Οι σούπερ τροφές που καταπολεμούν τη φλεγμονή με φυσικό τρόπο
- 31 ΟΚΤ 2023
Ίσως εκπλαγείς όταν μάθεις ότι η διατροφή που ακολουθείς παίζει σημαντικό ρόλο και στην καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής. Αυτό συμβαίνει καθώς τα πεπτικά βακτήρια απελευθερώνουν χημικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να υποκινήσουν ή να καταστείλουν τη φλεγμονή. Οι τύποι βακτηρίων που κατοικούν στο έντερό μας και τα χημικά υποπροϊόντα τους ποικίλλουν ανάλογα με τα τρόφιμα που τρώμε.
Φλεγμονή είναι το σύνολο των τοπικών και συστηματικών μηχανισμών που ενεργοποιεί ο ανθρώπινος οργανισμός, μετά από την επίδραση διαφόρων βλαπτικών παραγόντων, όπως παθογόνα, χημικά και τραυματισμένοι ιστοί. Με την πάροδο του χρόνου ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, το Αλτσχάιμερ, ακόμη και σε ορισμένους τύπους καρκίνου. Η χρόνια φλεγμονή, συνδέεται επίσης στενά με τη γήρανση. Αν και δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη φλεγμονή τρώγοντας μόνο ένα είδος τροφής, υπάρχουν ορισμένα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, που μπορούμε να ενσωματώσουμε στη διατροφή μας. Ορισμένες τροφές ενθαρρύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων που διεγείρουν τη φλεγμονή, ενώ άλλες προάγουν την ανάπτυξη βακτηρίων που βοηθούν στην καταστολή της.
Φρούτα και λαχανικά
Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα περιέχουν φυσικά υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και πολυφαινολών. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες έχουν πολλαπλές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition, συνόψισε μια σειρά από μελέτες που υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι διατροφικές πολυφαινόλες μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή στο σώμα και να βελτιώσουν τη λειτουργία των κυττάρων που επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες είναι τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, η λαχανίδα, τα κρεμμύδια, τα κόκκινα σταφύλια, τα κεράσια και τα δαμάσκηνα. Επιπλέον, το ελαιόλαδο, το λάδι λιναρόσπορου και τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί, προσφέρουν υγιεινές δόσεις ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχει αποδειχθεί από καιρό ότι μειώνουν τη φλεγμονή.
Ξηροί καρποί και σπόροι
Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών και σπόρων, σχετίζεται με μειωμένους δείκτες φλεγμονής και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη.
Ροφήματα
Οι πολυφαινόλες του καφέ και οι φλαβονόλες στο κακάο, πιστεύεται ότι έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το πράσινο τσάι είναι επίσης πλούσιο τόσο σε πολυφαινόλες όσο και σε αντιοξειδωτικά.
Τροφές που μπορούν να τροφοδοτήσουν τη φλεγμονή
Οι τροφές που συμβάλλουν στη φλεγμονή είναι οι ίδιες που θεωρούνται γενικά «κακές» και για άλλες πτυχές της υγείας. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και σάκχαρα, επεξεργασμένους υδατάνθρακες, αλλά και το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα κρέατα, είναι χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα. Τέτοιες ανθυγιεινές τροφές είναι επίσης πιθανό να συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, το οποίο αποτελεί από μόνο του παράγοντα κινδύνου για φλεγμονή. Επιπλέον, ορισμένα συστατικά σε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως οι γαλακτωματοποιητές, μπορεί επίσης να τροφοδοτήσουν τη φλεγμονή.