ΥΓΕΙΑ

Πώς η μοναξιά απειλεί την υγεία σου

Pexels

Έρευνες έχουν συνδέσει την κοινωνική απομόνωση και τη μοναξιά με υψηλότερο κίνδυνο, για ποικίλες σωματικές και ψυχικές καταστάσεις: Υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, άγχος, κατάθλιψη, γνωστική εξασθένηση, νόσο του Αλτσχάιμερ, ακόμη και πρόωρο θάνατο.

Μια νέα έρευνα, ωστόσο, έρχεται να συνδέσει τη μοναξιά, με μία ακόμα ιατρική κατάσταση. Ειδικότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Δυτικής Νορβηγίας, ανακάλυψαν ότι τα συναισθήματα μοναξιάς συνδέονται με σημαντικά υψηλότερο, σχεδόν  κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Η 20ετής έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Diabetologia, το περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη, χρησιμοποίησε δεδομένα από μια μεγάλη διαχρονική μελέτη υγείας, που βασίζεται σε πληθυσμό από την κεντρική Νορβηγία.

Ο καθηγητής Roger E. Henriksen, ενδιαφέρθηκε για το πώς οι κοινωνικές σχέσεις επηρεάζουν τη σωματική υγεία πριν από περίπου μια δεκαετία, αφού άκουσε τον James A. Coan, να μιλά για την κοινωνική, βασική θεωρία. Η θεωρία υποθέτει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος, αναμένει πρόσβαση σε κοινωνικές σχέσεις που μετριάζουν τον κίνδυνο και μειώνουν το επίπεδο προσπάθειας που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων. «Σε νευρολογικό επίπεδο, σημαίνει ότι ο εγκέφαλος πραγματικά περιμένει να είναι μαζί με άτομα που εμπιστεύεται», εξηγεί ο Henriksen.

Η μοναξιά απειλεί την υγεία αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Η σχέση μεταξύ μοναξιάς και διαβήτη

Στην εν λόγω έρευνα αναλύθηκαν στοιχεία για 24.024 άτομα, λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα τόσο για τη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη, όσο και για την ψυχολογική αξιολόγηση του επιπέδου μοναξιάς κάθε ατόμου.

Αισθήματα μοναξιάς είχαν αναφέρει το 13% των συμμετεχόντων. Στη διάρκεια της μελέτης (1995-2019) 1.179 άνθρωποι με μέση ηλικία τα 48 έτη, διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 2.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι ένιωθαν μεγάλη μοναξιά, είχαν διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη, σε σχέση με όσους δεν ένιωθαν καθόλου μοναξιά. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η μοναξιά πρέπει πλέον να συμπεριληφθεί στις κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2. Επίσης ανέφεραν ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη σχετικά με τους βιολογικούς μηχανισμούς που συνδέουν τη μοναξιά με τον διαβήτη.

Ένας φαύλος κύκλος

Υπάρχει αμφίδρομη σχέση μεταξύ μοναξιάς και διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα του 2018. Η ζωή με διαβήτη μπορεί να δυσκολέψει τη συμμετοχή στη σωματική δραστηριότητα και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να προκαλέσει άγχος και φλεγμονή, οδηγώντας σε χειρότερα αποτελέσματα για την υγεία των ατόμων με διαβήτη. Καθώς η κατάσταση των ασθενών επιδεινώνεται, το ίδιο συμβαίνει και με την κοινωνική τους ζωή. Έτσι, η μοναξιά και ο διαβήτης μπορεί να υπάρχουν σε έναν φαύλο κύκλο, όπου το καθένα κάνει τον άλλο χειρότερο.

Exit mobile version