Οι συνήθειες που σου κάνουν κακό και δεν το καταλαβαίνεις
- 13 ΔΕΚ 2023
Οι άνθρωποι είναι πλάσματα της ρουτίνας. Ο καθένας μας, έχει τις δικές του καθημερινές συνήθειες. Κάποιες από αυτές είναι καλές, κάποιες κακές, ενώ υπάρχουν κι εκείνες, που ενώ φαινομενικά μοιάζουν «αθώες», στην πραγματικότητα σαμποτάρουν συνολικά την υγεία και την ευεξία μας.
Μπορεί, λοιπόν, μέσα στην καθημερινότητα σου να υπάρχουν μικρές ρουτίνες που σου κάνουν κακό, χωρίς καν να το καταλαβαίνεις. Οι ειδικοί επιμένουν πως αν προσπαθήσουμε να αλλάξουμε μερικές από τις παρακάτω κακές καθημερινές συνήθειες, μπορεί να κερδίσουμε χρόνια καλύτερης ζωής. Κι αν το καλοσκεφτείς, δεν έχεις τίποτα να χάσεις.
Δεν πίνεις αρκετό νερό
Οι άνθρωποι αποτελούνται κατά 60-70% από νερό και γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναπληρώνουμε τα αποθέματά μας σ΄αυτό. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, πονοκέφαλο, δυσκοιλιότητα, ζάλη, αίσθημα παλμών και η λίστα συνεχίζεται. Αυτό μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τη σωματική υγεία, αλλά και την ψυχική. Μερικές φορές, όταν νιώθεις ότι πείνας, στην πραγματικότητα διψάς, οπότε προσπάθησε σε κάθε περίπτωση να κρατάς κοντά σου ένα μπουκάλι νερό.
Βουρτσίζεις τα δόντια σου αμέσως μετά το φαγητό
Οι οδοντίατροι κάποτε μας συμβούλευαν να βουρτσίζουμε τα δόντια μας, αμέσως μετά το φαγητό. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι το βούρτσισμα αμέσως μετά το φαγητό θα μπορούσε πραγματικά να βλάψει το σμάλτο των δοντιών – ειδικά αν έχεις καταναλώσει κάτι όξινο, όπως χυμό εσπεριδοειδών ή καφέ. Προτίμησε να ξεπλύνεις τα δόντια σου με λίγο νερό και περίμενε περίπου 40 λεπτά αφού φας, για να τα βουρτσίσεις.
Ατελείωτο binge-watching
Αυτά τα ατέλειωτα βράδια, που παρακολουθείς τις αγαπημένες σου σειρές, στην πραγματικότητα μπορεί να προκαλέσουν αϋπνία και άλλες διαταραχές ύπνου. Αυτό συμβαίνει καθώς η έκθεση στο μπλε φως της οθόνης μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματός σου. Λίγο πριν κοιμηθείς, προτίμησε δραστηριότητες όπως το διάβασμα ή η ακρόαση χαλαρωτικής μουσικής.
Κοιμάσαι με το κινητό σου δίπλα στο κρεβάτι
Το να χαζεύεις στο κινητό σου λίγο πριν αποκοιμηθείς, μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα με τον ύπνο σου. Το φως από την οθόνη θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο αϋπνίας, ενώ τα ηχητικά σήματα ή οι δονήσεις από τις ειδοποιήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου σου. Μήπως ήρθε η ώρα να αφήσεις το κινητό σου έστω για τις ώρες που κοιμάσαι στην άκρη; Kαι δεν εννοούμε αυτή του κρεβατιού.
Πατάς το snooze κάθε πρωί
Αυτά τα επιπλέον 20 λεπτά αναβολής, στην πραγματικότητα καταστρέφουν την ποιότητα του ύπνου σου. To snooze έχει μάλιστα συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και την εγκεφαλική ομίχλη. Στόχος σου θα πρέπει να είναι ένας καλύτερος βραδινός ύπνος 7-8 ωρών. Ρύθμισε το ξυπνητήρι σου μία φορά, για την ώρα που πρέπει οπωσδήποτε να ξυπνήσεις.