ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Όσα χρειάζεται η ευαίσθητη περιοχή σου το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον γυναικολόγο

Pexels

Μπορεί εσύ να λατρεύεις το καλοκαίρι, την παραλία, την ξεγνοιασιά και – κυρίως – την άδεια από το γραφείο, αλλά δεν συμβαίνει ακριβώς το ίδιο και με τον κόλπο σου. Βλέπεις η ευαίσθητη περιοχή, λέγεται «ευαίσθητη» για πολλούς λόγους, αλλά βασικά γιατί είναι πολύ εύκολο να διαταραχθεί και να σου δημιουργήσει από μικροενοχλήσεις, μέχρι πιο σοβαρά προβλήματα. Για τα τελευταία, καλύτερα να μιλήσεις με τον γυναικολόγο σου.

Η ευαίσθητη περιοχή δεν απολαμβάνει το καλοκαίρι με τον ίδιο τρόπο που το κάνεις εσύ. Ίσως βέβαια, να σου μιλάω για κάτι που έχεις ήδη καταλάβει στο πετσί (και στο εσώρουχό) σου, αφού οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, σίγουρα έχουν επηρεάσει και το πόσο φρέσκια νιώθεις και εκεί κάτω. Αυτή η εποχή του χρόνου φημίζεται για τις λοιμώξεις στην ευαίσθητη περιοχή, πράγμα που μπορείς να αποφύγεις ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες υγιεινής.

Πώς να διατηρήσεις υγιή την ευαίσθητη περιοχή σου το καλοκαίρι

Ο γυναικολόγος Τζεννάρο Καστάλντο, ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνεις για να περάσεις ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι.

Τώρα που μπήκε για τα καλά το καλοκαιράκι και ετοιμαζόμαστε για τις πολυπόθητες διακοπές καλό θα ήταν να έχουμε στον νου μας μερικούς απλούς κανόνες που θα μας κάνουν, από γυναικολογικής πλευράς, τη ζωή πιο εύκολη και θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις.

Είναι γνωστό ότι το καλοκαίρι, παρ’ ό,τι είναι ίσως η ωραιότερη εποχή του χρόνου, επιφυλάσσει κυρίως στις γυναίκες, τον κίνδυνο ενοχλητικών λοιμώξεων της ευαίσθητης περιοχής. Η ζέστη και η υγρασία, μαζί με την αυξημένη εφίδρωση και την αφυδάτωση που συνεπάγεται δημιουργούν τις πλέον ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη παθογόνων στον κόλπο, κυρίως μύκητες.

Η ανάρμοστη χρήση ταμπόν, τα βρεγμένα μαγιό, οι βρεγμένες πετσέτες θαλάσσης καθώς και η πιο έντονη σεξουαλική ζωή τους θερινούς μήνες, είναι επίσης παράγοντες κινδύνου που μπορούν να συμβάλλουν αρνητικά, εάν δεν είμαστε προσεκτικοί. Ανάλογη είναι η κατάσταση όσον αφορά στις κυστίτιδες.

Είναι καλό λοιπόν να δώσουμε λίγη περισσότερη προσοχή σε μερικές αρχές καλής υγιεινής:

1. Συχνό πλύσιμο και καλή υγιεινή του σώματος

2. Πίνουμε πολλά νερά και να αποφεύγουμε την πολύωρη, άμεση έκθεση στον ήλιο

3. Αποφεύγουμε στενά και συνθετικά ρούχα και εσώρουχα, προτιμώντας τα βαμβακερά

4. Πλένουμε και να σιδερώνουμε καλά, μαγιό και πετσέτες πριν τη χρήση τους

5. Αλλάζουμε το βρεγμένο μαγιό μετά τη θάλασσα και δεν καθόμαστε σε πετσέτες άλλων ή σε ξαπλώστρες, χωρίς να βάλουμε την πετσέτα μας

6. Καλό πλύσιμο και κένωση της ουροδόχου κύστης μετά το σεξ

7. Εάν χρησιμοποιείτε ταμπόν, συχνή αλλαγή αυτού

Οι γυναίκες οι οποίες παρ’ όλη την προσοχή τους, συνεχίζουν να είναι επιρρεπείς σε κολπίτιδες και/ή κυστίτιδες, δεν πρέπει, ωστόσο, να απογοητεύονται. Καλό είναι να συμβουλευτούν τον ιατρό τους, ο οποίος μπορεί να τις βοηθήσει με διάφορα σκευάσματα, φαρμακευτικά και μη, για μία επιπλέον προστασία και ένα πιο ξέγνοιαστο καλοκαίρι.

Τζεννάρο Καστάλντο MD

Χειρουργός, Μαιευτήρας, Γυναικολόγος

Exit mobile version