ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια τυριά μπορείς να τρως αν προσπαθείς να χάσεις βάρος

Pexels

Το τυρί, όπως και όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Αυτό σημαίνει πως όταν καταναλώνονται στη σωστή ποσότητα και συχνότητα, δεν αποτελούν επιβαρυντικές τροφές για τον οργανισμό. Αντιθέτως, λαμβάνουμε όλα τα οφέλη της θρεπτικής τους αξίας.

Καλό θα ήταν, λοιπόν, στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, να επιλέγεις τυριά χαμηλών λιπαρών, αλλά πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Για τα άτομα που ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής με στόχο την απώλεια βάρους, συστήνεται η επιλογή τυριών χαμηλών σε λιπαρά, ώστε να υπερτερεί η περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη διαθέτει μεγαλύτερη ενεργειακή και γενικότερα θρεπτική αξία συγκριτικά με το λίπος.

Τα τυριά, συγκαταλέγονται στην κατηγορία των γαλακτοκομικών με υψηλή συγκέντρωση σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες, στοιχεία απαραίτητα για τη σωστή και επαρκή ανάπτυξη του οργανισμού. Η θρεπτική αξία τους διαφοροποιείται ανάλογα με την προέλευση, τον τρόπο παραγωγής και επεξεργασίας τους. Ωστόσο, για να εκτιμηθεί σωστά η σημασία του στο διαιτολόγιο του καθενός πρέπει να ληφθεί υπόψη η ποσότητα και η συχνότητα κατανάλωσης καθώς και η ευληπτότητα του.

Ποια είδη τυριών υπάρχουν;

Η ταξινόμησή τους γίνεται ανάλογα με το είδος του γάλακτος ή το συνδυασμό ειδών γάλακτος που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τους και ανάλογα με τον τρόπο και το χρόνο ωρίμανσης και την υγρασία που τελικά περιέχουν. Στην πρώτη περίπτωση τα τυριά διακρίνονται σε αγελαδινά, πρόβεια και κατσικίσια, ενώ στη δεύτερη διακρίνονται σε πολύ σκληρά (παρμεζάνα), σκληρά (κασέρι, κεφαλοτύρι), ημίσκληρα (gouda, edam), μαλακά (φέτα, μυζήθρα, ανθότυρο, cottage).

Η διατροφική αξία τους

Τοποθετώντας τα δημοφιλέστερα τυριά στο μικροσκόπιο αναλύουμε εκτενέστερα τη διατροφική τους αξία. Ωστόσο, ένας είναι ο βασικός κανόνας που θα πρέπει να ακολουθεί κανείς για να μπορεί να τα καταναλώνει ελεύθερα σε ένα πλάνο σωστής και ισορροπημένης διατροφής: η επιλογή τυριών χαμηλών σε θερμίδες και λιπαρά.

Μοτσαρέλα: Η μοτσαρέλα αποτελεί ένα μαλακό τυρί χαμηλό σε νάτριο και σε θερμίδες συγκριτικά με τα υπόλοιπα τυριά.

Ανθότυρο: Πρόκειται για ένα λευκό τυρί με ήπια γεύση, μαλακό σε υφή με ποσοστό υγρασίας 70% και χωρίς κάποια εξωτερική μεμβράνη.

Blue cheese: Το ονομαζόμενο “μπλε τυρί” διαθέτει πλούσια γεύση, ενώ ταυτόχρονα έχει υψηλή συγκέντρωση ασβεστίου.

Φέτα: Η φέτα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ελληνικά τυριά. Είναι αρκετά υψηλό σε αλάτι αλλά ταυτόχρονα χαμηλό σε θερμίδες.

Τυρί Cottage: Το cottage είναι ένα φρέσκο ​​τυρί πλούσιο σε πρωτεΐνες. Αποτελεί μια από τις κύριες επιλογές για τα άτομα που ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής καθώς η προσθήκη του προσφέρει εύκολα το αίσθημα της πληρότητας.

Παρμεζάνα: Η παρμεζάνα είναι ένα τυρί χαμηλό σε λακτόζη με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και φώσφορο, γεγονός που προάγει την υγεία των οστών.

Τσένταρ: Το cheddar είναι πλούσιο σε βιταμίνη K2. Η λήψη επαρκούς ποσότητας αυτής της βιταμίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Κατσικίσιο: Το κατσικίσιο είναι χαμηλότερο σε λακτόζη και περιέχει πρωτεΐνες που μπορούν να αφομοιωθούν ευκολότερα από τον οργανισμό συγκριτικά με τις αντίστοιχες πρωτεΐνες των τυριών από το αγελαδινό γάλα.

Η θερμιδική αξία των παραπάνω τυριών ανά 100γρ είναι η εξής:

Ανθότυρο: 370 θερμίδες
Μοτσαρέλα: 280 θερμίδες
Παρμεζάνα: 400 θερμίδες
Blue cheese: 360 θερμίδες
Τυρί cottage: 97 θερμίδες
Φέτα: 380 θερμίδες
Τσένταρ: 402 θερμίδες
Κατίκι Δομοκού: 169 θερμίδες

Μαρία Σπυρίδωνος
MSc Διαιτολόγος Διατροφολόγος
nutriplace.gr

Exit mobile version