Πώς να κλάψεις, όταν χρειάζεσαι ένα ξέσπασμα; Οδηγός «για κλάματα»
- 5 ΟΚΤ 2024
Το κλάμα είναι κάτι λυτρωτικό. Είναι ένας υγιής τρόπος έκφρασης συναισθημάτων, αφού σε αποφορτίζει από το στρες. Όμως, ενώ κάνει τόσο καλό στον συναισθηματικό σου κόσμο, δυσκολεύεσαι να κλάψεις. Μπορεί να ντρέπεσαι, να το θεωρείς αδυναμία ή απλά να έχεις «μπλοκάρει» την ευαίσθητη πλευρά σου. Άραγε, υπάρχει τρόπος να κάνεις τον εαυτό σου να κλάψει όποτε θες εσύ και να αποφύγεις ένα απρόοπτο ξέσπασμα;
Ανάμεσα στους λόγους που μπορεί να σου είναι δύσκολο να κλάψεις, θα μπορούσε να είναι το σύνδρομο της ξηροφθαλμίας, που παράγεται ανεπαρκής ποσότητα δακρύων, και το σύνδρομο Sjögren, μια αυτοάνοση ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ξηροφθαλμία και ξηροστομία. Τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιισταμινικά και τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση μπορούν να κάνουν επίσης, δύσκολο το κλάμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί επίσης να μην μπορείς να κλάψεις επειδή το αποφεύγεις. Αν ψάχνεις τρόπους να «ρίξεις» και εσύ ένα δάκρυ, τότε συνέχισε να διαβάζεις, διότι θεραπευτές σού δίνουν πρακτικές λύσεις.
Πώς να κλάψεις, όταν χρειάζεσαι ένα συναισθηματικό ξέσπασμα; Οδηγός «για κλάματα»
Μην ανοιγοκλείνεις τα μάτια σου
«Το φυσικό ένστικτο του σώματός είναι να ανοιγοκλείνουν τα μάτια, για να παράγεται υγρασία και να αποτραπούν τυχόν υπολείμματα και βρωμιά, ώστε να μην κινδυνεύσουν από μόλυνση» λέει ειδικός και συνεχίζει: «Όταν πας ενάντια στη φύση, το σώμα θα προσπαθήσει πολύ, για να συνεχιστεί να κάνει αυτό που πρέπει».
Προσπάθησε λοιπόν να μην ανοιγοκλείνεις τα μάτια σου για 20-30 δευτερόπλεπτα. Θα αρχίσεις να νιώθεις πόνο στα μάτια σου σαν κάψιμο και τότε θα κυλήσουν μερικά δάκρυα. Σκέψου και κάτι συγκινητικό και τότε κατά πάσα πιθανότητα, θα έχεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς!
Δες μια συγκινητική ταινία ή διάβασε κάποιο αντίστοιχο βιβλίο
Τι πιο σύνηθες; Πολλές φορές μας «παίρνουν τα ζουμιά» διαβάζοντας ένα βιβλίο ή βλέποντας μια ρομαντική σκηνή, μια σκηνή με ψυχικό πόνο ή ακόμα και μια χαρμόσυνη, συγκινητική στιγμή στην οθόνη. Ακόμα και με μουσική μπορεί να συμβεί κάτι αντίστοιχο. Ένα τραγούδι μπορεί να συνδεθεί με παλαιότερες μνήμες και η νοσταλγία να επιφέρει κλάμα. Προσπάθησε να μπεις σε αυτή τη διαδικασία μια φορά το μήνα ή μια φορά την εβδομάδα.
Κάνε μερικές ασκήσεις
Σίγουρα θα έχεις ακούσει για τα ενεργειακά μπλοκαρίσματα. Σύμφωνα με αυτά, είμαστε ενεργειακά όντα και το σώμα μας έχει ηλεκτρισμό που ρέει με βάση την καθαρότητα των διαδρομών στις οποίες ταξιδεύει και καμιά φορά συναντά εμπόδια στη ροή. Για την ψυχοθεραπεία Gestalt το «ενεργειακό μπλοκάρισμα» είναι το φαινόμενο κατά το οποίο οι άνθρωποι ασυνείδητα καταπιέζουν ή συγκρατούν τα συναισθήματά τους και δεν τους επιτρέπουν να εκφραστούν.
Μερικές διατάσεις yoga, φημίζονται για την «απελευθερωτική» ιδιότητά τους σε σχέση με τα λεγόμενα «ενεργειακά μπλοκαρίσματα», ενώ ακόμα μια πιο έντονη γυμναστική, όπως το kickboxing, μπορεί να σε βοηθήσει να ξεσπάσεις καταπιεσμένα συναισθήματα, όπως ο θυμός.
Πήγαινε για περπάτημα
Πότε έμεινες πραγματικά μόν@ σου με τις σκέψεις σου; Όχι με καθημερινές σκέψεις, σχετικά με υποχρεώσεις και άγχη, αλλά με τους βαθύτερους προβληματισμούς σου και τις επιθυμίες σου. Μια βόλτα θα σε βοηθήσει τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά, καθώς η ανάλυση κάποιων συναισθημάτων που είχες παραμελήσει, μπορεί να σου φέρουν το επιθυμητό κλάμα.