ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας: όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη σιωπηλή νόσο

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας η 28η Ιουλίου, η οποία καθιερώθηκε το 2004 από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Στόχος της είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τόσο τον πληθυσμό, όσο και τους αρμόδιους φορείς για τις ηπατικές νόσους (μέσω των συλλογικών δράσεων) ως σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας και να αποτελέσει έναυσμα για ουσιαστική αλλαγή.

Δυστυχώς, σύμφωνα με μελέτες και στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 8 στους 10 ασθενείς, παγκοσμίως, δε γνωρίζουν ότι πάσχουν από κάποιο τύπο ηπατίτιδας, μιας και τα συμπτώματά της εμφανίζονται αρκετά χρόνια μετά. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο οι επιστήμονες την αποκαλούν σιωπηλή νόσο.

Είναι πολύ σημαντική, λοιπόν, η σωστή ενημέρωση και πρόληψη. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, μιλήσαμε με τον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος (ΣΑΗΕ) «Προμηθέας», ο οποίος ιδρύθηκε το 2012 και αποτελεί τον μοναδικό ελληνικό σύλλογο ασθενών με νόσους του ήπατος. Ως οργανισμός με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, στοχεύει να γεφυρώσει το χάσμα και τις ανισότητες που προκύπτουν ανάμεσα στους ασθενείς και την κρατική μέριμνα στον τομέα της δημόσιας υγείας. Αποστολή τους είναι να δώσουν προτεραιότητα στους ασθενείς και ειδικά σε ευαίσθητες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν εμπόδια πρόσβασης στο δημόσιο αγαθό της υγείας, βοηθώντας στην υπερκέραση αυτών των εμποδίων.

Ο κ. Γιώργος Καλαμίτσης και η κα Κατερίνα Ματσιούλα, μας έλυσαν όλες τις απορίες γύρω από την ηπατίτιδα. Ας τα δούμε αναλυτικά ένα-ένα:

Τι είναι η ηπατίτιδα και ποιοι οι τύποι της

H ηπατίτιδα είναι ένας γενικός όρος για ασθένειες που οφείλονται σε φλεγμονή του ήπατος, από διάφορες αιτιολογίες. Όταν το ήπαρ προσβληθεί από ιούς ή υποστεί βλάβη από παράγοντες όπως οι τοξίνες, το αλκοόλ, οι ναρκωτικές ουσίες και τα φάρμακα, τότε μιλάμε για ηπατίτιδα. Στην περίπτωση της ιογενούς ηπατίτιδας, η φλεγμονή στο συκώτι προκαλείται από συγκεκριμένους ιούς, με τους πιο γνωστούς να είναι οι εξής: τύποι A, B, C, D, E. Η ηπατίτιδα B και C είναι οι πιο διαδεδομένες στην Ελλάδα. Αθροιστικά οι ασθενείς φτάνουν τους 300.000 (3% του γενικού πληθυσμού).

Η πιο επικίνδυνη από όλες θεωρείται εκείνη που είναι πιο μεταδοτική και μιλάμε για την ηπατίτιδα Β, η οποία είναι 150 φορές πιο μεταδοτική ακόμα κι από τον HIV. Το πολύ σημαντικό, όμως, στην περίπτωσή της είναι ότι έχει εμβολιαστική κάλυψη. Θα πρέπει, λοιπόν, να τηρείται ο προγραμματισμός των εμβολίων, σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών.   

 

Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας κατά την οξεία φάση

Τα κυριότερα συμπτώματα της οξείας ηπατίτιδας που θα πρέπει να θορυβήσουν το άτομο είναι τα εξής: έντονη αδυναμία, κόπωση, ναυτία, έμετοι, διάρροιες, ανορεξία, πυρετός, μυαλγίες, αρθραλγίες, πονοκέφαλος, αίσθημα βάρους στο δεξιό άνω τμήμα της κοιλιάς, αποστροφή στο κάπνισμα, ίκτερος, σκούρα ούρα και αποχρωματισμός κοπράνων. Πολλές φορές, όμως, δεν παρουσιάζονται καθόλου συμπτώματα ή είναι πολύ ήπια, για αυτό και η ηπατίτιδα θεωρείται ύπουλη νόσος.

Tρόποι μετάδοσης

Η μεγάλη διαφορά της ηπατίτιδας Β από αυτή της C είναι ότι η ηπατίτιδα Β είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενη, ενώ η C είναι στατιστικά απίθανο να μεταδοθεί στα ετερόφυλα ζευγάρια μέσω της πράξης. Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα πρέπει να προφυλάσσονται σε κάθε περίπτωση. Η ηπατίτιδα C συναντάται κυρίως στους χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών ουσιών. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, 8 στους 10 χρήστες στο κέντρο της Αθήνας ζουν με την ηπατίτιδα C. Μάλιστα έχει παρατηρηθεί ότι ένας νέος χρήστης θα κολλήσει ηπατίτιδα C σε διάστημα 12 μηνών από τη στιγμή που ξεκινά τη χρήση. Η ηπατίτιδα C, λοιπόν, πλέον μεταδίδεται βασικά μέσω της ανταλλαγής χρησιμοποιημένων συριγγών. Παλιότερα ο βασικότερος τρόπος μετάδοσής της ήταν μέσω μη ελεγμένου αίματος, με απλά λόγια μέσω των μεταγγίσεων.

Σε κάθε περίπτωση ο κόσμος θα πρέπει να δίνει πολλή προσοχή στα studios που επιλέγει για να κάνει τατουάζ ή κάποιο piercing, μιας και υπάρχει πάντα κίνδυνος μετάδοσης από μολυσμένες βελόνες.

Πώς γίνεται η διάγνωση; Ποια η θεραπεία που ακολουθείται και τι πρέπει να προσέχει ο ασθενής στη διατροφή του; Ποιοι οι μεγαλύτεροι μύθοι γύρω από την ηπατίτιδα που θα πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε; Ποιοι οι στόχοι του Συλλόγου Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» και ποιες οι δράσεις του; Όλα αυτά κι ακόμη περισσότερα ερωτήματα θα σου απαντηθούν αν πατήσεις play στο παραπάνω ηχητικό. Και μην ξεχνάς, η πρόληψη είναι το παν!      

Exit mobile version