WELLNESS

Πώς μπορείς να διαχειρίζεσαι τον θυμό σου καλύτερα;

iStock

Ένα από τα πιο έντονα συναισθήματα που συνοδεύονται από απίστευτη δυσφορία είναι ο θυμός. Ο θυμός συνήθως προκαλείται από την αίσθηση αδικίας, απειλής ή απογοήτευσης. Είναι μια φυσική αντίδραση σε ερεθίσματα που θεωρούμε ότι παραβιάζουν τα όριά μας ή απειλούν την ευημερία μας, οπότε δεν είσαι τρελή/-ος όταν αισθάνεσαι ότι «θα εκραγείς».

Όταν ανεβάζεις παλμούς και νιώθεις να σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι, θες να ουρλιάξεις, να χτυπήσεις αντικείμενα και να πεις και μια κουβέντα παραπάνω. Ωστόσο, για ευνόητους λόγους και για να μην καταστρέψεις οποιαδήποτε σχέση στη ζωή σου, οφείλεις να βρεις τρόπους να διαχειρίζεσαι τον θυμό σωστά και να τον κάνεις να λειτουργεί ως κινητήρια δύναμη, για να αντιμετωπίσεις τις αδικίες εις βάρος σου.

Η αλήθεια είναι ότι η ιδέα του να πεις όσα αισθάνεσαι και να φύγει αυτό το αρνητικό φορτίο από πάνω σου μοιάζει ονειρική. Μόνο που δεν είναι αληθινή. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν εκτονώνεσαι είτε γραπτά και με υβριστικό τρόπο, είτε με τρέξιμο, είτε με το να χτυπάς κάποιο αντικείμενο όχι μόνο δε βοηθά την κατάσταση, αλλά είναι πράγματα που αυξάνουν και τη δύναμη του θυμού. Και υπάρχει λόγος.

Η έντονη άσκηση ή η εκτόνωση μέσω φωνών και χτυπημάτων σε σάκους box μπορεί να φαίνεται ανακουφιστική εκείνη τη στιγμή, αλλά σύμφωνα με τον Δρ. Martin, αυτές οι μέθοδοι συνήθως εντείνουν τον θυμό, παρά τον μειώνουν. Ο θυμός παρατείνεται όταν το σώμα παραμένει σε κατάσταση διέγερσης, όπως αυξημένος καρδιακός ρυθμός και κορτιζόλη στο αίμα.

Πώς μπορείς να διαχειρίζεσαι τον θυμό σου καλύτερα;

Τα δωμάτια θυμού μπορεί να φαίνονται βοηθητικά στην αρχή, αλλά, με την πάροδο του χρόνου, ενισχύουν την σύνδεση του θυμού με την σωματική επιθετικότητα. Παρόμοια, το να γράφεις σε ένα ημερολόγιο για τον θυμό σου τροφοδοτείς τις θυμωμένες σκέψεις και εντείνουν το συναίσθημα αντί να το εκτονώνουν. Ο στόχος είναι να αποδεχτείς και να επεξεργαστείς τον θυμό, αντί να τον ενισχύσεις.

Πώς μπορείς να διαχειρίζεσαι τον θυμό σου καλύτερα;

Κάνε ήπια γυμναστική

Αντί για έντονη άσκηση ή εκτόνωση του θυμού, προσπάθησε ήπιες κινήσεις, όπως διατάσεις, μια μικρή βόλτα στη φύση, ή yoga. Αυτές βοηθούν στη ρύθμιση του σώματος και στη μείωση του θυμού χωρίς να τον ενισχύουν, όπως και η διαφραγματική αναπνοή.

Αντί να ξεσπάς, γράψε ή μίλα γι’ αυτό με εποικοδομητικό τρόπο

Το ανεξέλεγκτο ξέσπασμα δεν είναι παραγωγικό, ενώ το να εκφράσεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου (με το ημερολόγιό σου ή με κάποιον άλλον) με σκοπό να επεξεργαστείς και να βρεις λύσεις, μπορεί να είναι πραγματικά θεραπευτικό. Εξασκήσου ως προς το κομμάτι της ενσυνειδητότητας.

Εξερεύνησε τις ρίζες του θυμού σου (π.χ. «Αισθάνομαι θυμωμένος γιατί…», «Τι φοβάμαι ή με ανησυχεί τώρα;», ή «Τι με διδάσκει αυτός ο θυμός για τις αξίες ή τις ανάγκες μου;») ή δούλεψε ως προς λύσεις (π.χ. «Τι θέλω να κάνω για αυτό;», «Πώς θέλω να προχωρήσω;).

Κατεύθυνε τον θυμό σου σε δράση

Ο θυμός μπορεί να μετατραπεί σε εποικοδομητική δράση. Αν νιώθεις π.χ ότι σου «παίρνουν τη φωνή», η πρόταση είναι να πας σε μια διαμαρτυρία στην οποία όλοι οι συμμετέχοντες έχουν τον ίδιο στόχο και σκοπό. Αν νιώθεις ανίσχυρη/ος μπορεί να θες να συμμετέχεις σε μια εθελοντική δράση.

Exit mobile version