ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι τροφές που «σκοτώνουν» τον μεταβολισμό σου

iStock

Ο μεταβολισμός ρυθμίζει χημικές και μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού, από την πέψη, την κυκλοφορία του αίματος, τη ρύθμιση των ορμονών και την αναπνοή. Είναι επίσης το κύριο μέσο για να μετατρέψουμε ό,τι τρώμε σε θερμίδες και καύσιμο για ενέργεια.

Ο μεταβολισμός συχνά θεωρείται συνώνυμος με τον ρυθμό με τον οποίο καίμε θερμίδες για τη διατήρηση, την απώλεια ή την απόκτηση βάρους. Ωστόσο, πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τον μεταβολικό ρυθμό, συμπεριλαμβανομένων των ενδοκρινικών ή μεταβολικών διαταραχών, της μυϊκής μάζας, της ηλικίας, του φύλου, της γενετικής και του επιπέδου φυσικής δραστηριότητας. Ωστόσο, ορισμένες τροφές μπορεί να τον επιβραδύνουν. Συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις τις χειρότερες τροφές για την εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού. 

Κρέατα με κορεσμένα λιπαρά

Οι τροφές που «σκοτώνουν» τον μεταβολισμό σου

Η τακτική κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον μεταβολισμό σου. Οι τιμές των τριγλυκεριδίων που υπερβαίνουν τα 150 mg/dL, μπορεί επίσης να αυξήσουν τη χοληστερόλη LDL, γνωστή ως «κακή» χοληστερόλη και να συμβάλλουν στον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου. Προτίμησε κρέατα με χαμηλά λιπαρά και τροφές με φυτικές πρωτεΐνες όπως είναι τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, για να καλύψεις τις διατροφικές σου ανάγκες σε πρωτεΐνη.

Τροφές με πρόσθετα σάκχαρα

Μπορεί να μην αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη που τα γλυκά βρίσκονται στη συγκεκριμένη λίστα. Τα προστιθέμενα σάκχαρα, συγκεκριμένα πάνω από 50 γραμμάρια την ημέρα για τους περισσότερους ενήλικες, φαίνεται να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου. Το μεταβολικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται από μια ομάδα μεταβολικών ανωμαλιών: αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σπλαχνικό λίπος, τριγλυκερίδια και αρτηριακή πίεση, καθώς και χαμηλή HDL, γνωστή και ως «καλή» χοληστερόλη. Αυτά τα ζητήματα, αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Η αντίσταση στην ινσουλίνη, σχετίζεται στενά με το μεταβολικό σύνδρομο και η τακτική κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, δηλαδή τροφών που έχουν υποστεί δραματική επεξεργασία από τη φυσική τους κατάσταση, συνδέεται με την παχυσαρκία. Δυστυχώς, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, βρίσκονται παντού γύρω μας, αλλά δεν χρειάζεται να εξαλειφθούν πλήρως στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής. Προσπάθησε να μένεις μόνο σε μία μερίδα κάθε λίγες μέρες, για να πετύχεις μια ισορροπία, χωρίς να στερείσαι κάποιες από τις πιο αγαπημένες σου λιχουδιές.

Αλκοόλ

Ναι έχεις δίκιο. Δεν είναι «τροφή», αλλά ο μέσος ενήλικας καταναλώνει 3,6 μερίδες αλκοόλ την εβδομάδα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της Gallup του 2021, γι’ αυτό αξίζει να το συζητήσουμε. Το αλκοόλ ακολουθεί μια ακανόνιστη διαδρομή απορρόφησης από τον οργανισμό. Το αλκοόλ ασκεί τεράστια πίεση στο συκώτι και με αυτό τον τρόπο μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό. Οποιεσδήποτε υπάρχουσες ηπατικές παθήσεις ή αλληλεπιδράσεις φαρμάκων επιδεινώνουν τη διαδικασία.

Τα άτομα που υπερκαταναλώνουν αλκοόλ, έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων, διαταραχών ύπνου και ορισμένων μορφών καρκίνου. Το αλκοόλ επηρεάζει πολλά συστατικά της μεταβολικής διαδικασίας. Επομένως είναι σημαντικό να επιδιώξουμε τις διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ: Δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα για τους άνδρες και όχι περισσότερο από ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα για τις γυναίκες.

Exit mobile version