ΥΓΕΙΑ

Πώς επηρεάζει αρνητικά ο θυμός την υγεία σου;

Unsplash

Η συμβουλή να συγχωρείς τους άλλους πρώτα από όλα για σένα και ύστερα γι’ αυτούς, έχει ουσιαστική σημασία. Τόσο για την ψυχή σου, όσο και για το σώμα σου. Η αλήθεια είναι ότι αν δεν νιώθεις καλά, δεν πρέπει να υποκρίνεσαι ότι όλα είναι τέλεια και να αγκαλιάζεις ακόμα και τα πιο δυσάρεστα συναισθήματα. Είναι οκ. Αυτό όμως που δεν είναι οκ, είναι όταν επιτρέπεις σε ένα αρνητικό συναίσθημα, να έχει τόση δύναμη πάνω σου, σε σημείο να καταστρέψει την υγεία σου και να θολώνει την κρίση σου. Όπως κάνει ο θυμός.

Δεν είναι κρυφό ότι τα περισσότερα αυτοάνοσα προκύπτουν από το στρες και από αρνητικά συναισθήματα, όπως αυτά της θλίψης και του θυμού. Ο θυμός σε προειδοποιεί για κινδύνους, αλλά είναι ένα συναίσθημα που χαρακτηρίζεται από το αίσθημα ανταγωνισμού προς κάποι@ ή κάτι που σε έχει αδικήσει, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA).

Όταν ο θυμός είναι έντονος και έχει διάρκεια, είναι επόμενο να έχει αντίκτυπο στην υγεία. «Ο θυμός είναι μέρος της αντίδρασης μάχης, παγώματος ή φυγής κατά την οποία τα επινεφρίδια πλημμυρίζουν το σώμα με ορμόνες του στρες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη».

Όταν θυμώνεις δηλαδή, η καρδιά σου χτυπά πιο γρήγορα και η πίεση ανεβαίνει, ώστε το σώμα να αμυνθεί ή να φύγει. Αν και αυτή η αντίδραση σε προστατεύει, συνήθως δεν χρειαζόμαστε αυτή την επιπλέον ενέργεια για καθημερινά προβλήματα, όπως για παράδειγμα για την κίνηση στον δρόμο.

Πώς επηρεάζει αρνητικά ο θυμός την υγεία σου; Unsplash

Πώς επηρεάζει ο θυμός την υγεία σου;

Επηρεάζει την καρδιά

Ο θυμός κάνει το σώμα να απελευθερώνει ορμόνες στρες, επηρεάζοντας την καρδιά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιακά προβλήματα, ακόμα και θάνατο από στεφανιαία καρδιακή νόσο. Ειδικά αν έχεις αρρυθμίες, ο θυμός αυξάνει τον κίνδυνο λόγω ηλεκτρικών αλλαγών στην καρδιά.

Έρευνα δείχνει ότι ο θυμός (ακόμη και στιγμιαίος θυμός που μετράται με αλλαγές στην έκφραση του προσώπου) προκαλεί αλλαγές στην καρδιά που επιδεινώνουν την ικανότητα του μυός να αντλεί αίμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στις παραπάνω επιπλοκές, ακόμα και σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διαταράσσει την πέψη

Πολλές έρευνες δείχνουν ότι ο εγκέφαλος και το έντερο επηρεάζουν το ένα το άλλο. Ένας ρόλος του αυτόνομου νευρικού συστήματος (το οποίο ρυθμίζει τις ακούσιες σωματικές διεργασίες) είναι να βοηθά στη ρύθμιση της πέψης. Αλλά αυτό μπορεί να διαταραχθεί όταν το σώμα μπαίνει σε λειτουργία μάχης ή φυγής, όπως μπορεί να συμβεί, όταν θυμώνεις.

Έρευνα δείχνει, για παράδειγμα, ότι το στρες μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα συμπτώματα στο γαστρεντερικό σωλήνα (συμπεριλαμβανομένου κοιλιακού πόνου, στομαχικές διαταραχές και διάρροια) και μακροπρόθεσμα το χρόνιο στρες έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD), ευερέθιστου σύνδρομο εντέρου (IBS), αλλά και με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ).

Ο θυμός «χαλάει» τον ύπνο σου

Οι άνθρωποι που αγωνίζονται να ελέγξουν τον θυμό τους έχει αποδειχθεί ότι έχουν χειρότερο ύπνο. Μια μελέτη εξέτασε τη συσχέτιση μεταξύ υψηλότερου θυμού και διαταραχών ύπνου, και συγκεκριμένα τη δυσκολία που είχαν μεσήλικες Κορεάτες άνδρες στο να κοιμηθούν και να μην ξυπνήσουν καθόλου μέσα στη νύχτα. Τα μέτρια έως υψηλά επίπεδα θυμού συσχετίστηκαν σημαντικά με 40% έως 70% αύξηση στον κίνδυνο διαταραχών ύπνου στους ενήλικες που μελετήθηκαν.