ΥΓΕΙΑ

Ποια είναι τα στάδια ανάρρωσης από μία γρίπη;

Pexels

Μπορεί ο περασμένος Φλεβάρης να μην είχε το κρύο και τις βροχές που περιμέναμε και ο Μάρτιος να έχει αρκετές καλοκαιρινές μέρες, ωστόσο τα κρυολογήματα και η γρίπη δεν ξέχασαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Ο πυρετός, ο βήχας και ο πονοκέφαλος στην περίπτωση της γρίπης, δεν είναι κάτι αθώο, αφού άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές.

Το εμβόλιο κυρίως, είναι αυτό που μειώνει δραματικά τον κίνδυνο, να χρειαστεί κάποιος νοσηλεία. Η γρίπη (influenza) προκαλείται από ιούς που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα με μία ίωση (πονόλαιμος, συνάχι και μπούκωμα, δάκρυα, πονοκέφαλος, βήχας, πόνοι στα κόκαλα και τους μυς και πυρετό). Μόνο που στη γρίπη είναι πολύ πιο έντονα (ιδίως ο πυρετός, η κακουχία και ο πονοκέφαλος) και παρατεταμένα (περίπου μία εβδομάδα) και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, ακόμη και θανάτους σε ορισμένες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Επιπλέον, αν και είναι λιγότερο πιθανό, μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν επίσης ναυτία, έμετο ή διάρροια. Τα περισσότερα συμπτώματα τείνουν να ξεκινούν σχεδόν απότομα.

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να γίνεται σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, κάθε χρόνο (Οκτώβριο-Νοέμβριο), σε 1 δόση. Είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Στην περίπτωση που έχεις ήδη γρίπη και δεν έχεις κάνει το εμβόλιο, τότε για αρχή πρέπει να απομονωθείς από τον περίγυρο σου, καθώς πρόκειται για μία οξεία νόσο του αναπνευστικού συστήματος, που μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Επιπλέον, εάν έχεις τα εξής συμπτώματα: Δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο στήθος, ζάλη και έντονο βήχα, πρέπει να απευθυνθείς όσο το δυνατόν συντομότερα στον γιατρό σου. Παρακάτω σου παρουσιάζουμε μία εικόνα, του κύκλου μίας γρίπης.

Pexels

Ημέρα 0

Αυτή είναι η περίοδος, κατά την οποία ένα άτομο θα εκτεθεί και θα μολυνθεί από τον ιό. Ονομάζεται επίσης περίοδος επώασης. Ο ιός αρχίζει να δημιουργεί αντίγραφα του εαυτού του και μολύνει το σώμα. Η «ημέρα μηδέν» μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μια περίοδος, από μία έως 4 ημέρες, πριν αρχίσουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα.

Ημέρα 1

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας, μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται διακριτικά συμπτώματα. Αυτό μπορεί να μοιάζει με το να ξυπνάς με βουλωμένη μύτη, να νομίζεις ότι αντιμετωπίζεις μια αλλεργία ή να αισθάνεσαι κουρασμένη. Μέχρι το τέλος της πρώτης ημέρας, μεταβαίνοντας στη δεύτερη μέρα, τα συμπτώματα μπορεί να εξελιχθούν γρήγορα ή να εμφανιστούν άλλα κοινά συμπτώματα της γρίπης.

Ημέρα 2

Η δεύτερη μέρα είναι συνήθως όταν τα συμπτώματα είναι ξεκάθαρα. Το μολυσμένο άτομο θα αρχίσει να παρουσιάζει πυρετό συνοδευόμενο από βήχα, πόνους στο σώμα ή ρινική συμφόρηση. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, μπορεί επίσης να εμφανιστούν πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως ναυτία, έμετος ή διάρροια. Μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εάν είναι γρίπη, COVID-19 ή απλώς ένα κοινό κρυολόγημα. Στην περίπτωση λοιπόν που έχεις μολυνθεί, θα πρέπει να υποβληθείς σε εξετάσεις για να προσδιοριστεί και η καλύτερη μέθοδος θεραπείας.

Ημέρα 3

Ο καθένας βιώνει τη γρίπη διαφορετικά και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη, όπως το εάν είσαι εμβολιασμένη κατά της γρίπης. Κάποια που είναι εμβολιασμένη, δεν θα εμφανίσει συμπτώματα τόσο σοβαρά, όσο κάποια που δεν είναι εμβολιασμένη. Ωστόσο, από την 3η έως την 5η ημέρα θεωρείται κανονικά η κορύφωση. Οι ασθενείς εξακολουθούν να έχουν πυρετό, πόνους και κόπωση και τα συμπτώματα χειροτερεύουν.

Ημέρα 4

Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να αρχίσουν να ανακουφίζονται από τα συμπτώματά τους, άλλοι μπορεί να ακόμα να ταλαιπωρούνται. Εάν ένα άτομο βελτιώνεται ή όχι μπορεί να καθοριστεί καλύτερα σε καθημερινή βάση. Θα αισθανθείς χειρότερα πριν νιώσεις καλύτερα. Αν έχει βελτιωθεί η υγεία σου, θα το αισθανθείς στην ουσία όταν ξυπνήσεις.

Ημέρα 5

Μέχρι την 5η ημέρα, θα πρέπει να υπάρχουν κάποια σημάδια βελτίωσης στη συνολική κατάσταση. Συνήθως σε 5 έως 7 ημέρες οι περισσότεροι άνθρωποι βελτιώνονται, ενώ όσοι έχουν πυρετό, τον βλέπουν να πέφτει.

Ημέρα 6

Την 6η ημέρα, ο πυρετός έχει φύγει ή ίσως πέφτει σιγά σιγά. Ο πονόλαιμος ή οι πόνοι στο σώμα μπορεί να έχουν εξαφανιστεί. Η βελτίωση μπορεί επίσης να σημαίνει ότι είσαι σε θέση να αναπνέεις καλύτερα, ότι έχεις ξαναβρεί την όρεξή σου ή τα επίπεδα ενέργειάς σου έχουν επανέλθει στο φυσιολογικό. 

Ημέρα 7

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα πρέπει να αισθάνεσαι έτοιμη να επιστρέψεις στην ρουτίνα σου. Υπάρχει η πιθανότητα να έχεις παρατεταμένο βήχα, οπότε και πάλι, θα πρέπει να φοράς μάσκα, μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Ωστόσο, εάν μπαίνεις στην 7η ημέρα και αρχίζεις ξαφνικά να αντιμετωπίζεις αναπνευστικά προβλήματα και πόνους στο στήθος που συνοδεύονται από πυρετό που επανέρχεται, μπορεί να είναι ένδειξη επιπλοκών μετά τη γρίπη. Μία συχνή επιπλοκή που μπορεί να είναι πολύ σοβαρή είναι η πνευμονία, η οποία είναι μια μόλυνση των πνευμόνων από ένα βακτήριο, οπότε και τότε σου συστήνουμε να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου.