Πώς να εμπιστευτείς ξανά τον σύντροφό σου;
- 20 ΑΠΡ 2024
«Όταν η εμπιστοσύνη έχει διαλυθεί, η συγνώμη δεν σημαίνει τίποτα» λένε κάποιοι για τις σχέσεις και όταν μιλάμε για διάλυση εμπιστοσύνης το μυαλό των περισσότερων πάει στην απιστία. Ωστόσο, δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα, για να διαλυθεί αυτό το θεμέλιο μίας σχέσης. Κάποιες φορές μπορεί να είναι κάτι φαινομενικά αθώο. Όπως για παράδειγμα, ο σύντροφός σου να κάνει μία αγορά πίσω από την πλάτη σου ή να μοιραστεί ένα μυστικό σου με κάποιον άλλον εν αγνοία σου.
Είτε είναι μικρό ψέμα, είτε είναι κάτι πιο σοβαρό σού προκαλεί ανασφάλεια. Μία υγιής σχέση χρειάζεται ανοιχτή επικοινωνία και εμπιστοσύνη και χωρίς αυτές, δημιουργούνται συγκρούσεις. Δημιουργείται η τάση να τσακώνεστε περισσότερο, όταν αμφιβάλλει ο ένας για τις προθέσεις του άλλου. Αυτή η ένταση ακολούθως προκαλεί συναισθήματα άγχους ή στρες, τα οποία επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τη σχέση.
Τα καλά νέα είναι ότι ένα ψέμα δεν σηματοδοτεί πάντα το τέλος μίας σχέσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι το να εμπιστευτείς ξανά τον σύντροφό σου, αφού σου έχει δώσει έναν λόγο να μην το κάνεις, είναι εύκολο κατόρθωμα. Πέρα από το προφανές «Συγγνώμη» ή «Υπόσχομαι ότι δεν θα το ξανακάνω», η ανοικοδόμηση αυτού του θεμελίου απαιτεί προσπάθεια και δέσμευση και από τις 2 πλευρές. Αν δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις, εμείς παρακάτω σου παρουσιάζουμε τον τρόπο, για να εμπιστευτείς ξανά τον σύντροφό σου.
Να εκφράσεις τον θυμό σου
Ακόμη και ένα σχετικά μικρό ψέμα μπορεί να προκαλέσει οργή, σύγχυση, ανασφάλεια ή θλίψη. Αλλά όσο δελεαστικό κι αν είναι να παραμερίσεις αυτά τα οδυνηρά συναισθήματα, το πρώτο βήμα για να προχωρήσεις είναι να τα αγκαλιάσεις. Αυτό μπορεί να σημαίνει να κλάψεις, να το συζητήσεις με μία φίλη ή απλώς να κάτσεις με τα άβολα συναισθήματά σου και να τα δεχτείς. Όπως και να νιώθεις δεν χρειάζεται να αισθάνεσαι επιπλέον, ούτε τύψεις, ούτε ότι είσαι υπερβολική, προκειμένου να προχωρήσεις παρακάτω.
Συζήτησέ το
Θα έχεις σίγουρα πολλά ερωτηματικά μετά από ένα ψέμα. «Γιατί το έκανε;» «Τι κρύβει;» «Τι σκεφτόταν;» Ερωτήματα για τα οποία θα πρέπει να πάρεις απαντήσεις, προκειμένου να το ξεπεράσετε. Δεν θα είναι μια εύκολη συζήτηση και η ιδέα να αντιμετωπίσεις τον σύντροφό σου, μπορεί να φαίνεται τρομακτική. «Το να μιλάμε για την προδοσία, απαιτεί πολλή υπομονή και ευαλωτότητα και από τις 2 πλευρές» λένε ειδικοί. Αλλά μετά την υποχώρηση του πρώτου σοκ και του πόνου, θα πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο, για να είστε ειλικρινείς μεταξύ σας και να λύσετε το πρόβλημα, διαφορετικά αυτό το θέμα θα είναι πηγή μελλοντικών, ατελείωτων διαφωνιών.
Παρατήρησε αλλαγές στη συμπεριφορά του
Αφού το συζητήσατε και σου ζήτησε συγνώμη για την ανειλικρίνειά του, εσύ θες να τον συγχωρέσεις. Οφείλεις όμως να δεις αλλαγές στη συμπεριφορά του και να σου δείξει ότι προσπαθεί, ώστε να επιβεβαιώσεις ότι πραγματικά λυπάται και όχι ότι απλά αμυνόταν.
Μην τον ελέγχεις
Εάν λυπάται πραγματικά, θα πρέπει να ακολουθήσει όσα υποσχέθηκε. Εσύ μπορεί να νομίζεις ότι μετά από μία κρίση πρέπει να κοιτάς τα μηνύματα και το κινητό του και να σου λέει ανά πάσα ώρα και στιγμή που είναι και τι κάνει. Το να σου δώσει τους κωδικούς των social media, μπορεί να φαίνεται η ιδανική λύση, αλλά στην πραγματικότητα μόνο κακό προκαλεί.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020, διαπίστωσε ότι η κατασκοπεία κινητών τηλεφώνων δεν έχτιζε, αλλά κατέστρεφε την εμπιστοσύνη: Η συνεχής παρακολούθηση ήταν πιο πιθανό να καταλήξει σε χωρισμό, αυξάνοντας τα συναισθήματα άγχους, δυσπιστίας και απογοήτευσης. Αντί να παρακολουθείς τον σύντροφό σου λοιπόν, ζήτησε να κάνει άλλες υποχωρήσεις, με τις οποίες όμως θα είστε σύμφωνοι και οι 2.
Θύμισε στον εαυτό σου ότι είναι μία διαδικασία σε εξέλιξη
Αν ακολουθήσεις τα παραπάνω βήματα, θα βοηθήσεις αρκετά τον εαυτό σου, όμως δεν πρέπει να ξεχνάς ότι η εμπιστοσύνη, δεν είναι κάτι που χτίζεται, από τη μία μέρα στην άλλη. Εάν εξακολουθείς να δυσκολεύεσαι να εμπιστευτείς τον σύντροφό σου, ακόμη και αν σου έχει δείξει με λόγια και πράξεις ότι λυπάται πραγματικά, μπορείς να επισκεφθείς έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας ή να παρακολουθήσετε μαζί μία θεραπεία για ζευγάρια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί καλύτερα το ζήτημα και να γίνει ακόμα μία πιο παραγωγική συζήτηση.