ΤΡΟΦΕΣ

Οι τροφές που καταπολεμούν τους πόνους της περιόδου

Έρχεται ξανά και ξανά, αλλά ποτέ δε συνηθίζεται. Ακολουθεί του επίσης ενοχλητικού γνωστού προεμμηνρρυσιακού συνδρόμου (PMS) και στην καλύτερη κρατάει μία μέρα. Πόνος περιόδου, ο κοινός γνωστός που μας ταλαιπωρεί. Η δυσμηνόρροια απασχολεί συστηματικά το 80% των γυναικών και ρίχνει στο κρεβάτι ένα 15%. Πόνος στην πύελο, την κοιλιά, τη μέση και την πλάτη, κράμπες, ένα διάχυτο δυσάρεστο συναίσθημα που απλά παρακαλάς να περάσει. Μοναδική λύση που αναγνωρίζεις, η λήψη κάποιου παυσίπονου. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι, πιο φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης, τους οποίους μπορείς να εφαρμόσεις προληπτικά και να μειώσουν μακροπρόθεσμα την ένταση και γενικότερα της συνέπειες της περιόδου.

Η διατροφή παίζει κι εδώ καθοριστικό ρόλο. Εστίασε σε τροφές καλής ποιότητας. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως κάποιες βιταμίνες και μέταλλα μπορούν να περιορίσουν τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας. Παράλληλα με αυτά, τις δύσκολες μέρες του μήνα καλό θα ήταν να περιορίσεις το αλκοόλ, το κάπνισμα και τους πολλούς καφέδες. Αντίθετα, κατανάλωνε τσάι, το οποίο συμβάλλει στον περιορισμό των μυικών σπασμών.

Μαγνήσιο

Συμβάλλει στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, κάνοντάς σε να νιώθεις πιο ήρεμη, να χαλαρώνεις και να μην υποφέρεις από νευρικότητα. Μαγνήσιο επίσης λαμβάνεις για να λειτουργούν σωστά οι μύες, η καρδιά και για γερά κόκκαλα. Παράλληλα, μειώνει τις συσπάσεις στη μήτρα. Οι πιο πλούσιες τροφές σε μαγνήσιο είναι το σουσάμι και συνεπώς το ταχίνι, η ψίχα του ηλιόσπορου, το κακάο και η σοκολάτα υγείας, τα αμύγδαλα, η σόγια, ξηροί καρποί όπως τα φουντούκια και τα καρύδια, τα ξερά φασόλια, τα ρεβύθια, οι φακές και τα μπιζέλια, τα παντζάρια και το αλεύρι ολικής αλέσεως από σιτάρι ή σίκαλη.

Βιταμίνη Β6

Θα σε ανακουφίσει από τους πόνους στην πλάτη και θα περιορίσει το ενοχλητικό φούσκωμα. Φάε καστανό ρύζι, παπάγια, μπανάνα, κοτόπουλο, τόνο, δαμάσκηνα, ηλιοσπορους, εμπλουτισμένα δημητριακά, κουνουπίδι και αβοκάντο.

Βιταμίνη Κ

Ουσιαστικά πρόκειται για σύμπλεγμα βιταμινών Κ1 και Κ2, με διακριτά οφέλη και πηγές λήψης. Στη βασική της δράση, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Η κατηγοριοποίησή της έγκειται στη διαφορετική μορφή της πρώτης από την δεύτερη. Ως σύμπλεγμα το κοινό τους σημείο είναι πως αποθηκεύονται στο συκώτι και στους λιπώδεις ιστούς. Η Κ1 είναι πιο χρήσιμη για την πήξη του αίματος, ενώ λαμβάνεται κυρίως από φυσικές τροφές και η Κ2 στην καλή υγεία των οστών και των αρτηριών και εντοπίζεται στη ζωική τροφή. Τη βιταμίνη Κ1 την λαμβάνουμε κυρίως από το καρότο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι, το kale και το σπανάκι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, το ελαιόλαδο, τα γογγύλια (παντζάρια), τα ρεβύθια, τα αυγά, το πλήρες γάλα, η σόγια, το ενταμάμε, η κολοκύθα σε κονσέρβα, ο χυμός του ροδιού, η βρώμη, κ.ά. Η βιταμίνη Κ2 εντοπίζεται κυρίως στο χοιρινό, το κοτόπουλο και στα πλήρη γαλακτοκομικά.

Σίδηρος

Τον σίδηρο στην περίοδο τον χρειάζεσαι περισσότερο από ποτέ, αφού λόγω της απώλειας αίματος, κάνει, χωρίς υπερβολή, βουτιά κι εσύ υποφέρεις από αδυναμία. Η λήψη των συμπληρωμάτων δεν ξεπερνούν συνήθως το τρίμηνο, οπότε είναι απαραίτητο να τον λαμβάνεις και μέσα από την καθημερινή σου διατροφή. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μοσχάρι, συκώτι, φακές, φασόλια συμβάλλουν μεταξύ άλλων στην αύξησή του.

Exit mobile version