ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πιπέρι, κανέλα, πάπρικα: Πότε πρέπει να πετάξεις τα μπαχαρικά σου στα σκουπίδια;

Unsplash

Όταν βγάζεις τα μπαχαρικά σου για να φτιάξεις μια αγαπημένη συνταγή, ίσως αναρωτιέσαι αν είναι ακόμα καλά για χρήση, ειδικά αν έχει περάσει καιρός από τότε που τα χρησιμοποίησες τελευταία φορά. Παρόλο που τα μπαχαρικά δε χαλάνε όπως τα φρέσκα τρόφιμα, καλό είναι να ξέρεις πότε να τα πετάξεις.

Η αλήθεια είναι ότι μπορείς να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς παλιά μπαχαρικά ακόμα κι αν έχει περάσει ένας χρόνος, καθώς δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία σου. Ωστόσο, ίσως να θες να τα αντικαταστήσεις για καλύτερη γεύση και άρωμα στα πιάτα σου. Παρακάτω σού εξηγούμε με περισσότερες λεπτομέρειες.

Έχουν επίσημη ημερομηνία λήξης τα μπαχαρικά;

Τα μπαχαρικά δεν έχουν επίσημη ημερομηνία λήξης. Τα αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά μπορούν να διατηρηθούν σχεδόν επ’ αόριστον χωρίς να χαλάσουν. Ωστόσο, η ισχύς τους μπορεί να μειωθεί εάν μείνουν στο ντουλάπι σου για πολύ καιρό. «Τα μπαχαρικά δεν λήγουν όσον αφορά την ασφάλεια, αλλά σταδιακά χάνουν την ισχύ τους καθώς οι πτητικές ενώσεις αποδομούνται», λέει πιστοποιημένη επιστήμονας τροφίμων και γαστρονομίας. Οι πτητικές ενώσεις είναι χημικές ενώσεις (όπως τερπένια, αλδεύδες και εστέρες) που τους δίνουν τα ιδιαίτερα αρώματα και γεύσεις τους, σύμφωνα με ένα άρθρο στο Food Chemistry από το 2019.

Με άλλα λόγια, μπορείς να συνεχίσεις να τα χρησιμοποιείς, απλώς πιθανώς δεν θα δώσουν στα φαγητά σου την επιπλέον γεύση ή το άρωμα που αναζητάς. Έτσι, αν δεις μια ημερομηνία στη συσκευασία του μπαχαρικού, είναι στην πραγματικότητα μια ένδειξη του πόσο καιρό θα κρατήσει την ισχύ του.

Πότε πρέπει να πετάξεις τα μπαχαρικά σου;

Πότε πρέπει να πετάς τα μπαχαρικά;

Η απάντηση εξαρτάται για το αν μιλάμε για ολόκληρα ή αλεσμένα μπαχαρικά. Τα ολόκληρα πρέπει να απορρίπτονται μετά από 2 έως 4 χρόνια, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. (USDA). «Τα ολόκληρα μπαχαρικά, όπως το πιπέρι, τα μπαστούνια κανέλας, τα γαρίφαλα, το κάρδαμο και το αστεροειδές γλυκάνισο, διατηρούν τα πτητικά έλαια και τις αρωματικές ενώσεις τους περισσότερο, επειδή το εξωτερικό τους κέλυφος τα προστατεύει», εξηγεί πιστοποιημένη επιστήμονας τροφίμων και γαστρονομίας.

Τα αλεσμένα μπαχαρικά πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 2 έως 3 χρόνια, σημειώνει το USDA. «Τα αλεσμένα μπαχαρικά, όπως το κύμινο, η πάπρικα, το σκόρδο σε σκόνη, το κρεμμύδι σε σκόνη και οι κόκκινες νιφάδες τσίλι, υποβαθμίζονται πιο γρήγορα. Η αυξημένη επιφάνεια στα αλεσμένα μπαχαρικά οδηγεί σε ταχύτερη οξείδωση, προκαλώντας απώλεια γεύση», ισχυρίζεται ξανά η ειδικός. Το ίδιο ισχύει και για τα μείγματα αλεσμένων, όπως η σκόνη κάρυ.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα αποθηκεύσεις;

  • Αγόρασε μικρότερες ποσότητες, ώστε να τα καταναλώνεις πριν χάσουν τη γεύση τους.
  • Αποθήκευσέ τα σε γυάλινα δοχεία, καθώς αυτά δεν απορροφούν οσμές ή υγρασία.
  • Αποθήκευσε τα μακριά από άμεσο ηλιακό φως, πηγές θερμότητας (όπως κουζίνες και φούρνους) και υγρασία.
  • Σημείωσε με χαρτάκι πάνω στα βάζα την ημερομηνία που τα αγόρασες.
Exit mobile version