ΥΓΕΙΑ

Οι ώρες που κοιμάσαι είναι πολύ πιο σημαντικές από όσο φαντάζεσαι

Pexels

Ένας καλός βραδινός ύπνος είναι σημαντικός, από πολλές απόψεις. Βοηθά το σώμα μας να επισκευαστεί φυσικά και να λειτουργήσει ομαλά, ενώ συνδέεται και με την καλή ψυχική υγεία. Παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο πολλών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη.

Ο κακός ύπνος ή έλλειψη ύπνου, συνδέεται επίσης συχνά με εγκεφαλικές δυσλειτουργίες όπως προβλήματα μνήμης, άνοια και Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο περισσότερος ύπνος, δεν σημαίνει πάντα και θετικές επιπτώσεις, όπως διαπιστώνει πρόσφατη μελέτη.

Συγκεκριμένα, η έρευνα αποκαλύπτει, ότι ακριβώς όπως ο πολύ λίγος ύπνος, ο πολύς ύπνος μπορεί επίσης να συνδέεται με την ήπια γνωστική έκπτωση.

Τι είναι η ήπια γνωστική έκπτωση

Ήπια γνωστική έκπτωση (mild cognitive impairment, MCI) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα πρώιμα προβλήματα μνήμης και σκέψης. Δεν είναι μια ασθένεια καθαυτή.

Ενώ πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν μια φυσιολογική εξασθένιση στη μνήμη και τη σκέψη καθώς μεγαλώνουν, τα άτομα με MCI βιώνουν προβλήματα τα οποία είναι μεγαλύτερα από ότι δικαιολογεί η ηλικία τους.

Παρόλα αυτά, οι δυσκολίες αυτές δεν τείνουν να επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργικότητα του ανθρώπου.

Κάποιοι άνθρωποι με MCI παρατηρούν ότι τα συμπτώματά τους παραμένουν τα ίδια ή ότι βελτιώνονται και επιστρέφουν στη φυσιολογική κατάσταση.

Το MCI δεν εξελίσσεται απαραίτητα σε άνοια.

Ύπνος και γνωστική έκπτωση

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, θέλησε να εξετάσει κατά πόσο ο ύπνος συνδέεται με τη γνωστική έκπτωση με την πάροδο του χρόνου.

Για να γίνει αυτό, εξέτασαν 100 ηλικιωμένους ενήλικες από τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του ’70. Κατά μέσο όρο και τους παρακολούθησαν για τέσσερα έως πέντε χρόνια.

Την εποχή της μελέτης τους, 88 άτομα δεν εμφάνισαν σημάδια άνοιας. Παράλληλα 12 εμφάνισαν σημεία γνωστικής έκπτωσης (ένας με ήπια άνοια και 11 με ήπια γνωστική έκπτωση).

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ολοκληρώσουν μια σειρά κοινών γνωστικών και νευροψυχολογικών τεστ, προκειμένου να εντοπιστούν σημεία γνωστικής έκπτωσης ή άνοιας.

Οι βαθμολογίες τους από αυτές τις δοκιμές, συνδυάστηκαν στη συνέχεια σε μια ενιαία βαθμολογία.

Όσο υψηλότερη ήταν η βαθμολογία, τόσο καλύτερη ήταν η γνωστικότητά τους με την πάροδο του χρόνου.

Για την καταγραφή του ύπνου τους χρησιμοποιήθηκε εγκεφαλογραφική συσκευή επί τέσσερις με έξι νύχτες, δείχνοντας στους ερευνητές όχι μόνο τον χρόνο του ύπνου, αλλά και πόσο ξεκούραστος ήταν αυτός.

Οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπόψη άλλους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη γνωστική έκπτωση – συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, των γενετικών χαρακτηριστικών των ατόμων.

Έλαβαν επίσης υπόψιν, τα επίπεδα συσσώρευσης της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδές, που συνδέεται με την άνοια και το Αλτσχάιμερ.

Το συμπέρασμα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο βραδινός ύπνος λιγότερο από 4,5 ώρες και περισσότερες από 6,5 ώρες – παράλληλα με τον ύπνο κακής ποιότητας – συσχετίστηκε με γνωστική έκπτωση με την πάροδο του χρόνου.

Είναι ενδιαφέρον επίσης, ότι η επίδραση της διάρκειας του ύπνου στη γνωστική λειτουργία ήταν παρόμοια με την επίδραση της ηλικίας, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη γνωστικής έκπτωσης.

Exit mobile version