Πώς μπορείς να διαχειριστείς το πένθος σύμφωνα με το Harvard
- 9 ΙΟΥΛ 2024
Όλοι θα βιώσουν θλίψη και πένθος κάποια στιγμή στη ζωή τους. Παραδοσιακά, το πένθος εμφανίζεται μετά τον θάνατο ενός μέλους της οικογένειας, ενός φίλου ή ακόμα και ενός κατοικίδιου ζώου. Αλλά μπορεί επίσης να προκύψει εάν κάποιος που γνωρίζεις υποφέρει από μόνιμο πρόβλημα υγείας.
Το πένθος μπορεί επίσης να προκύψει από ξαφνικές αλλαγές στην υγεία ή σημαντικά γεγονότα της ζωής, όπως μια πρόσφατη μετακόμιση ή το τέλος μιας σχέσης ή μετά από τραυματικά γεγονότα, όπως φυσικές καταστροφές. Ανεξάρτητα από την πηγή, το πένθος μπορεί να προκαλέσει βαθύ συναισθηματικό και σωματικό πόνο. Το πένθος μπορεί να εκδηλωθεί ως οποιοσδήποτε συνδυασμός θλίψης, απελπισίας, κατάθλιψης, μουδιάσματος, θυμού και ενοχής. Μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα όπως απώλεια μνήμης, χρόνιο πόνο και κόπωση, ενώ μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και συναισθηματική υγεία.
Σύμφωνα με το Harvard, οι περισσότεροι από εμάς δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουμε το πένθος. Ωστόσο αυτό που ειδικοί επισημαίνουν, είναι ότι πολύ σημαντικό να δίνουμε στον εαυτό μας την άδεια να μην είναι καλά. Ακολουθούν τρόποι για το πώς μπορείς να πλοηγηθείς στη διαδικασία του πένθους.
Εμπιστεύσου τη διαδικασία
Για κάποιους, το πένθος είναι βραχύβιο και σχετικά ανώδυνο. Για άλλους, είναι ένα μακρύ και οδυνηρό ταξίδι. Και ακόμη και όταν πιστεύεις ότι έχει τελειώσει, τα συναισθήματα μπορεί να επανεμφανίζονται περιοδικά.
Η διαδικασία του πένθους είναι απαραίτητη για την επούλωση, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό διαρκεί. Και το πρώτο βήμα είναι να επιτρέψεις στον εαυτό σου να θρηνήσει. Μην το κρατάς μέσα και ελπίζεις να φύγει. Άλλες στρατηγικές μπορούν επίσης να βοηθήσουν να περιηγηθείς στη θλίψη σου και να κάνουν το πένθος και τη διαχείρισή του λιγότερο προκλητικές διαδικασίες. Για παράδειγμα:
- Στηρίξου στον περίγυρό σου
Εάν το πένθος σχετίζεται με τον θάνατο κάποιου, απευθύνσου στην οικογένεια, τους φίλους, τους γείτονες και τους συναδέλφους του. Το να μάθεις περισσότερα για το άτομο από άλλους και να μοιράζεστε ιστορίες βοηθάει όλους στη διαδικασία του πένθους, σύμφωνα με τους ειδικούς. Επιπλέον, μπορείς να αναλάβεις και τον ρόλο του ακροατή, ο οποίος είναι τόσο χρήσιμος για άλλους ανθρώπους που πενθούν.
- Επικοινώνησε τα συναισθήματά σου
Το να μιλάς για συναισθήματα μπορεί να είναι δύσκολο για πολλούς. Ωστόσο, είναι συχνά ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις το πένθος. Μπορεί να σε βοηθήσει να ανοιχτείς σε έναν στενό φίλο ή σε κάποιον άλλον που εμπιστεύεσαι. Σε πολλές περιπτώσεις, το να ζητήσεις επαγγελματική συμβουλή, είναι η καλύτερη επιλογή. Αυτό περιλαμβάνει συνεδρίες με έναν ψυχολόγο, σύμβουλο, κοινωνικό λειτουργό ή ψυχίατρο.
Να προσέχεις τον εαυτό σου
Η φροντίδα του εαυτού είναι απαραίτητη όταν θρηνείς. Φρόντισε να εστιάσεις στη διατήρηση κρίσιμων στοιχείων της καθημερινής σου υγείας.
- Φρόντισε τη διατροφή σου
Το να έχεις μια καλά ισορροπημένη διατροφή μπορεί να σε βοηθήσει να αντέξεις το άγχος του πένθους. Αυτό σημαίνει να τρως πολλά λαχανικά, φρούτα και άπαχες πρωτεΐνες και να πίνεις άφθονο νερό. Εάν η όρεξή σου είναι μειωμένη, δοκίμασε να τρώς μικρές μερίδες πιο συχνά.
- Φρόντισε τον ύπνο σου
Η θλίψη μπορεί να σε κάνει να νιώθεις εξάντληση, αλλά είναι σημαντικό να διατηρείς ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου. Εάν νιώθεις κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας, ένας απογευματινός υπνάκος 20 λεπτών μπορεί να βοηθήσει. Επίσης, πρόσεξε την πρόσληψη καφεΐνης και αλκοόλ, καθώς αυτές οι ουσίες μπορούν να επηρεάσουν τον νυχτερινό σου ύπνο. Εάν έχεις επαναλαμβανόμενη αϋπνία, συμβουλεύσου το γιατρό σου.
- Ασκήσου καθημερινά
Ακολούθησε την τακτική σου ρουτίνα προπόνησης ή οποιαδήποτε μορφή άσκησης όπως περπάτημα, ποδήλατο ή yoga. Η σωματική άσκηση μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σου ή να σου προσφέρει λίγο χρόνο για να συγκεντρωθείς στην απώλειά σου.
- Φρόντισε τη φαρμακευτική σου αγωγή
Η θλίψη κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε ασθένειες, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσεις κανονικά με οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή.