ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης: 4 μύθοι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

Unsplash

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Οκτωβρίου, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση γύρω από αυτή τη χρόνια, αυτοάνοση πάθηση που πλήττει περίπου το 2-3% του παγκόσμιου πληθυσμού, επηρεάζοντας εξίσου και τους άνδρες και τις γυναίκες.

Οι γυναίκες ωστόσο, συχνά βιώνουν έντονες ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις λόγω της ψωρίασης, καθώς η κοινωνική πίεση για εμφάνιση και οι μύθοι γύρω από την πάθηση δυσχεραίνουν την καθημερινότητά τους. Στις παρακάτω γραμμές, θα καταρρίψουμε τους 4 πιο διαδεδομένους μύθους για την ψωρίαση και θα εστιάσουμε στα επιστημονικά δεδομένα, παρέχοντας πρακτικές συμβουλές που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των γυναικών που ζουν με αυτή την πάθηση.

Τι είναι η ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί ταχύτατο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος, δημιουργώντας χαρακτηριστικές κόκκινες πλάκες με λευκά λέπια. Συνήθως εμφανίζεται στο κεφάλι, τα γόνατα, τους αγκώνες και την πλάτη, όμως μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα σημεία του σώματος και να συνδυάζεται με ψωριασική αρθρίτιδα.

Μύθοι και αλήθειες για την ψωρίαση

Πολλοί μύθοι έχουν δημιουργηθεί γύρω από τη συγκεκριμένη αυτοάνοση πάθηση, προκαλώντας παραπληροφόρηση και στιγματισμό των ασθενών. Ας δούμε κάποιους από τους πιο διαδεδομένους και την αλήθεια πίσω από αυτούς:

  • Μύθος #1: Είναι απλά ένα αισθητικό πρόβλημα

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση με συμπτώματα που υπερβαίνουν την επιδερμίδα. Επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, φλεγμονή και ακόμα και ψωριασική αρθρίτιδα, επηρεάζοντας τη συνολική ποιότητα ζωής.

  • Μύθος #2: Είναι μεταδοτική

Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης: 4 μύθοι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις Pexels

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους μύθους. Η ψωρίαση δεν είναι σε καμία περίπτωση μεταδοτική, αφού είναι αυτοάνοση διαταραχή και όχι μολυσματική ασθένεια. Δεν μεταδίδεται μέσω φυσικής επαφής, ανταλλαγής αντικειμένων ή άλλων τρόπων επαφής.

  • Μύθος #3: Η ψωρίαση οφείλεται στην κακή υγιεινή ή την ανθυγιεινή διατροφή

Αν και η καλή διατροφή και η υγιεινή είναι σημαντικές για την υγεία μας, δεν προκαλούν την ψωρίαση. Η αιτία της είναι κατά κύριο λόγο γενετική, ενώ παίζουν ρόλο και περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως το στρες, το κάπνισμα και ορισμένα φάρμακα.

  • Μύθος #4: Δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για την ψωρίαση

Σήμερα υπάρχουν πολλές επιλογές για τη διαχείριση της ψωρίασης, συμπεριλαμβανομένων τοπικών θεραπειών, φωτοθεραπείας, ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων και βιολογικών παραγόντων. Αν και η ψωρίαση είναι χρόνια πάθηση, οι θεραπείες αυτές συμβάλλουν σημαντικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Συμβουλές για γυναίκες με ψωρίαση

Η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία και την αυτοεκτίμηση των γυναικών, ειδικά όταν η πάθηση εμφανίζεται σε ορατά σημεία του σώματος. Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να νιώθουν κοινωνικό άγχος και απογοήτευση σε περιόδους εξάρσεων.

1. Δώσε προσοχή στην καθημερινή περιποίηση του δέρματος:

Η χρήση ενυδατικών προϊόντων χωρίς άρωμα βοηθά στη μείωση του ξηρού δέρματος και της φαγούρας. Προτίμησε προϊόντα με καταπραϋντικά συστατικά όπως η βρώμη και η αλόη.

2. Διατήρησε έναν υγιεινό τρόπο ζωής:

Η διατροφή και η άσκηση, αν και δεν θεραπεύουν την ψωρίαση, μπορούν να μειώσουν τις εξάρσεις της πάθησης. Η υιοθέτηση μιας αντιφλεγμονώδους διατροφής και η διαχείριση του άγχους με γιόγκα ή διαλογισμό μπορεί να βοηθήσουν.

3. Επίλεξε απαλά προϊόντα μακιγιάζ:

Για γυναίκες με ψωρίαση, το μακιγιάζ μπορεί να καλύψει εξάρσεις στις περιοχές του προσώπου, γι΄αυτό και χρειάζεται προσοχή. Επίλεξε υποαλλεργικά προϊόντα και φρόντιζε να καθαρίζεις καλά το δέρμα σου στο τέλος της ημέρας για να αποφύγεις πιθανούς ερεθισμούς.

4. Μίλα ανοιχτά: 

Η ψωρίαση μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση λόγω του φόβου του στιγματισμού. Η συμμετοχή σε ομάδες υποστήριξης ή η συζήτηση με ειδικούς μπορεί να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση και να σε κάνει να αισθανθείς λιγότερο μόνη.

Νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι θεραπείες, οι οποίες στοχεύουν συγκεκριμένα μονοπάτια του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές για την ανακούφιση της ψωρίασης. Οι θεραπείες αυτές έχουν σημαντικά αποτελέσματα για πολλούς ασθενείς, μειώνοντας τη φλεγμονή και τα συμπτώματα, ενώ προσαρμόζονται σταδιακά για να καλύψουν τις εξατομικευμένες ανάγκες.

Η ψωρίαση, αν και χρόνια και ενίοτε απαιτητική, δεν χρειάζεται να είναι εμπόδιο στη ζωή των γυναικών. Με σωστή ενημέρωση, σύγχρονες θεραπείες και υποστήριξη, οι γυναίκες μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά την πάθηση και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψωρίασης, ας διαδώσουμε την αλήθεια για αυτή την πάθηση, σπάζοντας τους μύθους και ενθαρρύνοντας όλες τις γυναίκες να αγαπούν και να φροντίζουν το σώμα τους.