ΥΓΕΙΑ

Όσο λιγότερο τρως, τόσο περισσότερο ζεις;

iStock

Στο βιβλίο του Outlive ο ειδικός της μακροζωίας Dr. Peter Attia υπογραμμίζει πως η διάρκεια ζωής και υγείας είναι πολύ πιο εύπλαστες απ’ ό,τι πιστεύουμε. Ο Dr. Peter Attia πιστεύει ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα παρωχημένο πλαίσιο, με μία εξατομικευμένη στρατηγική μακροζωίας που βελτιώνει ταυτόχρονα τη σωματική, τη γνωστική αλλά και τη συναισθηματική μας υγεία.

Είναι το «μυστικό» της μακροζωίας το να τρως λιγότερο;

Όλοι έχουμε ανάγκη να πιστεύουμε ότι υπάρχει κάποιο «μυστικό» μακροζωίας που θα μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο, υγιείς και ευτυχισμένοι. Και αυτή η επιθυμία κρύβεται πίσω από την εμμονή μας να μάθουμε τις συνήθειες και τις τελετουργίες όσων ζουν πολύ. Γενικότερα ένα βασικό ερώτημα είναι: τι κοινό έχουν έχουν όλοι οι υγιείς αιωνόβιοι; Υπάρχει άραγε κάποιος κοινός παράγοντας που να εξηγεί την ακραία μακροζωία τους ή είναι απλώς τύχης. Και κάπως έτσι ο Dr. Peter Attia εξετάζει σε ένα από τα κεφάλαια του βιβλίου του Outlive ένα από αυτά τα «μυστικά»: το θερμιδικό περιορισμό.

Η επέκταση της διάρκεια ζωής που πετυχαίνει ο θερμιδικός περιορισμός παρατηρείται σχεδόν παντού. Πολυάριθμα εργαστήρια, έχουν διαπιστώσει ότι ο περιορισμός της πρόσληψης θερμίδων παρατείνει τη διάρκεια ζωής. Έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνει τη διάρκεια υγείας σε σχεδόν όλους τους πρότυπους οργανισμούς στους οποίους έχει δοκιμαστεί. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Dr. Peter Attia στο Outlive, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρότεινε τον σκληροπυρηνικό περιορισμό θερμίδων, ως τακτική.

Πρώτα απ΄ όλα η χρησιμότητα του θερμιδικού περιορισμού, παραμένει αμφισβητήσιμη εκτός επιστημονικού εργαστηρίου. Και παρότι  η μείωση της κατανάλωσης τροφής είναι αποτελεσματική για κάποιους ασθενείς, ως πρακτική ο αυστηρός θερμιδικός περιορισμός είναι δύσκολο να διατηρηθεί από τους ανθρώπους. Επίσης δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο ακραίος θερμιδικός περιορισμός, μεγιστοποιεί τη συνάρτηση μακροζωίας σε έναν τόσο πολύπλοκο οργανισμό όπως ο άνθρωπος που ζει σε πιο διαφοροποιημένα περιβάλλοντα. Και παρότι φαίνεται πιθανό ότι μειώνει τον κίνδυνο να υποκύψουμε σε παθήσεις, μοιάζει εξίσου πιθανό ότι η αύξηση της θνησιμότητας από λοιμώξεις, τραύματα και γενική ευπάθεια ενδεχομένως να αντισταθμίζει τα παρατηρήσιμα οφέλη.

Η πραγματική αξία των ερευνών θερμιδικού περιορισμού, είναι ότι έχουν συμβάλει στην κατανόηση της ίδια της διαδικασίας της γήρανσης. Οι έρευνες αυτές, όπως επισημαίνει ο Dr. Peter Attia μάς βοήθησαν να ανακαλύψουμε κυτταρικούς μηχανισμούς, ζωτικής σημασίας, που σχετίζονται με τις θρεπτικές ουσίες και τη μακροζωία. Ωστόσο είναι σημαντικό να σκεφτούμε πως και ο θερμιδικός περιορισμός δείχνει προς μία κατεύθυνση: ότι το τι τρώμε και το πως μεταβολίζουμε, παίζει καθοριστικό ρόλο στη μακροζωία.

Γενικότερα, η μακροζωία κατά τον Dr. Peter Attia, απαιτεί μια αλλαγή παραδείγματος στον τρόπο που προσεγγίζουμε την ιατρική, ώστε οι προσπάθειές μας να προσανατολιστούν στην πρόληψη των χρόνιων παθήσεων και στη βελτίωση της διάρκειας υγεία. Αλλαγή που είναι προτιμότερο να γίνει πριν εμφανίσουμε κάποια πάθηση ή εξασθενήσουν οι διανοητικές και σωματικές μας ικανότητες.

Το βιβλίο Outlive (Η Επιστήμη και η Τέχνη της Υγείας και Μακροζωίας) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.