ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι σημαίνει όταν κάποιος δεν σε κοιτάει στα μάτια όταν του μιλάς;

Unsplash

Η οπτική επαφή παίζει καθοριστικό ρόλο για την επίτευξη μιας καλής συναναστροφής, αφού είναι επί της ουσίας μια μορφή μη λεκτικής επικοινωνίας που μπορεί να μεταδώσει πλούτο συναισθημάτων και πληροφοριών. Στον πολιτισμό μας, η οπτική επαφή συχνά θεωρείται σημείο καλών κοινωνικών δεξιοτήτων.

Υπάρχουν όμως άνθρωποι που αποφεύγουν σε ορισμένες περιστάσεις την οπτική επαφή, για μερικούς πολύ συγκεκριμένους λόγους, τους οποίους παρουσιάζουμε παρακάτω.

5 λόγοι που αποφεύγει κάποια/-ος την οπτική επαφή

Είναι θυμωμένη/-ος

Είνα δύσκολο και πολύ σπάνιο να σε κοιτάξει κάποια/ος στα μάτια, όταν είναι θυμωμένη/-ος. Όταν τα συναισθήματα θυμού είναι πολύ έντονα, καλύτερα να ηρεμήσουν πρώτα τα πνεύματα και ύστερα να προχωρήσετε σε μια ήρεμη συζήτηση που θα ευνοήσει την οπτική επαφή.

Λέει ψέματα

Είναι κάτι αθώο που κάνουν τα παιδιά, κυρίως όταν θέλουν να κρύψουν κάτι και νιώθουν ενοχές. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει την κλασική φράση από τους γονείς μας, «κοίτα με στα μάτια», όταν καταλάβαιναν ότι λέμε ψέματα. Όμως, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι καμία επιστημονική, ψυχολογική έρευνα δεν υποστηρίζει ότι όσοι λένε ψέματα, δεν σε κοιτούν στα μάτια.

5 λόγοι που αποφεύγει κάποιος την οπτική επαφή Unsplash

Έχει τρυφερά συναισθήματα για σένα

Αν αρέσεις σε κάποι@, μπορεί να κάνει ό,τι μπορεί, για να αποφύγει την οπτική επαφή. Πιθανότατα ντρέπεται και θέλει να κρύψει τα αληθινά συναισθήματα και είναι πιο εύκολο να αποτρέψει το βλέμμα του/της από το να σε αντικρίσει κατάματα. Αν κάποι@ βέβαια δεν φοβάται να το κρύψει, μπορεί να κρατήσει το βλέμμα του/της περισσότερο από όσο χρειάζεται.

Μπορεί να έχει αυτισμό

Η αποφυγή οπτικής επαφής είναι ένα σημάδι αυτισμού, καθώς βοηθά στην αποφυγή υπερφόρτωσης αισθήσεων. Οι αυτιστικοί το κάνουν όχι για να είναι αγενείς, αλλά για να προσαρμοστούν στο περιβάλλον. Αν δεν ξέρεις αν κάποιος/-α είναι αυτιστικ@, απέφυγε τα συμπεράσματα και φέρσου με σεβασμό και ευγένεια.

Μπορεί να έχει ΔΕΠΥ

Η υπερκινητικότητα μπορεί να κάνει δύσκολη την οπτική επαφή. Η ΔΕΠΥ είναι μια από τις πιο συχνές νευροαναπτυξιακές διαταραχές στα παιδιά και προκαλεί δυσκολία στη συγκέντρωση. Άτομα με ΔΕΠΥ μπορεί να ξεχνούν ή να χάνουν πράγματα συχνά, να κουνιούνται, να μιλούν πολύ και να έχουν πρόβλημα συγκέντρωσης.

Για τις 2 τελευταίες περιπτώσεις να σημειωθεί ότι, η αποφυγή οπτικής επαφής αναφέρεται ως σημάδι αυτισμού ή ΔΕΠΥ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αρκεί ως ένδειξη. Ας αφήσουμε τις διαγνώσεις στους ειδικούς.