ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πιο κακή η μοναξιά: Το να ζεις μόνη αυξάνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη 

Pexels

Από τη φύση τους, οι άνθρωποι ποθούν την κοινωνική αλληλεπίδραση. Αναπόφευκτα, πολλοί από εμάς υποφέρουμε εάν αυτή η αλληλεπίδραση μειωθεί ή χαθεί, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως τα συναισθήματα θλίψης και μοναξιάς λόγω της απομόνωσης, ειδικά για τα άτομα που ζουν μόνα τους, μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και να οδηγήσουν σε κατάθλιψη.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2022 στο Frontiers in Public Health, στην οποία ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 120.000 ανθρώπους, έδειξε ότι όσοι ζούσαν μόνοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κλινική κατάθλιψη, σε σχέση με εκείνους που δεν ζούσαν μόνοι. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για άτομα που ζούσαν μόνοι τους μετά από έναν χωρισμό, ένα διαζύγιο ή τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου.

Τα αρνητικά αποτέλεσμα της απώλειας της κοινωνικής σύνδεσης, ήταν επίσης πολύ σαφή κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Πολλαπλές μελέτες έδειξαν ότι τα ποσοστά κατάθλιψης και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας αυξήθηκαν, όταν οι άνθρωποι έπρεπε να απομονωθούν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να μειωθεί η εξάπλωση του ιού.

Μερικοί που ζουν μόνοι είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη από άλλους

Κατάθλιψη Pexels

Το να μένει βέβαια κανείς μόνος του δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα νιώσει απομονωμένος ή θα αναπτύξει κλινική κατάθλιψη. Ο κίνδυνος όμως για κατάθλιψη αυξάνεται για ανθρώπους που ζουν μόνοι τους, χωρίς να θέλουν. Για παράδειγμα, όπως σημειώθηκε στη μελέτη Frontiers in Public Health, η αναγκαστική κοινωνική απομόνωση λόγω της πανδημίας COVID-19 συνδέθηκε με υψηλότερη πιθανότητα κατάθλιψης.

Η χηρεία, συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο κλινικής κατάθλιψης για μερικούς ανθρώπους που ζουν μόνοι. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 στο Scientific Reports έδειξε ότι σχεδόν το 14% των χήρων ηλικιωμένων γυναικών στην Ινδία που ζούσαν μόνες είχαν κατάθλιψη, σε σύγκριση με το 9,7% των ηλικιωμένων που ήταν χήρες, αλλά εξακολουθούσαν να ζουν με άλλους ανθρώπους.

Η διαφορά ανάμεσα στη μοναχικότητα και τη μοναξιά

Η μοναξιά είναι μια συχνά συναισθηματικά οδυνηρή εμπειρία κατά την οποία κάποιος αισθάνεται ότι έχει μια ανικανοποίητη ανάγκη για ουσιαστικές συνδέσεις με άλλους. Σε στιγμές μοναξιάς, οι άνθρωποι μπορούν να δημιουργήσουν παράλογες σκέψεις που καταλήγουν να επηρεάζουν την ψυχική τους υγεία. Μπορεί να πιστεύουν ότι κανείς δεν τους δίνει σημασία, ότι δεν είναι σημαντικοί για τους άλλους και ότι θα είναι πάντα μόνοι.

Οι άνθρωποι που ζουν μόνοι συγκαταλέγονται στις ομάδες με τον υψηλότερο κίνδυνο μοναξιάς. Κάτι το οποίο μπορεί να συμβαίνει, καθώς αισθάνονται ότι έχουν λιγότερες ευκαιρίες για ουσιαστικές συνδέσεις με άλλους.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η ίδια η απομόνωση, ενώ πρακτικά σημαίνει σωματικό αποχωρισμό από τους άλλους, δεν οδηγεί απαραίτητα σε κλινική κατάθλιψη. Η έρευνα το υποστηρίζει: Τα σύντομα διαστήματα κοινωνικής αποσύνδεσης είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε αρνητικά συναισθήματα, όπως θλίψη ή θυμό, παρά συμπτώματα που πληρούν το όριο για διάγνωση κατάθλιψης, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης στο Frontiers in Public Health.

Αλλά με την πάροδο του χρόνου, η απομόνωση μπορεί να οδηγήσει σε μοναξιά για μερικούς ανθρώπους, η οποία με τη σειρά της συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο κλινικής κατάθλιψης, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Με λίγα λόγια είναι, η παρατεταμένη κοινωνική αποσύνδεση που αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης.