SEX

Πόνος στο σεξ: 8 πράγματα που πρέπει να προσέξεις

iStock

Η δυσπαρευνία, δηλαδή ο πόνος στο σεξ, επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή γυναικών κάθε ηλικίας και μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές αιτίες. Ποιες είναι όμως οι πιο συνηθισμένες και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Ο πόνος στο σεξ είναι ένα κοινό πρόβλημα

Το 75% των γυναικών θα βιώσουν πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ κάποια στιγμή στη ζωή τους, σύμφωνα με τους ειδικούς. Για πολλές γυναίκες, ο πόνος είναι σπάνιος ή συμβαίνει μόνο μία φορά, ενώ για άλλες είναι επίμονος. Η επώδυνη σεξουαλική επαφή (δυσπαρευνία) μπορεί να έχει διάφορες αιτίες, οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με σωματικά, ψυχολογικά και άλλα προβλήματα.

Ακριβώς επειδή ο πόνος στο σεξ είναι πολύ κοινός, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το αποδεχτείς ως «φυσιολογικό». Ο περιστασιακός, μικρός πόνος μπορεί να μην σε ανησυχήσει, αλλά ο έντονος ή ο συχνός πόνος, είναι κάτι που αξίζει να συζητήσεις με το γιατρό σου. Το σεξ πρέπει να είναι μια ευχάριστη εμπειρία και όταν αυτό δεν συμβαίνει πρέπει να μιλήσεις με τον σύντροφο και τον γιατρό σου. Η αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να βοηθήσει τη σεξουαλική σου ζωή, τη συναισθηματική σου οικειότητα και την εικόνα που έχεις για το σώμα σου.

Τι μπορεί να προκαλεί πόνο στο σεξ;

Πόνος στο σεξ: 8 πράγματα που πρέπει να προσέξεις

Ο πόνος κατά τη διείσδυση μπορεί να σχετίζεται με μια σειρά παραγόντων, όπως η ανεπαρκής λίπανση, τα φάρμακα ή κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας. Ας τα δούμε αναλυτικά:

Δεν υπάρχει αρκετή λίπανση

Αυτό είναι συχνά αποτέλεσμα ανεπαρκούς προκαταρκτικού παιχνιδιού. Μια πτώση των επιπέδων οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση ή τον τοκετό ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορεί επίσης να είναι μια αιτία.

Φαρμακευτική αγωγή

Ορισμένα φάρμακα είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τη σεξουαλική επιθυμία ή διέγερση, γεγονός που μπορεί να μειώσει τη λίπανση και να κάνει το σεξ επώδυνο. Αυτά περιλαμβάνουν αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για υψηλή αρτηριακή πίεση, ηρεμιστικά, αντιισταμινικά και ορισμένα αντισυλληπτικά χάπια.

Τραυματισμός ή ερεθισμός

Αυτό περιλαμβάνει τραυματισμό ή ερεθισμό από ατύχημα, χειρουργική επέμβαση πυέλου, ή τομή που έγινε κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Εμμηνόπαυση

Σε πολλές γυναίκες, ο πόνος στο σεξ ξεκινά με την εμμηνόπαυση. Στην εμμηνόπαυση οι ωοθήκες παράγουν λιγότερα οιστρογόνα, την ορμόνη που προκαλεί τη λίπανση του κόλπου και διατηρεί τον κόλπο παχύ και ελαστικό. Τα μειωμένα οιστρογόνα μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα, πόνο και λέπτυνση των τοιχωμάτων του κόλπου. Αυτές οι αλλαγές ονομάζονται κολπική ατροφία.

Φλεγμονή, λοίμωξη ή διαταραχή του δέρματος

Μια λοίμωξη στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή στο ουροποιητικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει επώδυνη επαφή. Το έκζεμα ή άλλα δερματικά προβλήματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, μπορεί επίσης να είναι το πρόβλημα.

Κολεόσπασμος ή Κολπισμός

Αυτοί οι ακούσιοι σπασμοί των μυών του κολπικού τοιχώματος μπορεί να κάνουν τη διείσδυση επώδυνη.

Συγγενής ανωμαλία

Ένα πρόβλημα που υπάρχει κατά τη γέννηση, όπως η απουσία ενός πλήρως σχηματισμένου κόλπου ή η ανάπτυξη μιας μεμβράνης που φράζει το άνοιγμα του κόλπου (άτρυπτος παρθενικός υμένας), μπορεί να προκαλέσει δυσπαρευνία.

Πόνος στο σεξ και συναισθηματικοί παράγοντες

Μπορεί να είναι δύσκολο να πούμε εάν οι συναισθηματικοί παράγοντες σχετίζονται με τη δυσπαρευνία. Ο αρχικός πόνος μπορεί να οδηγήσει σε φόβο επαναλαμβανόμενου πόνου, καθιστώντας δύσκολη τη χαλάρωση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο πόνο. Τα συναισθήματα είναι βαθιά συνυφασμένα με τη σεξουαλική δραστηριότητα, επομένως μπορεί να παίζουν ρόλο στον σεξουαλικό πόνο. Οι συναισθηματικοί παράγοντες περιλαμβάνουν πράγματα όπως το άγχος, η κατάθλιψη, αλλά και ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης.

Exit mobile version