ΥΓΕΙΑ

Πώς επηρεάζουν οι φωτιές την υγεία μας και πώς να προστατευτείς

Aris Oikonomou / SOOC

Οι φωτιές που από χθες, Τρίτη 17 Ιουλίου καίνε σε Αττική, Λουτράκι και Δερβενοχώρια, έχουν αφήσει πίσω τους ήδη χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, πυρόπληκτους και υλικές ζημιές. Από τη φωτιά δυστυχώς δεν γλύτωσαν και τα καταφύγια ζώων. Ο τραγικός απολογισμός όμως δεν τελειώνει εδώ.

Οι επιπτώσεις που έχουν οι φωτιές στην υγεία μας, αν και όχι πάντα άμεσα αντιληπτές, είναι σοβαρές.

Πιο τοξικός από την κανονική ατμοσφαιρική ρύπανση, ο καπνός της πυρκαγιάς μπορεί να παραμείνει στον αέρα για εβδομάδες και να ταξιδέψει εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Οι πυρκαγιές μπορούν να κάψουν όχι μόνο φυτικά υλικά και δέντρα, αλλά και πόλεις, καταστρέφοντας οχήματα και κτίρια με το περιεχόμενό τους. Μαζί με σωματίδια εδάφους και βιολογικών υλικών, ο καπνός της πυρκαγιάς περιέχει συχνά ίχνη χημικών, μετάλλων, πλαστικών και άλλων συνθετικών υλικών.

Πώς επηρεάζουν οι φωτιές την υγεία μας;

Σε εργαστηριακά πειράματα, μια δεδομένη ποσότητα καπνού από την πυρκαγιά προκαλεί περισσότερη φλεγμονή και βλάβη στους ιστούς από την ίδια ποσότητα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μελέτες σε ανθρώπους έχουν συνδέσει τον καπνό της πυρκαγιάς με υψηλότερα ποσοστά καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών ανακοπών, αυξήσεις στις επισκέψεις στα επείγοντα για αναπνευστικές παθήσεις και εξασθενημένη άμυνα του ανοσοποιητικού. Οι πυρκαγιές έχουν επίσης συνδεθεί με ερεθισμό των ματιών και δερματικά προβλήματα.

Οι επιπτώσεις της έκθεσης μπορεί να επιμείνουν για χρόνια.

Η έκθεση στις πυρκαγιές κατά την εγκυμοσύνη έχει συσχετιστεί με απώλεια εγκυμοσύνης, χαμηλό βάρος γέννησης και πρόωρο τοκετό. Μια μελέτη βρήκε μια σχέση μεταξύ της έκθεσης στις πυρκαγιές και της κυτταρικής βλάβης στους πλακούντες πρώτου και δεύτερου τριμήνου.

Πώς μπορείς να προστατευτείς

Μία πολύ χρήσιμη συμβουλή, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρο Βασιλακόπουλο είναι η χρήση μάσκας.

«Προφανώς έχουν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία μας. Η ποιότητα της ατμόσφαιρας επιβαρύνεται και άμεσα όταν υπάρχει μια πυρκαγιά εκλύονται διάφορα τοξικά σωματίδια στον αέρα τα οποία κυκλοφορούν και τα οποία βεβαίως αραιώνονται όσο περνούν οι μέρες και οι ώρες, όσο μεγαλώνει η απόσταση από την εστία της πυρκαγιάς. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο Λεκανοπέδιο η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη. Υπάρχουν βεβαίως επιστημονικές μετρήσεις να μας πουν πόσο επιβαρυμένες είναι» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Απαραίτητη είναι, σύμφωνα με τον κ, Βασιλακόπουλο, η χρήση μάσκας.

«Όλοι μας έχουμε κάποια μάσκα. Είτε υφασμάτινη είτε άλλη. Βεβαίως οι περισσότερες μάσκες πρωτοφτιάχτηκαν για να προστατεύουν τους εργάτες, οι οποίοι έκαναν δουλειές που παρήγαν σωματίδια και σκόνη από την εισπνοή αυτής της σκόνης» είπε και προσέθεσε:

«Μάλιστα αυτά που ακούγαμε για τα Κ95 και Κ99 είναι το ποσοστό των σωματιδίων τα οποία συγκρατούν οι μάσκες και δεν επιτρέπουν να εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Άρα 100% προστατεύουν και πρέπει άμεσα να το ξέρουμε. Όσο πιο κοντά είμαστε στη φωτιά τόσο πιο αδήρητη είναι η ανάγκη να φοράμε μάσκα. Είναι επιβεβλημένο να φορούν μάσκες όσες είναι κοντά στα μέτωπα. Και τα παιδιά. Όλοι μας».

Για όσους έχουν θέματα υγείας είπε: «Όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα και καρδιολογικά σε τέτοιες καταστάσεις καλό είναι να επικοινωνούν με τον θεράποντα καρδιολόγο ή πνευμονολόγο τους. Γιατί μπορεί να χρειάζεται να τροποποιηθεί ή να εντατικοποιηθεί η αγωγή τους».

Exit mobile version