη της φέτας). Ξεγέλασε τη γεύση σου προσθέτοντας στα φαγητά σου μπαχαρικά και μυρωδικά, τα οποία δε θα επιβαρύνουν το φούσκωμά σου.

2. Κάλιο

Το κάλιο «εξουδετερώνει» το νάτριο που καταναλώνουμε και βοηθά στην παύση της κατακράτησης υγρών. Τρόφιμα υψηλά σε κάλιο είναι οι μπανάνες, τα αβοκάντο, η γλυκοπατάτα, το ρόδι και το σπανάκι θα σε βοηθήσουν σημαντικά. Πρόσθεσέ τα στη διατροφή σου.

3. Προβιοτικά και πρεβιοτικά

Μη ξεχνάς να τρως συχνά γιαούρτι ή/και κεφίρ, καθώς περιέχουν τα σημαντικά για την πέψη βακτήρια που προαναφέρθηκαν. Ακόμη, ίσως βοηθήσει να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου σπαράγγια, μπανάνες, κρεμμύδια, λιναρόσπορο και κακάο, τα οποία περιέχουν πρεβιοτικά, ουσίες δηλαδή που βοηθούν την ανάπτυξη των προβιοτικών.

4. Μάσα προσεκτικά

Η γρήγορη και απρόσεκτη μάσηση της τροφής αλλά και τα καλαμάκια οδηγούν σε κατάποση αέρα που αργότερα συμβάλλει στο φούσκωμά σου. Σίγουρα θα θυμάσαι τη μαμά σου να σου τονίζει ότι πρέπει να μασάς καλά και με κλειστό το στόμα, κάτι ήξερε!

5. Χαλάαααρωσε

Άλλο να το λες και άλλο να το καταφέρνεις, αλλά σίγουρα δεν υπάρχει τομέας της υγείας σου που να μην επωφελείται από το λιγότερο άγχος. Τι έχει περισσότερη αξία από αυτό;

 

Ευχαριστούμε την Ζωή Κατσιρμά

Διαιτολόγο – Διατροφολόγο MSc

FB: Zoe Katsirma

Exit mobile version