ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πεπόνι: 4 πεντανόστιμες συνταγές για να δροσίζεσαι όλο το καλοκαίρι

Shutterstock

Ευτυχώς που ξεκίνησε η εποχή των φρούτων-σταρ. Διότι καλά τα μήλα και τα μανταρίνια, αλλά σαν το πεπόνι και το καρπούζι δεν έχει.

Αλλά ας κάνω μνεία στο ζουμερό και λαχταριστό πεπόνι, που κερδίζει σε πόντους το καρπούζι, γιατί δεν έχει κουκούτσια. Το κόβεις σε κομμάτια, το απολαμβάνεις και βάζεις σε τάπερ ό,τι περισσέψει. Παίρνεις τη βιταμίνη Β σου, το μαγνήσιο και τις φυτικές σου ίνες. Αν θέλεις να φτιάξεις και φανταστικές συνταγές που θα σε δροσίσουν το καλοκαίρι, εμείς είμαστε εδώ.

Σούπα με πεπόνι και ντομάτα

Υλικά:

3/4 φλιτζάνι buttermilk

2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

2 κουταλιές φρέσκο χυμό λεμόνι

1 κουταλιά ζάχαρη

αλατοπίπερο

3 φλιτζάνια πεπόνι σε κυβάκια

μισό φλιτζάνι φρέσκα φύλλα μέντας

3 ντομάτες σε κυβάκια

2 κουταλιές γιαούρτι με λίγα λιπαρά

6 κουταλιές πεπόνι

Εκτέλεση:

Ανακάτεψε τα πρώτα 6 υλικά στο μπλέντερ, μετά τα υπόλοιπα. Σέρβιρε με μία κουταλιά γιαούρτι, πεπόνι και φύλλα μέντας, προαιρετικά.

Γρανίτα πεπόνι

Υλικά:

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 φλιτζάνι νερό

6 φλιτζάνια μέλι

2 κουταλιές γλυκό λευκό κρασί

Εκτέλεση:

Βράσε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να διαλυθεί. Βάλε στο μούλτι σε δόσεις, το πεπόνι, το σιρόπι ζάχαρης και το κρασί για 1-2 λεπτά, μετάφερε το μείγμα σε ένα τετράγωνο ταψάκι και βάλε το στην κατάψυξη για μερικές ώρες.

Σαλάτα με πεπόνι και προσούτο

Υλικά:

1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο

μισό κουταλάκι ξύσμα lime

2 κουταλιές χυμό lime

2 κουταλιές λευκό ξίδι

2 κουταλιές μέλι

1 κουταλάκι μουστάρδα

λίγο αλάτι

3/4 φλιτζάνι φύλλα κόλιανδρου

8 φλιτζάνια σπανάκι

μισό ξερό κρεμμύδι

1/4 φλιτζάνι φύλλα μέντας

1/4 φλιτζάνι φύλλα βασιλικού

8 φλιτζάνια πεπόνι σε κυβάκια

225 γραμ. μοτσαρέλα

100 γραμ. προσούτο σε λωρίδες

Εκτέλεση:

Βάλε τα πρώτα 8 υλικά στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν ένα απαλό μείγμα. Βάλε στη σαλατιέρα το σπανάκι, το κρεμμύδι και τα βότανα και ρίξε 1/3 φλιτζάνι της βινεγκρέτ. Ανακάτεψέ τα με το πεπόνι, το προσούτο και τη μοτσαρέλα και ρίξε την υπόλοιπη βινεγκρέτ.

Κουσκούς και αβοκάντο

Υλικά:

1/3 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

ξύσμα και χυμό από 1 lime

1 κουταλιά φρέσκο τζίντζερ

1 κουταλιά μουστάρδα

1 κουταλιά μέλι

αλατοπίπερο

4 φλιτζάνια βρασμένο κουσκούς

μισό πεπόνι σε κυβάκια

2 φλιτζάνια σταφύλια

1 αγγούρι σε κομμάτια

4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 αβοκάντο

1 φλιτζάνι με φρέσκα βότανα

Εκτέλεση:

Βάλε σε ένα μικρό μπολ το ελαιόλαδο με τον χυμό και ξύσμα λεμονιού, το τζίντζερ, το μέλι και τη μουστάρδα και αλατοπιπέρωσε. Βάλε σε ένα μεγάλο μπολ το κουσκούς και τα υπόλοιπα υλικά, το dressing και τα φρέσκα βότανα.