Ποιες τροφές σε προστατεύουν από τις ιώσεις
- 17 ΙΑΝ 2015
Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και θα ήταν μάλλον παράλογο να μην έχουμε καθημερινά στο περιβάλλον μας κάποιον ή κάποια που φτερνίζεται, έχει συνάχι ή δέκατα. Τα κρυώματα και οι ιώσεις μας περιμένουν στη γωνία αλλά δεν είμαστε για τέτοια.
Εκτός από το να ντυνόμαστε καλά και να αποφεύγουμε τις διαχυτικότητες με όσους εμφανώς είναι κρυωμένοι, τι να κάνουμε; Να βάλουμε στο πιάτο μας μερικές τροφές που θα ενισχύσουν τον οργανισμό μας, προτείνει ο Dr Πωλ Φαρατζιάν, MSc Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
“Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με ισορροπημένη διατροφή διασφαλίζει το ότι όταν μας προσβάλει μια ίωση, θα την ξεπεράσουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα και με τις λιγότερες δυνατές σοβαρές παρενέργειες στην υγεία μας” σημειώνει ο κ. Φαρατζιάν και μας γράφει στη συνέχεια για τις τροφές που πρέπει να βάλουμε στο πιάτο μας αλλά και για το αν πρέπει να συνεχίζουμε τη δίαιτα όταν είμαστε άρρωστες.
Οι “μαγικές” τροφές
Το ανοσοποιητικό σύστημα μας προστατεύει από βακτήρια, ιούς και διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς. Είναι εξαιρετικά σύνθετο και αποτελείται από διάφορες γραμμές άμυνας που όπως όλα τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος βασίζονται σε συστατικά που προσλαμβάνουμε από τη διατροφή.
Τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά που φαίνεται να επιδρούν θετικά στην ανοσολογική αντίδραση είναι ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, o χαλκός, το σελήνιο και η βιταμίνη C.
Καλές διατροφικές πηγές:
Σιδήρου: Κόκκινο κρέας, αυγά, συκώτι, εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, θαλασσινά, σπανάκι (λιγότερο απορροφήσιμος σίδηρος), φακές (λιγότερο απορροφήσιμος σίδηρος)
Ψευδαργύρου: Θαλασσινά, ψάρια, κρέας, αυγά, φασόλια, φακές
Χαλκού: φασόλια, φακές, καρποί σόγιας, ξηροί καρποί, μανιτάρια, κακάο, μοσχαρίσιο κρέας, δαμάσκηνα
Σεληνίου: Τόνος, σαρδέλες, γαρίδες, πουλερικά, ξηροί καρποί (ιδιαίτερα τα macadamia nuts)
Η βιταμίνη η οποία έχει συνδεθεί όσο κανένα άλλο συστατικό της διατροφής μας με το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η C. Δικαίως βέβαια καθώς αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι η επαρκής και καθημερινή της πρόσληψη ενεργοποιεί πολύ σημαντικούς παράγοντες του ανοσοποιητικού.
Η ποσότητα που χρειαζόμαστε καθημερινά σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις είναι 80-100 mg, με εξαίρεση τους επαγγελματίες αθλητές και τους καπνιστές που χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες. Στο ερώτημα λοιπόν εάν οι δόσεις των 500 έως και 1000 mg βιταμίνης C που παρέχουν αρκετά συμπληρώματα διατροφής, μας παρέχουν παραπάνω προστασία, τα αποτελέσματα των μελετών είναι σαφή. Όχι. Αυτό που φαίνεται αντίθετα είναι ότι χρειαζόμαστε καθημερινά είναι τα 100 mg και αυτό είναι το μυστικό που διασφαλίζει τη μέγιστη προστασία.
Εξαιρετικές διατροφικές πηγές βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή, η πράσινη και η κόκκινη πιπεριά, τα ακτινίδια, το μπρόκολο, η παπάγια, οι φράουλες και ο ανανάς. Ένας πολύ απλός τρόπος για να προσλάβει κάποιος τις ποσότητες βιταμίνης C που χρειάζεται είναι να καταναλώνει 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.
Εξαιρετικές και εύκολες επιλογές στην πράξη είναι οι 100% φυσικοί χυμοί (ακόμα και οι τυποποιημένοι) και η χρησιμοποίηση ποικιλίας λαχανικών στις σαλάτες.
Εκτός βέβαια από μεμονωμένα συστατικά που σχετίζονται με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την προστασία από κρυολογήματα και ιώσεις, πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι το κρεμμύδι που περιέχει κουερσετίνη και το σκόρδο που είναι πλούσιο σε αλισίνη, ουσίες δηλαδή με αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση, μπορούν να βοηθήσουν στην ταχύτερη ανάρρωση ή την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Επίσης στη λίστα των τροφών που έχουν συνδεθεί με την προστασία του οργανισμού, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το γιαούρτι και το κεφίρ που περιέχουν φιλικά μικρόβια (προβιοτικά) τα οποία ενισχύουν την εντερική μικροβιακή χλωρίδα, προστατεύοντας των οργανισμό από λοιμώξεις.
Προσοχή στις δίαιτες
Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι ιδιαίτερα στην περίοδο της ανάρρωσης από κάποια ίωση, δεν πρέπει να εφαρμόζουμε αυστηρά προγράμματα απώλειας βάρους.
Ο έντονος περιορισμός της ενεργειακής πρόσληψης, σημαίνει αυτόματα και περιορισμός της κατανάλωσης τροφίμων που περιέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται η άμυνα του οργανισμού.
Η προσπάθεια λοιπόν για απώλεια βάρους πρέπει να αναβληθεί μέχρι να νιώσουμε καλύτερα.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει όσο κάποιος νοσεί να προσλαμβάνει μεγάλες ποσότητες ενέργειας από τροφές πλούσιες σε λίπος. Άλλωστε ο οργανισμός μας γνωρίζει καλύτερα τι χρειάζεται και τι όχι.
Δοκιμάστε για παράδειγμα να καταναλώσετε την αγαπημένη σας πίτσα ή το σουβλάκι την περίοδο που είσαστε άρρωστοι. Μάλλον δεν θα τα καταφέρετε ή ακόμα και εάν τα καταφέρετε θα νιώσετε χειρότερα.
Αντίθετα μια εύπεπτη σούπα κοτόπουλου ή κρέατος με ποικιλία λαχανικών, πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά είναι αυτό που ενστικτωδώς ζητάει ο οργανισμός.